FAO cere majorarea producţiei de carne

Lumea trebuie să majoreze producţia de carne pentru a răspunde la foamea răspândită şi lipsurile de nutrienţi cu care se confruntă oamenii din ţările în curs de dezvoltare, susţine ONU, chiar dacă în paralel a cerut cetăţenilor din ţările bogate să mănânce mai puţine proteine animale, transmite Financial Times, conform Agerpres.

Aceste concluzii se regăsesc într-o foaie de drum pentru ca sistemul alimentar mondial să ajute la limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, publicată duminică de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) cu ocazia conferinţei COP28 de la Dubai.

Mai multe tipuri de proteine, micronutrienţi, grăsimi şi carbohidraţi găsiţi în carne, ouă şi produse lactate nu pot fi obţinute în mod adecvat din hrana pe bază de plante, a declarat economistul şef de la FAO, Maximo Torero.

„Este nevoie să fie produse mai multă carne şi lactate pentru că există un număr mare de ţări unde este un sub-consum de aceşti nutrienţi şi aceste produse”, a spus Maximo Torero pentru Financial Times. În acelaşi timp, „există unele părţi care supraconsumă carne şi deci au probleme de sănătate”, a adăugat Torero.

Raportul FAO susţine că producţia de carne ar trebui să fie intensificată „în locaţiile relevante, Torero citând drept exemple Ţările de Jos şi Noua Zeelandă.

Punctul de vedere al FAO cu privire la producţia de carne a alarmat organizaţiile pentru protecţia mediului, care susţin în continuare că singura modalitate pentru a limita creşterea temperaturii globale este prin reducerea creşterii intensive a animalelor. „Este esenţial să facem tranziţia la a produce mai puţină carne şi nu mai multă”, spune Alex Wijeratna, director la ONG-ul Mighty Earth.

Sistemul agroalimentar mondial este responsabil pentru o treime din toate emisiile de gaze cu efect de seră iar creştere animalelor este cel mai mare contributor. Cu toate acestea, sectorul creşterii animalelor este vizat mai puţin decât alte industrii care emit mari cantităţi de gaze cu efect de seră, precum aviaţia sau petrolul şi gazele.

Torero a spus că modalitatea de a merge înainte este ca ţările care „sunt foarte eficiente în creşterea animalelor”, cum este cazul Ţării de Jos şi Noii Zeelande, să producă mai multă carne şi lactate pe care să le expedieze apoi la nivel mondial.

Totuşi, tocmai aceste ţări îşi reduc producţia de carne pentru a putea atinge ţintele obligatorii privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a spus Torero. Fermierilor din Ţările de Jos li s-a spus să reducă turmele de animale şi să abandoneze sectorul pentru a ajuta ţara să îşi reducă la jumătate emisiile de azot până în 2030. Asta ar putea încuraja alte ţări, cu modele de producţie mai puţin eficiente, să îşi majoreze producţia de carne pentru a acoperi cererea mondială, în creştere, ceea ce ar putea avea drept rezultat emisii mai mari, a adăugat Torero.

În timp ce 735 de milioane de oameni din întreaga lume nu au mâncare suficientă, ţările avansate produc cantităţi mari de alimente risipite.

Studiile separate ale ONU estimează că 14% din alimentele din lume, evaluate la 400 de miliarde de dolari, sunt pierdute anual între recoltare şi piaţa de retail, iar alte 17% sunt pierdute la nivelul lanţurilor de retail şi la consumatori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

9 Comentarii

  1. UE a dat dispozitie sa fie distruse efectivele de animale, numai in Irlanda procesul este in valoare de multe sute de milioane de euro, cand ar putea hrani cu lapte adevarat si carne multe milioane de copii infometati. Foametea ucide populatia globului si UE doreste ca prin foamete sa reduca si sa dreseze populatia sa manance viermi, sa stea cu blidul intins, iar urmasii lui Bil si Ursula sa le dea ratia. Parca doua trebuie sa ramana dupa afirmatia unei americance, restul trebuie sa dispara cand mai usor ar fi ca toata elita sa-si faca regimul cu viermi, iar restul sa se descurce dupa legile Naturii nu dupa cele inventate de elita.

  2. Cred că s-a ajuns la vârf în producția de alimente!…de ce nu se gandesc ăștia la varianta ailaltă!..

  3. Mai exista fao? Cînd eram copil, râdeam de cite unul mai slab, ziceam, bă, ăsta e hrănit de fao.. parașutat.

  4. FAO sunt de la AUR, nu stiu ca se vinde cat se cumpara, nu poti pune mai mult in vitrina, ca se strica ! DAr, in fine, voi ii platiti pe aia.

  5. CEEEE?! de când pâna când masacrarea animalelor, pamântul secatuit de-ngrasaminte naturale, contribuie la oprirea încalzirii pamântului?!!! DELIR COLECTIV, la FAO!!! Când e vorba de-un proces CICLIC! DUPA o PERIOADA GLACIARA în istoria planetei, acuma ea e-ntr-o PERIOADA NATURALA DE-NCALZIRE!!! Cine le-a dat diplome universitare nulitatilor respective, si de ce?!!!

  6. tu mori de foame da faci cinspe copii in loc sa muncesti. siguuur. pe astia trebe sa-i salvam. sa-i ducem in europa sa inlocuiasca pe nemti si suedezi.
    iar pe europeni i facem elgebetei sa nu faca copii.

  7. Intreba-te: de ce europenii au cotropit Africa si ii folosesc doar pt mana ieftina in mine? FAO i-a ajutat cu seminte, dar le-a oferit ”tratamentele” scumpe incat i-a indatorat si mai mult ca tarile bogate sa le cumpere zacamintele ieftin. Cat despre copii ei vin ca asa se intampla. Tragismul este ca o specie are mai multi urmasi daca are o longivitate redusa soarecele traieste putin si are multi pui/an, elefantul doar unul…eropenii au longevitate, dar fertilitate scazuta, iar unii o ocolesc pt ca li s-a spus ca suntem multi, pe altii ii intereseaza cariera sau au alte preferite…Acum mult timp se spunea ca fermierii americani aruncau in mare cerealele ca sa mentina pretul ridicat. In trecut la noi cand se iriga erau productii de 6.000kg grau/ha si 10.000kg boabe poporumb/ha. Acum oare cat producem, cand faina, malaiul zaharul e importat? Suprafata pt cartof s-a redus, cei mici din supermarket ca pt porci sunt din Polonia, iar in mai cei mari vin din Egipt.Te-ai gandit ca in Africa sunt tinuti in starea asta pt a beneficia de resursele minerale? Daca ar prelucraacolo ceea ce se extrage poate tarile s-ar dezvolta si ar avea agricultura performanta. UE nu ne-a distrus industria ca sa obtina prin exod forta de munca ieftina(Base a limitat salariile). UE ne ofera bunuri alimentare de slaba calitate la preturi occidentale? Am inchis fabricile de zahar si implicit productia de sfecla, reducem suprafetele agricole pt a cultiva fotovoltaice/eoliene si a dezechilibra circuitul apei in natura si apoi ne plangem de seceta sau furtuni. S-ar putea ca solul sa-si schimbe compozitia expus unui camp electromagnetic si sa ne trezim cu aparitia unor mutanti daunatori sau cu desertificare…traim intr-o lume in care unii devin neprieteni cu legile naturii prin tehnologii asa zis eco…Poate nu stii Romania a avut clima tropicala apoi ere glaciare, dar propaganda ne induce ideea ca omul determina clima si nu invers.

  8. Ce sa mai intealga prostimea ? In Europa se trece pa gandaci, iar Africa trece pe fripturi !

  9. E clar, trebuie infiintate crescatorii de lilieci, caini, pisici si sobolani……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.