Exportul de bușteni în spațiul extracomunitar a fost interzis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care se interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2021, pe o perioadă de 10 ani, exportul de buştean în spaţiul extracomunitar, informează Agerpres.

„Se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021. (…) Nerespectarea interdicţiei de export a masei lemnoase se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei”, prevede Legea privind gospodărirea durabilă a pădurilor României, iniţiată de mai mulţi deputaţi PSD.

Actul normativ reglementează instituirea Registrului naţional de evidenţă informatizată a proprietăţilor forestiere la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, în vederea aplicării regimului silvic şi gestionării durabile a fondului forestier.

„Realizarea cadastrului aferent fondului forestier proprietate publică a statului este finanţată de la bugetul de stat sau din surse proprii ale administratorilor fondului forestier proprietate publică a statului. În vederea asigurării transparenţei recoltării masei lemnoase din fondul forestier naţional se instituie Catalogul naţional al masei lemnoase la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură prin utilizarea bazelor de date informatice existente la nivelul acesteia. Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură va publica Catalogul naţional al masei lemnoase de site-ul propriu, al cărui model se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. Structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură vor verifica prin sondaj actele de punere în valoare în baza unor criterii de risc”, mai prevede legea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

33 de Comentarii

  1. Păi nici o problemă! Se face intracomunitar și de acolo mai departe. Trebuie să fii mare expert în comerț exterior ca să-ți dai seama cum decurg lucrurile.

  2. Dacă ești de meserie – și se știe că avem specialiști – exporți busteanul în spațiul intracomunitar apoi îl imporți, îl prelucrezi în fabricile pe care le ai și exporți lemnul prelucrat ( cheresteaua de exemplu) unde vrei. Așa-i că e complicat? Idea era să nu se mai defrișeze aiurea că au rămas munții golași.

  3. EVIDENT o cacialma mai mare decat virusul!
    1% cat era extracomunitar se va exporta in UE, si taiatul ramane constant!

  4. Austria este extracomunitara? Poate o intamplare nefericita ca in Australia va echilibra geografia europeana ca sa se inteleaga o vorba din batrani:”Ce tie nu-ti place altuia nu face”…

  5. Mafia lemnului nici nu exporta busteni. Ii face scandura barne capriori dusumea si exporta. Dati voi lege de a se interzice exportul de cherestea…Nu va da nimeni …omul mafiei e la varfu werner din muntii Cibinului.

  6. In Austia avem voie sa exportam? Intreb pentru un pretin din Sibiu! Huuo jigodiilor care ati vandut aurul verde la austrieci si de acolo in Africa Neagra! Hotii!

    • Ba,tu esti dobi? Padurile se taie de 6 ani numai,de cand e Ioha? Mafia lemnului e transpartinica. In Suceava e Flutur jupan,la Maramures e ala cu nume de tuica,care-i pesedist. Da-te drk.de postac ce esti!

  7. Este primul pas. In continuare ar trebui interzis exportul de lemn brut si in spatiul comunitar, cei care doresc lemn, sa vina sa construiasca fabrici se prelucrare a lemnului chiar in Romania si sa vanda produse finite, Romania are deja o mare experienta in domeniu. Firmele comunitare au nevoie de profit care poate fi mai mare lucrand cu valoare adaugata mare in Romania in loc sa cumpere busteni.Ar fi un bun compromis pentru toata lumea. Busteni pot sa exporte doar tarile care au exces de material lemnos, dar nu Romania.

    • Mă, tizu’ vieții! Conform tratatului de aderare la UE nu poți interzice niciun fel de export. Nu exportul este problema. Problema este la exploatare. Lemnul este o resursă regenerabilă. Singura abordare corectă a problemei este: un copac tăiat, un copac plantat din aceeași specie. Să fie interzis doborârea arborelui adult până nu faci dovada plantării unui puiet din aceeași specie. Astfel, s-ar dezvolta și pepinierele și ar rezulta și un fond forestier sănătos. Pădurile neigienizate riscă să se infesteze.

    • @ Smarandache spune:
      15 mai 2020 la 20:41
      Eu nu sunt tiz cu o clona pesedista. Cand ai aparut tu pe acest forum, eu comentam deja de ani de zile. Nu poti pretinde ca porti acelasi nume si ca abia ai deschis si tu ochii la presa. Mai degraba esti total lipsit de imaginatie daca nu-ti gasesti un nume si simti nevoia sa furi identitatea altora, fie ea si sub forma de nick. Dar asta te priveste, faci si tu atat cat te ajuta capul. Ca de unde nu este… Revenind la exporturi de busteni, nu vad cum cineva ne poate obliga sa defrisam padurile si sa le vindem ca busteni in UE. De ce nu exporta busteni Germania, Suedia, Franta, Italia, Austria ca si ele paduri? Dar zici si tu ceva acolo ca sa bagi niste strambe, ca doar asta ti-e misiunea de la pesedeul vostru. Si mai avem un exemplu: Germania a interzis exportul de material sanitar in UE in plina pandemie, chiar daca existau contracte. Cu reimpadurirea sunt de acord, e corect sa refaci ce ai distrus, dar nu sunt de acord sa ajunga Romania ca si Rusia, o tara care exporta materii prime primare brute. Totul trebuie vandut cu valoare adaugata cat mai mare. Asta este provocarea. Sa muncesti pe bani mai multi, nu sa-ti arendezi padurile.

  8. Frecție interzicerea exporturilor de bușteni în afara UE. În interiorul UE se importă într-un alt stat și de acolo trimit unde vrea mușchiul clientului. Este totul vădit făcut să ajute și acopere defrișatorii cu acoperire de la instituțiile stat și partide.

    .

  9. Cum dracu milițienii, securiștii găsesc tot felul de așa-zișii teroriști ascunsi de defrișatori carr lucrează la vedere, ba chiar scrie orice ziar de ei, nimic. Numai statul și politrucii nu-i văd pe defrișatori. Mafia defrișarilor e controlată de stat, acoperită de toate instituțiile de forță
    Pe moși i-au rupt cu amenzi, i-au ținut la arest, pe unii i-au ciomăgit.

    Pe defrișatori îi pupă-n creștet GuWernerul protectori. Defrișatorii austrieci, mai tari decât teroriștii. Pilw la ce mai înalt niwel.

    • Austriecii cumpara,de taiat taie relatiile politicului. Scrie ceva destept,daca scrii,daca nu lasa pe alti pesedisti mai priceputi. Cautati prin Teleorman pe la Dragnea.

  10. Lemnul ajunge in Bulgaria (intracomunitar) la Varna sau Burgas se incarca pe vapoare si valea spre lumea larga. O potlogarie ca altele facute de peneleii lui iohannis.

  11. IKEA și Shafhausen zic mersi, să fie primit, să mai vină un rând! Să trăiască guwernerul nostru!… Mama lor de viruși!

  12. Adica liber la export pentru Germania si Austria. Rusine celor care au dat liber la jaful Romaniei petru UE

  13. Lulu..lulu freaca .ulu. Adica un instrument sa ne prosteasca sa ne pacaleasca(minta). Noi vrem SA NU SE MAI TAIE PADURILE !! Asta-i altceva . Cu ce ma incalzeste ca lemnul este exportat in Austria si Ungaria in loc de Siria. Iar in Siria export cherestea pentru ca asta am voie ! Iohanis ne crede prosti….oare suntem ?

  14. Austrohotzii nu au rusine…stau pe strase la viena cu burta la soare…ba au furat si oetrolul coloniei Romania…pe langa chelirea padurilor si aducerea secetei chiar in estul europei. Dar voi ati votat strainii si globalistii ..acum plangeti…

  15. Stând strâmb și judecând drept, taaare mi se pare mie că „intracomunitar” înseamnă și Austria, și Suedia, și Olanda, adică TOATĂ UE înfometată de aurul de orice culoare: verde, galben, negru, cenușiu, alb, iar extra-comunitar, Anglia,… România, Mozambic, Japonia, Patagonia, Hawai… Adică, la 1 I 2021,… NU se va schimba nimic, ca și până acum! Ce cursă vicleană! La altceva, mai deștept, nu ne duce țestul?!

  16. Petrolul cine l-a dat la austrieci? Ala brunetul,pesedist, care a dat si rezervele de titei din pamant,unde-l incadrezi? La strain sau globalist? Ia sa ne arati tu,dobi,un roman verde,adevarat 100%,curat,nespurcat? Lumineaza-ne,patriotule.

  17. Boa,e lege votata si doar promulgata de Ioha. In parlament,Psd si Pnl s-au unit si au dat legea asta,care nu face nimic. De ce? Pt.ca mafia lemnului e uselista(psd+pnl).

  18. Hei, m-am linistit! Austriacul, pretenarul lui Iohannis poate lua cat vrea muschii lui … ca e intracomunitar!

  19. O lege de doi bani,praf in OCHII fraierilor! SA SE INTERZICA EXPORTUL DE CHERESTEA,CAPRIORI,BILE,ETC.
    LA EXPORT NUMAI MOBILA! Obiecte din lemn prelucrat.

  20. Am inteles ca Werner a intors legea si cere oprirea exportului si in spatiul intracomunitar. Muahahahaha, ce-mi plac glumele mele!

  21. Normal, sa ramana lemnul pentru austriecii sai! Este o mizerie ce fac cei doi antiromani.

  22. „Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care se interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2021, pe o perioadă de 10 ani, exportul de buştean în spaţiul extracomunitar” Pai pina in 2021 are grija Schweighofer, prietenul lui, sa nu mai fie ce taia!

  23. Asta e frectie cu apa, trebuia interzis si exportul in spatiul intracomunitar, mai pe scurt tot exportul de busteni. Si la asta trebuia adaugat si exportul de derivate primare: cherestea etc.

  24. .. si uite asa ramane tot busteanul pentru austriac! Bravos Klaunus Magnus Invictus! Trebuia interzis exportul total de bustean sau lemn prelucrat sumar!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.