Face UE pace între Băsescu şi partide?

După consultările de la Cotroceni, partidele nu par să se fi apropiat de o concluzie cu privire la modul în care România va implementa acordul de uniune fiscală. Şeful statului întrevede însă un consens, dar numai dacă liderii politici renunţă pe moment să mai discute „chestiuni colaterale”, precum reorganizarea administrativ-teritorială, reducerea numărului de parlamentari şi comasarea alegerilor, scriu jurnaliştii de la România Liberă.

Tema principală a discuţiilor a constituit-o modalitatea prin care poate fi introdusă în legislaţia românească recenta decizie de la Bruxelles privind guvernanţa fiscală şi anume introducerea în Constituţie sau într-o lege echivalentă a deficitului structural de 0,5%.

Liderii USL şi-au menţinut poziţia conform căreia revizuirea Constituţiei trebuie făcută de următorul Parlament , iar prevederile Acordului de guvernanţă fiscală să fie introduse printr-o lege specială.

În sânul Puterii există disensiuni cu privire la modificarea Constituţiei, PDL dorind să introducă în Constituţie, alături de prevederile stabilite la Bruxelles, şi alte teme precum  Parlamentul Unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, teme respinse de liderii UDMR, care ameninţă că Uniunea ar putea şi ea „deschide alte subiecte”, cum ar fi eliminarea sintagmei de „stat naţional”.

„În momentul în care partidele politice ajung la un consens, atunci se poate face amendarea Constituţiei foarte repede – anul viitor, în martie, aprilie, mai, când va fi cazul – cu condiţia să nu deschidem alte subiecte, să nu încercăm să introducem alte elemente de amendare a Constituţiei”, a avertizat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

În plus, democrat-liberalii doresc ca revizuirea Constituţiei, prin referendum,  să aibă loc odată cu alegerile locale şi parlamentare, variantă respinsă de liderii USL.

De asemenea, ieri, Opoziţia a abordat şi tema înlocuirii guvernului Boc cu unul de tehnocraţi, idee care, conform liderului PSD, Victor Ponta, nu a fost respinsă de Preşedinte, dar care nu are susţinere din partea Puterii.

„Domnul preşedinte (Traian Băsescu – n.r.) a spus că nu respinge deloc această idee (a Guvernului de tehnocraţi – n.r.), dar că, sigur, sunt necesare discuţii între actuala majoritate şi noi, cei din opoziţie. Noi vom vota un Guvern de tehnocraţi cu acest mandat, un mandat de implementare a măsurilor de guvernanţă bugetară, de adoptare a legii electorale prin care să alegem prin vot uninominal 300 de parlamentari şi să organizeze alegeri corecte”, a spus Ponta, citat de Jurnalul Naţional.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/face-ue-pace-intre-basescu-si-partide-247727.html

http://www.jurnalul.ro/politica/seful-statului-a-avut-consultari-cu-puterea-si-opozitia-599217.htm

Băsescu s-a luat de „marele licurici”. Preşedintele a luat la ţintă marile companii pentru „corupţia de import” din România

Sectorul privat este la fel de corupt ca Guvernul sau administraţia şi trebuie să iasă din ipocrizie şi să-şi asume asta, a tunat ieri preşedintele Traian Băsescu la lansarea Raportului privind competitivitatea României, realizat de AmCham – Camera de Comerţ Americană din România, consemnează Jurnalul Naţional.

Preşedintele a criticat companiile Ford, Nokia, marile companii de consultanţă şi băncile străine în vreme ce investiţia Renault a fost lăudată. Compania Ford a fost criticată că nu şi-a îndeplinit angajamentele din contractul de privatizare, în timp ce marilor companii de consultanţă li se reproşează că „în bună înţelegere cu constructorul vin şi dau ministerului facturi cu 50% mai mari”.

„Corupţia şi ea ţine de două  părţi. Nu mut la nimeni responsabilitatea, dar ea trebuie împărţită  şi asumată. Un funcţionar corupt nu poate fi corupt dacă nu are un partener care să-i dea un ban în mână, un minister nu poate plăti cu 50% mai mult dacă nu există un consultant care să valideze ce spune constructorul: «Da, mărim factura». Şi ministerul este în imposibilitatea de a acţiona pentru că în justiţie oricine câştigă dacă are şi avizul consultantului că trebuie să mărească preţul cu 50% la lucrări publice. Eu cred că esenţa realităţilor româneşti, în primul rând, trebuie să iasă din ipocrizie. Dacă este corupţie, statul singur nu poate fi corupt, are un partener. Statul singur nu poate fi neperformant, are un partener”, a spus Băsescu. Nici băncile nu au scăpat. „Cât de competitiv este să dai credit cu buletinul?”, a întrebat retoric Băsescu care a amintit frauda de la Lehman Brothers.

Conform jurnaliştilor de la Adevărul, Raportul de Competitivitate prezentat de AmCham a arătat că din 100 de capitole de performanţă, mai mult de jumătate ne plasează sub media Uniunii Europene. Infrastructura, veniturile şi productivitatea sunt cele mai slabe. La 53 de indicatori suntem sub media UE, la 25 suntem peste, iar la restul – în concordanţă cu această medie.

Raportul recomandă şi câteva soluţii pentru îmbunătăţirea competitivităţii şi anume utilizarea fondurilor UE pentru dezvoltarea infrastructurii, dublată de parteneriate public-private şi de consolidarea competitivităţii companiilor româneşti, precum şi realizarea analizelor de impact pe care proiectele de noi politici sau reglementări îl au asupra mediului de afaceri.

http://www.jurnalul.ro/economia/basescu-s-a-luat-de-marele-licurici-presedintele-a-luat-la-tinta-marile-companii-pentru-coruptia-de-import-din-romania-599203.htm

http://www.adevarul.ro/financiar/Romania-corigenta_la_competitivitate_0_608939634.html

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.