Exportăm gaze în Republica Moldova

De marti, 15 decembrie, au început să curgă gaze din România în Republica Moldova, peste Prut, sau, mai bine zis, pe sub Prut. Sunt cantitati mici, deocamdata, ce curg prin gazoductul Iasi – Chisinau(cca 2.240 MWh sau 212.000 de metri cubi), dar este un inceput. Mai important este ca investitia in acest gazoduct, care a fost sustinuta de  Romania, prin Transgaz, incepe sa-si arate utilitatea. Astfel, in ciuda unei dependente aproape totale a Basarabiei de gazele rusesti, iata ca si Romania incepe sa devina furnizor pentru moldoveni.
Gazoductul Ungheni-Chișinău a fost construit de compania Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz, fiind in continuarea tronsonului Iasi – Ungheni, gata deja de 6 ani. Lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău au început pe 18 februarie 2019, iar valoarea estimată a proiectului s fost de circa 80 milioane euro. A fost finalizat la sfarsitul lunii august. In acele zile, pentru probele tehnice, ceva gaz a trecut din Romania in Moldova, insa totul a durat cateva zile. Acum insa, este diferit. Daca 214.000 de metri cubi se exporta de la noi in Moldova, exista o cerere de la vecini care a fost intampinata cu o oferta a unui furnizor roman.
”Conducta, cu o lungime de 120 de km, urmează să asigure transportul gazelor în volum de 1.5 miliarde mc/an, iar după finalizarea, în anul 2021, a investițiilor pe teritoriul României în construcția a circa 165 km de conductă pe tronsonul Onești-Gherăești-Lețcani și a 2 stații de comprimare la Onești și Gherăești, capacitatea de transport a acesteia va crește până la 2.2 miliarde mc/an. Astfel, conducta va putea asigura aproximativ 75% din consumul mediu al Republicii Moldova (inclusiv regiunea transnistreană) sau circa 60% din consumul mediu al țării în perioada rece a anului (inclusiv regiunea transnistreană)”, anunța Ministerul Economiei, la finalizarea, din august, a proiectului. Oficialii Transgaz, la randul lor, precizau ca ”la prima etapă după darea în exploatare, prin gazoduct vor putea fi livrate 1.5 mln metri cub de gaze pe zi, iar către 1 decembrie 2020 vor putea fi transportate până la trei mln metri cub de gaze pe zi. După instalarea stației de comprimare şi reglare de la Gherăeşti, către 1 ianuarie 2021 vor putea fi transportate în Republica Moldova 4 milioane metri cubi de gaze pe zi”.
În perioada 2013-2014, a fost construit primul segment din Iaşi-Chisinau, Iasi – Ungheni, de 26 kilometri, care a fost utilizat doar câteva zile, acum 5 ani. Acel segment a fost inaugurat pe 27 august 2014, în prezența șefilor de Guvern de la Chișinău și București,

Premiera istorica

2020 este anul premierelor in ceea ce priveste reteaua de gaze pentru ca, dincolo de exporturile de acum in Moldova, Romania a mai devenit, tot din acest an, exportator si intr-o alta tara, anume Ungaria, Prin interconectorul Arad-Szeged au inceput livrarile la vecini, in urma cu cateva luni, in limita a cativa zeci de mii de MWh zilnic. Acum nu se mai exporta, este vorba de preturile de pe cele 2 piete, dar realitatea ramane ca, in 2020, Romania a devenit, pentru prima data in istorie, exportator de gaze. La fel de adevarat este ca si importam, cu mult mai mult decat exportam. dar acest lucru releva faptul ca incepem sa devenim o piata reala pentru gaze. Interconexiuni avem cu Bulgaria, Ungaria, Ucraina si Republica Moldova si, odata finalizata si BRUA, Romania poate deveni un adevarat coridor al gazului in regiune, pe unde energia din Caspica sa ajunga in pietele din Vest, dar si la noi, pentru consumul propriu. Or, acest lucru este important, pentru ca autoritatile au aprobat un program masiv de racordare la retea a gospodariilor(doar 1 din 3 este bransata, la unguri, procentul este de 90%), dar si de constructie de noi centrale pe gaze si reconversie a unor de pe carbune pe gaze. Aici, un rol major va avea si Marea Neagra, de unde, in 2021, incep sa iasa primele cantitati, scoase de americanii de la BSOG, si, posibil, din 2025, vor incepe sa iasa cantitatile mari extrase de Petrom si, probabil, Romgaz. Directorul Transgaz, Ion Sterian, estima ca tara noastra va inregistra cu crestere de circa 50% a consumului, la orizontul 2025, de la 11-12 miliarde de metri cubi acum, la 18 miliarde.
Romania consuma acum cu precadere din productia interna, importurile fiind nu mai mult de 15% anual. Odata cu cresterea cererii, datorate programului de bransare a gospodariilor la retea si constructiei de centrale pe gaze, cantitatile ce vor intra din import ar putea creste, dar acest lucru nu ar trebui sa fie o problema. Exista interconexiuni facute, calea catre Caspica este deja deschisa prin TAP/TANAP si urmeaza ca si Marea Neagra sa-si scoata la suprafata resursele.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1073 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Gresit!
    Altii vor exporta gaze in Moldova!
    Din fotografie se intelege ca robinetul este inchis deci in acel moment nu se exporta!

  2. la moldova gratis?
    la ungaria la fel?
    si fraierii de romani din romania PLATESC?

  3. Daca vrem sa mentinem flacara fratiei si romanismului in Moldova, trebuie sa-i ajutam cu gaze, curent si ce le-o mai trebui. Ca intre frati.
    Apreciez in mod deosebit ca macar in privinta atitudinii fatza de Rep Moldova, politica guvernelor Romaniei a fost constant favorabila, indiferent de culorile politice aflate la putere si a magariilor guvernelor pro-ruse de la ei. Un lucru de apreciat: atitudine politica din partea Romaniei.
    Oricine poate observa ca cetenii moldoveni au devenit intr-o buna parte si cetateni ai Romaniei si ca mai sunt putine bariere care ne despart.
    Ceea ce impiedica o unire concreta este situatia deplorabila economica si politica din Romania. Daca am fi fost o tara puternica economic, stabila, cu o clasa politica focusata spre dezvoltarea tarii si binele cetatenilor, ne-ar fi cerut chiar ei unirea cu Romania……[Leo]

  4. Pun pariu ca este mai scump decât gazul rusesc. Nu zic nica, alternativa contează.

  5. Asa este, numai ca pentru ca să redobandesti cetățenia română durează vre-o 3 ani….

  6. Care este pretul pentru moldoveni? Am vazut si vad cisternele pline cu combustibil care trec vama albita si sunt destui soferi moldoveni, care vand combustibilul direct din cisterne in Romania pana la granita albita! Moldovenii primesc gratis totul, pomana pe spatele cetateanului roman obligat sa plateasca preturi uriase?! Imi amintesc ca au primit pomana si loturi de masti si aparatura si forta de munca! Perfect!, romanii sunt chinuiti suportand pretul pomenilor guvernamentale romanesti pentru alte tari! Cumva finantarea bugetara e valabila si pentru antrenatii strainezi pe teritoriul romanesc?! Bravo! Sfinte Anton!

  7. Ai vazut tu cum trec cisterne cu gaz in Moldova(!!!). Locuiesti pe marginea soselei la Huși?! Si toate sint degeaba pentru moldoveni? Pe banii nostri?!?!? Si porcii de șoferi moldoveni vand gaz in canistre? Sa mori tu!
    Mare este gradina Domnului….

  8. @Trollii prorusi isi fac din plin treaba. Este imposibil sa apara vreun articol despre basarabeni fara ca sa fie comentat negativ. A se vedea de exemplu cele despre victoria Maiei Sandu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.