Femeile din El Salvador încep afaceri pentru a scăpa de violența domestică

Claudia Aguillon și alte zeci de femei cu șorțuri de bucătărie învață să gătească produse de patiserie și alte rețete la un curs de gastronomie în Santa Ana, al doilea mare oraș din El Salvador, notează BBC.com

Atunci când Claudia în vârstă de 26 de ani va învăța rețetele, le va adăuga în meniul patiseriei „Tastes of Coatepeque” pe care o administrează împreună cu sora sa, Iliana.

Fiind antreprenori într-un oraș mic din America Centrală presupune multe dificultăți – îndurarea a multor violențe din partea bandelor stradale din cea mai periculoasă națiune care se află în afara unei zone de război, cu 6,657 crime în 2015, însă Claudia spune că această afacere o ajută pe ea cât și pe sora să fie stabile din punct de vedere financiar. „Afacerea este a noastră”, spune Claudia.

„Nu ne dă nimeni salariu și nu ne exploatează”

Cursul de gastronomie pe care Claudia l-a urmat a fost organizat de „Orașul Femeilor”, o inițiativă guvernamentală care ajută femeile ce au fost victime ale violenței domestice. Schema a fost înființată în 2011 deoarece rata criminalității din El Salvador era foarte mare și deasemenea țara are cea mai mare rată de violență domestică din lume. În primele 9 luni din 2015, în medie erau 5 cazuri de violență domestică raportate la poliție în fiecare zi și se spune că este doar vârful icebergului. Un pilon cheie al programului „Orașul femeilor” include consiliere și împrumuturi pentru a ajuta femeile să își deschidă propriile afaceri, ca ele să își câștige banii și să își stabilească independența. Iliana are două fete de 4 și 6 ani pe care le întreține. În timp ce primește câțiva bani de la tatăl lor, ea spune că preferă să nu primească nici un ban de la bărbatul care spune că a lovit-o. „A fost cea mai mare limitare a mea ca mamă să depind de ce îmi oferă el,”, spunea ea. În prezent, Iliana și sora sa câștigă cam 250 $ ( 200 de lire) din afacere, acesta fiind în timpul unei luni liniștitite. Într-o lună prosperă ele câștigă în jur de 600 $.

Îi arăt eu lui

Nina Flores, în vârstă de 37 de ani, este fondatoarea „Blue Moon”, o companie care se ocupă cu design-ul vestimentar și confecționarea genților ce au la bază indigoul, produs colorant local. Ea este recunoscătoare „Orașului Femeilor” pentru că au reușit să-i redea încrederea și să depășească barierele sociale. „Sunt mai multe obstacole când înființezi o afacere ca femeie în El Salvador deoarece ei se așteaptă ca noi să fim acasă și să creștem copii,” spune Nina. „De asemenea, femeile întâmpină mai multe greutăți deoarece oamenii cred că este imposibil ca ele să realizeze ceva. Ei spun: Cum poate o femeie să facă asta?”. Acesta este mesajul pe care l-a primit prin partea fostului soț timp de mulți ani. Acum fiind separați, ea spune că uitându-se în trecut, faptul că a fost angajată într-o căsătorie abuzivă face ca munca sa actuală să fie și mai grea. „Mi-am spus: O să-i arăt eu lui că pot face acest lucru. Și am reușit”.

Datele din El Salvador

O țară mică de pe coasta Pacificului din America Centrală, cu o populație de 6,3 milioane. Este cea mai dens populată din întreaga America. A fost distrusă de războiul civil dintre guvernul militar și grupările guerilla de stânga între anii 19789 și 1992 . Este estimat faptul că 75 000 de oameni au fost uciși înainte de cel de-al 13-lea an al conflictului care s-a terminat cu un acord de pace. Din cauza problemelor persistente a violenței cauzate de bandele stradale, acest lucru a dus la catalogarea țării drept una cu cea mai mare rată a criminalității din afara unei zone de război. A fost condusă de Spania timp de 300 de ani până și-a obținut independența în anul 1821.

În doar 3 ani, „Blue Moon” și-a crescut numărul de angajați de la o singură femeie, la 12 și produce articole pentru buticuri din toată țara. Excluzând costurile de producție, Nina gâștigă 1 000 $ pe lună, iar ea spune că duce o viață confortabilă. Nina angajează doar femei, le dă liber pentru a-și îngriji copii și le permite să muncească de acasă atât timp cât își fac treaba la timp.

Am devenit mai încrezătoare

Mabel Drejo în vârstă de 66 de ani și-a câștigat primii bani, prima dată lucrând ca arhitect, iar mai apoi ca administrator al unui complex după ce soțul său a murit. Atunci când s-a recăsătorit, al doilea soț a încurajat-o să stea acasă și a fost de acord fără tragere de inimă. După ce mariajul s-a terminat, Mabel a trebuit să găsească o soluție rapidă să câștige bani din nou. Cu ajutorul „Orașului Femeilor”, Mabel a deschis „Mab Fashion Design”, iar acum câștigă 500 $ pe lună vânzând rochii de 12 $. „Am devenit mult mai încrezătoare și nu am crezut niciodată că ceea ce eu creez se poate vinde,” spune Mabel. „Acum îmi place să am afacerea mea. De fiecare dată când pun o rochie nouă pe manechin, oamenii îmi spun cât de frumoasă este și am vândut multe dintre creațiile mele.”

Lorena Saca, președinta Comitetului Femeilor Antreprenori din El Salvator, spune că în timp ce femeile se ajută între ele cu sfaturi, ar fi bine să aibă mai multă susținere și din partea bărbaților din politică. „Femeile nu au încredere în conducătorii lor, care sunt în principal bărbați,” spune Lorena. „Noi femeile am început să ne susținem reciproc, dar avem nevoie și ca liderii să fie alături de noi”.

Între timp, Mabel nu are planuri să se pensioneze. Pentru ea, ca fondator al Mab Fashion Designs, compania nu este doar pentru a câștiga bani, este un mod de viață. Ea spune că va face o declarație politică în numele tuturor femeilor din El Salvador.

„Bărbații ne-au tratat înfiorător din cauza faptului că depindem de ei din punct de vedere economic,” spune Mabel. „Acum văd și ei că putem fi independente și că avem succes în afacerile noastre”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.