Simulare: Factura la curent, un salariu minim pe un an

Închiderea unor sisteme de termoficare din România presupune transferul multor proprietari de apartamente către încălzirea cu energie electrică – radiatoare și boilere electrice pentru producerea de ală caldă menajeră. Există orașe unde sistemele de termoficare sunt în prag de colaps și posibil să nu mai funcționeze în această iarnă.
Ce prespune această încălzire cu energie electrică și cât de scumpă va fi, vom vedea într-o simulare făcută de Asociația Energia Inteligentă. Vom avea astfel costuri uriașe care vor fi greu de suportat de mare majoritate a consumatorilor de electricitate. Colapsul ar putea apărea în luna februarie atunci când vor apărea regularizările.

La aceste costuri se vor adăuga regularizările care se vor face la energia electrică în februarie 2023 care va determina necesitatea de a achita suplimentar următoarele sume (se presupune la prețul de 2,5 lei/kWh):
Apartament cu 2 camere – 13.566 lei
Apartament cu 3 camere – 17.917 lei
Apartament cu 4 camere – 22.100 lei
OUG 119 condamnă locatarii blocurilor care vor rămâne fără energie termică. Aceștia sunt puși în situația de a avea costuri lunare de 4 ori mai mari decât în anul 2021, dar vor ajunge și la o regularizare în luna februarie 2023 care va însuma 12 salarii minime nete pe economie, adică o persoană singură care locuiește într un apartament de 4 camere ar trebui să șă-și dea tot salariul din anul 2023 doar pentru regularizarea la energie din luna februarie 2023..

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Acestea sunt exagerari gratuite, ar trebui interzise,creaza panica aiurea. Daca se da citirea luna de luna, regularizarea ar trebui sa nuci nu existe.

  2. Daca consumul mediu lunar este de 1200 kwh , atunci pretul nu este de 0,8 lei/kwh , pentru ca 1200 este mult mai mare decit 255 .

  3. ce ne pasa…?? masini garla pe strazi, romanii MIEI gusta mustul de toamna, un gratar, o pastrama, o coasta, un mic …? eh? NANEL DE VECI ROMANII MIEI!

  4. Panica creeata în mod intenționat. Panica naște fizica, frica nelinișt, neliniștea obsesii, obsesiile neputinte, neputință supunere și suounetea manipulare crasa.
    PS. Chiar nu înțeleg rostul acestui articol. Dacă a fost scris la comanda e grav. Dacă a fost scris din proprie inițiativa și mai grav. O vorba bura, un cuvat optimist, o idee de speranța mobilizatoare se poate? Unde dragoste nu e, nimic nu e. Unde manipulare e, totul e.

  5. Hai sa ne amintim practica guvernamentala de ani grei:
    – la constructia de sosele, se pornea de la 23 milioane lei,
    – La constructia de drumuri nationale, de la 24 milioane euro,
    – La orice investitie verbala svoasa pe gura, baza de pornire a fost 23 milioane! De ce? Va amintiti cum horcaiau „fiecare cetatean este obligat sa contribuie financiar la constructia tarii”! Ce s-a construit? Se vede ceva construit calitativ sa reziste cel putun 50 ani in Romania? Doar conturi ingrasate prin manarii, furt prin ordonante si legi cu dedicatie rezistente! Au obligat cetatenii sa contribuie lunar prin factura prin 2006 ca firmele de energie sa bage cablurile sub pamant! Nicio sansa in destule zone din tara, abia acum prin fonduri europene se executa si nu stie nimeni calitatea, rezistenta in ani si cand se vor finaliza lucrarile dar, nici costul real! Contributia consumatorilor, unde a ajuns? Sa nu spun mai multe!

  6. Bre,intre timp rusnacii au transmis in direct incepand de pe 11 septembrie 2022 cum ard ei gazul 7 zile din sapte,la factura fiind -1,44 euro-pe luna ,vreo 10 lei rumanesti.Un termometru arata in mod constant publicului cat de cald era in camera ,iar un ceas digital arata ca totul era in direct si nu rula pana in bucla.A tinut asa pana in dimineata zilei de 21 septembrie cand Twitch a considerat continutul ,,inflamtor ,,si canalul inchis,pentru a nu ,,ofensa,,europenii care se uita cu jale la pretul facturilor si se intreaba daca vor avea bani de incalzire la iarna.Gandeste bre.Pricepe bre.Asa zisa ,,leberalizare,,a gazului si curentului n-a dus la nimic bun pentru consumatori.Ghi-ni-on.E la mintea cocosului cand ai vreo zece companii private de se ,,inteapa,,de la producator la consumator vor pune si ei tarif din pix la randul lor si costul il va suporta consumatorul pacalici.Pas cu Pas.Cum era aia bre ? Rominia euriopeana,Rominia norr-maaa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Ciuci bre.Ciuci.Ghi-ni-on.

  7. Păi bre,. Ce fel de politicieni naționali sau europeni ai, de la un calcul simplu vezi cum această ”liberalizare” pune o mulțime de oameni europeni in IMPOSIBILITATE EXISTENȚIALĂ ..Cum puii mei cred ei,..”EUROPENII”, deștepții din UE, că industriile, firmele, școlile care nu pot achita factura de curent electric, sau spitalele in actuala conjunctură pot funcționa ? Trebuie să fii cornutul bătut in cap să nu realizezi că termini de fapt europa,. Sau, nu mai contează căci se mizează pe distrugere totală,.?? Merg pe ideile bufonului nebun ukran ? Ne sinucidem ?? De dragul cui ??

  8. Nu este nici o panica,facturile oamenilor demonstreaza realitatea.Factura primita deja este la pretul de 2 lei/Kw/h .pentru un consum de 120 de kw./luna. Ofertele de pret pentru 1 octombrie sunt si de 4 lei/Kw/h. Cei care au contract cu Hidroelectrica gen ,,patriot,, nici ca le pasa,nu sunt afectati si considera ca totul este dezinformare

  9. Bucurestenii folosesc calorifere electrice si au un consum zilnic de 4 kwh…dar in Romania unii care nu-s putrezi de bogati ca si bucurestenii folosesc gazul sau chiar lemnele pt incalzit este drept ca pot fi cativa metri cubi/zi deci cum este 3,8 lei/mc pt ca 10,5 kwh=1 mc de gaz…deci cam 15 lei/zi X 30 zile=450 lei/luna nu mai stiu cat lemn se arde bunica lua 3mc si o tona de brichete deci impartiti la 4-5 luni de iarna…cred ca tot acolo se ajunge. Se adauga ”birul” asa zisul abonament lunar atat la gaz cat si la curent, consumul de electricitate pt centrala si altele, deci inca 200 de lei…teoretic se poate cu mai putin de 1000lei/luna restul sunt fantezei ”ero…ice” ale unora care vor ca omul sa-si piarda mintile…in acelasi timp de multi ani se incuraja sa-ti economisesti banii cand consumul vara este mic pt perioadele cand e mare…sa vedem cat de cinstiti sunt furnizorii care au estimat un consul de 230 intr-o luna ca sa fie cu 0,8 lei, cand in trei luni nu am depasit 100 kwh/luna…vor fi corecti sau au gasit o metoda de a mai ciupi…

  10. Si care este problema?
    Cine nu suporta sa se mute in Toscana!

  11. As dori sa nu mai aud vaicareli legate de alimentatie atata vreme cat eu si Sotul meu ne dam viata zi de zi ptr democratia occidentala de vest si nord.
    Exista intotdeauna o solutie la vaicareala sterila.
    De pilda cine nu mai are paine poate sa consume cozonac cu stafide si nuca.
    Slava Ukraini!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.