Fenomen cancel sau poltergeist: dispar monumentele eroilor neamului din Cluj!

Dispare Crucea de pe Cetățuie!

În cursul lunii septembrie 2022, opinia publică a aflat stupefiată că unul din monumentele cele mai importante și vizibile ale Clujului, Crucea de pe dealul Cetățuie, inaugurat cu 26 de ani în urmă, va fi înlăturat, pentru motivul că nu își mai are loc în proiectul de modernizare a ansamblului urban Cetățuia. Crucea de pe Cetățuie este dedicată memoriei martirilor Revoluției de la 1848-1849 și este denumită Monumentul Eroilor Neamului. Monumentul a fost dezvelit și sfințit la 1 decembrie 1997 de către mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Bartolomeu Anania, și de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS George Guțiu, în timpul mandatului de primar al lui Gheorghe Funar. Monumentul, realizat din piatră, bronz și inox, are o înălțime de aproape 23 m și o greutate de 60 de tone. Crucea a fost edificată în locul celei din lemn de stejar care a fost ridicată între 1936-1937 prin grija episcopului greco-catolic Iuliu Hossu și a ministrului Valer Pop, dar a fost dinamitată în 1948 din dispoziția autorităților comuniste.

Proiectul de reabilitare a Cetățuii prevede reabilitarea integrală a amplasamentului cu reconfigurarea sistemului de alei pietonale, refacerea și amplificarea măsurilor de stabilizare a versantului, restaurarea și punerea în valoare a monumentului Fortificației Vauban, păstrarea vegetației valoroase existente precum și realizarea de noi plantări pentru creșterea biodiversității arealului parcului, realizarea de zone de joacă și sport care să crească atractivitatea amplasamentului. Valoarea totală estimată a investiției este de 206 milioane de lei.

Proiectul de reabilitare a fost câștigat de o asociere între doua firme olandeze, Metapolis Architects și Atelier Mass, și Ana-Maria Horhat. Conform Primăriei Cluj Napoca termenul estimat pentru realizarea lucrărilor de execuție este de 24 luni de la finalizarea licitației și primirea ordinului de începere de la primărie. Proiectul prevede înlăturarea ansamblului reprezentat din scările, soclul si construcția propriu-zisă a crucii, pentru restaurarea și punerea în valoare a bastionului sud-estic al Fortificației Vauban, actualmente invizibil datorită acestei construcții. Primăria Cluj Napoca nu precizează ce se va întâmpla cu Crucea de pe Cetățuie, dacă va fi dată la topit sau reamplasată în altă zonă a orașului. Cert este că municipalitatea clujeană, în frunte cu primarul Emil Boc, preferă valorificarea unei construcții habsburgice de tristă amintire, Fortul Vauban, construit în secolul XVIII, după anexarea Transilvaniei de către Austria, care a fost folosit și ca închisoare, îndeosebi în timpul revoluției de la 1848-1849, unui monument dedicat eroilor neamului românesc.

Statuia lui Iuliu Maniu, doborâtă cu buldozerul

La sfârșitul lunii ianuarie 2023, un alt simbol al Clujului a fost doborât, asemenea unei popice, în Piața Ștefan cel Mare. Statuia lui Iuliu Maniu din centrul Clujului a fost dărâmată cu excavatorul, iar soclul a fost efectiv smuls din pământ, cu doar câteva zile înaintea comemorării a 70 de ani de la moartea sa ( în data de 5 februarie 1953), ca martir al națiunii române, decedat în temnița comunistă de la Sighet. Statuia lui Maniu din Cluj a fost realizată în 2018, anul Centenarului Marii Uniri, și inaugurată în 8 ianuarie 2019, lucrările fiind finanțate de familia academicianului clujean Emil Burzo. Pe soclul statuii a fost scris mesajul: ”simbol al democrației și libertății”. După cum se știe, Iuliu Maniu a fost unul din cei mai mari oameni politici și de stat români, luptător unionist și făuritor al României Mari, președintele Consiliului Dirigent care a administrat Transilvania între 1919-2022, fost ministru și prim ministru al statului român reîntregit. Iuliu Maniu a fost de profesie avocat și era iubit de țărani, care îi spuneau ”avocatul celor năpăstuiți”.

În data de 28 ianuarie 2023 imaginea locului unde a fost statuia lui Iuliu Maniu era una dezolantă: soclul smuls din pământ iar statuia dărâmată cu excavatorul, învelită și aruncată între gunoaie. . Statuia lui Iuliu Maniu a fost îndepărtată, pe furiș, fără explicații din partea autorităților, într-o noapte de vineri spre sâmbătă (noaptea ca hoții!), pentru a nu se alerta locuitorii Clujului. Statuia a fost culcată la pământ, aproape de zidul Bastionului, cu o coroană la picioare, și a fost acoperită cu tot felul de murdării . Demolarea sa i-a revoltat pe clujeni, opinia publică și mai multe asociații și fundații criticând aspru faptul că statuia a fost dată jos cu excavatorul pentru lucrările din zonă. Potrivit unor angajați ai primăriei clujene, există un proiect european de amenajare şi a zonei respective şi se crede că statuia o să fie repusă tot acolo, dar nu se ştie sigur

Statuia lui Maniu a fost demolată din ordinul primarului Emil Boc, care, culmea ironiei, a participat la inaugurarea acesteia cu doar patru ani în urmă, cu cocarda tricoloră pe pieptu-i scos. Potrivit surselor noastre, lucrările din zonă au fost proiectate și sunt supravegheate de un arhitect de naționalitate maghiară. În urma protestelor opiniei publice, statuia și soclul au fost repuse recent la loc, fiind înconjurate de excavatoarele și camioanele cu care se continuă lucrările. La câteva zeci de metri de statuia lui Iuliu Maniu, se află statuia masivă de bronz a lui Baba Novac, cunoscutul căpitan al lui Mihai Viteazul, ars pe rug de grofii unguri lângă bastionul cetății medievale din Cluj Napoca, care reprezintă și ea un ghimpe pentru municipalitatea clujeană.

   Grupul statuar ,,Școala Ardeleană”, eliminat din fața Universității

În prima decadă a lunii martie a.c., grupul statuar „Școala Ardeleană” a fost aruncat cu indiferență între betoanele demolate în fața Universității Babeș Bolyai (UBB) din Cluj Napoca, care îngroapă, pe zi ce trece, verdele urbei de pe Someș. Unele ziare locale au criticat dur UBB pentru faptul că nu a adoptat nicio poziție, respectiv nu a comentat și nu a cricat această situație. Întrebat care este poziția oficială a UBB în legătură cu scandalul privind grupul statuar „Școala Ardeleană”, rectorul Daniel David a declarat că acest scandal a fost „stins” și el a fost cel care l-a înștiințat pe primarul orașului Cluj-Napoca cu privire la această problemă. Totodată, rectorul UBB a afirmat că i-a semnalat primaruluilui Emil Boc că sunt luări de poziție diferite față de proiectul legat de „Școala Ardeleană și a precizat că edilul clujean ar fi spus că se va reveni la forma inițială. După atâtea fente ale lui Boc, așteptăm cu interes să vedem dacă și când se va ține de cuvânt.

Ansamblul format din statuile din bronz înalte de trei metri ale celor trei personalități marcante ale mișcării iluministe cunoscute sub numele de „Școala Ardeleană” (Petru Maiora, Gheorghe Șincai și Samuil Micu) a fost amplasat la intrarea principală a Universității Babeș Bolyai, de pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 1 situată, în centrul orașului. Acest ansamblu reprezenta un omagiu adus mișcării culturale românești din secolul XVIII și începutul secolului XIX, generată de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, cu sediul central în Blaj. Mișcarea a contribuit la emanciparea spirituală și politică atât a românilor transilvăneni, cât și a celor de peste Carpați, iar, prin operele lor, reprezentanții Școlii Ardelene au urmărit să trezească conștiința națională a românilor. Printre cele mai importante realizări ale mișcării se numără introducerea grafiei latine în limba română, care până atunci era scrisă cu caractere chirilice. Grupul statuar se afla la doar 5 minute distanță pietonală de Piața Unirii și Bulevardul Eroilor, zone de interes și de trafic turistic maxim.

Și în acest caz, a izbucnit un scandal pe rețelele sociale, iar printre primii care au intervenit au fost reprezentanții Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj Napoca, care au accentuat clar că eliminarea din peisaj a unor simboluri care onorează o comunitate denotă lipsa de respect față de valorile românești. Pe lângă „aruncarea” de pe soclu a grupului statuar „Școala Ardeleană”, un alt scandal a lovit comunitatea clujeană, mai exact eliminarea bustului lui Emil Racoviță, unul dintre cei mai mari savanți români de al cărui nume este legată UBB și unul dintre cele mai performante licee din țara noastră. Acest proiect, de amenajare urbană a străzilor Mihail Kogălniceanu și Universității și al altora adiacente este realizat de firma Mossfern Arhitectura, condusă de omul de afaceri Macalik Arnold Ernő, de origine evreiasco-maghiară. Potrivit proiectului, bustul marelui savant Emil Racoviță urmează să fie eliminat. Primăria Cluj-Napoca va achita 10 milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene, pentru modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu și a străzilor adiacente.

Așa a arătat grupul statuar ,,Școala Ardeleană” !

Așa arată zona acum!

Doborârea statuilor marilor români a devenit, se pare, un nou hobby al municipalității clujene. În spatele acesteia se află însă voci și forțe oculte din țară și dinafară, care promovează curentul cancel ce urmărește rescrierea istoriei inclusiv prin dărâmarea statuilor unor mari personalități istorice. Fenomenul a fost declanșat și a cunoscut o anumită magnitudine în state occidentale evoluate, cunoscute ca bastioane ale democrației, ca Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. Curentul cancel este promovat asiduu și de forurile Uniunii Europene de la Bruxelles. Potrivit surselor noastre, primarul Boc și principalii săi colaboratori ar fi fost convertiți la acest curent cancel, pentru a obține, cu orice preț, fonduri europene pentru proiecte de modernizare a orașului Cluj Napoca. Pentru a-și da OK-ul, birocrații Uniunii Europene condiționează ca, prin aceste protecte de modernizare, să fie eliminate statuile dedicate unor mișcări sociale sau culturale ori unor personalități considerate naționaliste, fără să țină cont de contextul istoric și de rolul lor pozitiv în evoluția unei națiuni sau comunități. Municipalitatea clujeană și primarul liberal și libertin Emil Boc au decis și au realizat demolarea statuilor eroilor români într-o lipsă totală de transparență, această conduită fiind confirmată și de faptul că în cele trei locații menționate nu există panourile obligatorii de afișaj pentru șantier în lucru, pe care trebuie înscrise denumirea obiectivului, beneficiarul, proiectantul, executantul, numărul și data autorizației de construire.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 30
Valer Marian 280 Articole
Author

47 de Comentarii

 1. Daca e cu pile la primarie, nu trebuie sa mai aba nimic. Inainte, Apostu garanta. Acum Boc. Chestiunea cu monumentele a primit descarcare de la istorici.Poate de la Boia…

  • De „dreapta”. S-au inghesuit romanii sa voteze basistii care i-au prostit pe prosti ca sunt de dreapta. Prima dreapta de pe acest glob care da jos cruci si care are intelectuali de dreapta care se vaiata ca bisericile sunt prea multe si prea mari. Zici ca sunt guerille de extrema stanga dar desigur ce stiu eu, mi-au spus toti basistii pe care ii cunosc ca ei sunt de dreapta. Si clujenii il merita pe Boc din plin.

 2. Să le fie rușine clujenilor cu un asemenea primar ,ar trebui schimbat numele orașului în Sodoma

 3. Pai ăștia de la Cluj au arborat steagul Ucrainei în instituțiile statului român și pe străzi că da ne arate noua cetățenilor români plătitori de taxe că ei au trecut sub stăpânirea Ucrainei

 4. Este arhicunoscut ca baietii astia coborati din satele din jur precum clujeanul Boc si deveniti oraseni au votat mereu raul. Atat i-au dus bibilicile manipulate la greu de securitate. Au votat PSD-ul securistilor lui Petrov pentru ca se regaseau perfect in el. Apoi recent USR-ul securisto-sorosist.Tot orasenii aia i-au pricopsit pe romani cu Petrov si Claus astfel ca Romania a pierdut 20 de ani de istorie normala. Acum au schimbat doar vechii profesori manipulatori securisti cu cei ongisti sorosisti.

  • Nincs Kegyelem” („Nicio milă”), 1939 :
   „Naţia ungară este cea mai splendidă realizare a rasei dominante mongole, care nu cunoaşte decât victoria. În noi fierbe sângele lui Atilla, al lui Arpad şi al lui Ghenghis Han”. „Voi trece prin sabie toată populaţia, voi otrăvi fântânile şi voi ucide până şi copii din leagăn. În germene voi distruge acest neam ticăkos şi hoţ. Nu va fi pentru nimeni nicio îndurare. Nici pentru copii din leagăn, nici pentru mama care va naşte copilul! Voi suprima pe orice valah şi atunci nu va mai fi în Ardeal decât o singură naţionalitate, naţia mea, sângele meu! Voi face inofensivi pe viitorii Horia şi Cloşca. Nu va fi milă!”.

   „ Un ungur pribeag bate la uşa unui valah.
   Acesta, ospitalier, îl primeşte în casă. Îi întinde masa, oferindu-i ce are mai bun în cămară.
   Ungurul, în timp ce se ospătează, pune ochii pe nevasta valahului (frumoasă, bineînţeles) considerând că ar fi normal ca după ospăţ valahul să îi ofere şi un desert, adică nevasta. I
   Indignat de faptul că după ce s-a săturat, valahul nu-i oferă şi nevasta, ungurul îi trage o palmă zdravănă valahului şi încă una.
   Înainte ca mămăligarul să se dezmeticească, ungurul fuge pe uliţă strigând din toţi rărunchii: săriţi oameni buni, că mă omoară valahul, sunt o victimă.
   Aşa că, valahi, fiţi înţelegători şi daţi-le şi nevasta, dar vă avertizez că nu le va ajunge. Următoarea lor dorinţă va fi casa voastră.”

 5. Limbutul ala mic a fost un Idiot Util si pentru nenorocirea de Basescu, iar asta inseamna ca-i meseria lui !

 6. Nemernic, anti români și sluga PDL a lui Băsescu a fost domnul Emil Boc. Renegat și slugă a maghiarilor iredentiști este ca PNL-ist domnul Emil Boc. Rușine românilor de 5 ori mai mulți ca maghiarii că suportă umilințele Editat prin unealta Boc. Pentru demolarea Crucii de pe Cetățuie dacă se va face aștempăm ca mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei Andreicuț, și de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Claudiu-Lucian Pop să facă o slujbă comună de afurisire a celor cei care au iniția și aprobat această barbarie antiromânească.

  • Asta ar inseamna ecumenism. Este tot o inventie a globalistilor lui Sorosh.De cand slujesc impreuna ortodocsii cu catolicii care cununa cupluri homosexuale? Desi niciodata Ardealu’ nu a stat bine cu credinta adevarata a neamului romanesc. Atunci sa-i invite alaturi si pe penticostali si pe iehovisti ca tot este plin Ardealu’ de ei.

 7. There’s no time left to wake the sheep — It’s time to wake the other lions!

 8. No binie mai votiază românașii iobăgei…
  Tăt așe, tăt înainte că nu-i bai, no…
  Străinii ne vor binele, se știeeee !

 9. Aveam o părere mai bună despre clujeni dar se pare că m-am înșelat amarnic, cât despre Boc ,care nu e ortodox, nu mă mir că execută la comandă tot ce ține de ștergerea identității neamului; banul vorbește, din câte am înțeles Cluj este implicat într-un proiect european cu mulți bani ,” oraș la 15 min” ceva de genul, și la fel că în PNNR banii sunt primiți cu anumite condiții. Probabil obiectivele istorice identitare românești, ortodoxe îi împiedică pe clujenii din minunata și moderna metropolă să ajungă în cele 15 min la servici sau unde mai au ei treabă și atunci se explică…Ne merităm soarta! Suntem cea mai lașă, cea mai slugarnică , cea mai obedientă nație din Europa și posibil și cu siguranță printre primii in lume.

 10. Am văzut că-pe acolo de unde a venit meteahna cu demolatul statuilor-„demolatorii”au treabă cu monumentele celor ale căror nume a fost-sau s-a crezut că sunt-legate de umilirea altor ființe prin sclavie,atitudine inumană față de semeni,prejudecăți,idei care au dus la condamnarea altor oameni la un statut social inferior etc.-or,la noi,tocmai monumentrle victimelor și ale apărătorilor lor sunt dărâmate,ale oprimatorilor rămân(sau chiar sunt edificate altele);dar Racoviță-care a fost doar om de știință-și încă unul redutabil-cu ce a supărat?Petofi-cu frumoasele lui poezii despre „zori însângerate”,Kosuth, nu deranjează,de au nume de străzi,statui etc?Brukenthal,cu hotărârile lui atât de „umane”(și nu e vorba doar de execuția celor trei eroi români)?placa comemorativă de la Dej,a autorului „lucrării””Fără îndurare”?și o Cruce amplasată într-un loc al suferinței supără?poate pune dl. Boc și arhitecții dumnedlui acolo niște stele roșii în 5 colturi,ceva statui ale unor oameni de cultură,artisti,poețietc cu anume simpatii(de exemplu Wass Albert,Nyiro etc)?sau mai găsesc prin Evul Mediu niște „reprezentanți”-uite,Verboczi de pildă(nu mă mai obosesc cu fel de fel de accente și diacritice)…

 11. Am „pus”într-o zi pe facebook niște fragmente din poezii ale lui Petofi-fără comentarii,doar cu numele autorului-și „m-au blocat”,ba m-au și avertizat că acele versuri „contravin politicii FB”;dar statuile,numele de străzi nu „contravin”,cum se vede…

 12. INTR-O TARA PRABUSITA, ESUATA SI TRADATA sfirsitul ei cuprinde inclusiv darimarea statuilor eroilor neamuli romanesc…….

 13. Parca la Cluj Napoca ar conduce Horty, nu romanul(mot) Boc! Rusine primariei clujene, dar mai ale rusiene locuitorilor care n-au miscat un deget! Puteau pazi statuile si a opri „deromanizarea” orasului!!

  • Oricum Clujul devine una dintre cele 3 pușcării de 15minute,mai contează istoria?

 14. Păi, mă ficiori. Când mândra Uniune își ținea summitul la Sibiu, în Transilvania, nu în România, iar trompetele deontoloage repetau cu obstinație lucrul ăsta, voi umblați țanțoși, nevoie mare, că sunteți ăi mai intelectuali din România. Când Prințul Charles, actualul viitor Rege al UK, își cumpăra proprietăți în Transylvania, erați ocoși rău, că ziceați că-i tot una cu Pensylvania.
  Amu v-ați trezit? Da’ ce-ați pățit? Ați căzut din pat?
  E târziu, dragii moșului. Degeaba sunteți frunchea, dacă vă lipsește minchea.
  No servus, drajilor!

 15. Cancel Romania, Cancel Crestinismul, de acum inainte copii o sa fie indoctrinati in noua ideologie trans-h0m0sexual-ped0fila, baietii o sa fie castrati iar fetelor li se vor taia sinii. Asta este noua ideologie care vine de la Dictatura Occidentala. Ceausescu si comunistii au fost mici copii fata de ped0filii satanisti care dicteaza in occident acum. O sa ajungem sa cerem azil politic si economic in Rusia

 16. De multă vreme Clujul e un pol al neomarxismului și antiromânismului. Boc e doar o păpușă în mâinile ălora de afară, susținut( din păcate) de o masă consistentă de clujeni, în special tineri inculți și obraznici.

 17. Simplu. Firma de constructii e firma de unguri. Se cred pe timpuui Atila.
  O sa dea si foc intr-o zi.

 18. Nu mai este nevoie de asemenea monumente inutile, care nu aduc niciun profit societatii, oricum senilizata de atata democratie autohtona.
  In locul lor se va construi cate o garsoniera de 10 metri patrati, care se va inchiria unor IT-isti de succes, cu 899 de euro pe luna.
  La ce boom economic este pe acolo, n-au clujenii atatea monumente cate ar fi nevoie de daramat.

 19. Kolosvaros e coafat pentru ce probabil, urmează.Clasa politica actuală este trădătoare.

 20. Se pregateste ruperea romaniei in 2/3 bucati. SUA si Ger isi vor imparti colonia.

 21. Mare idiot acest primar PDL -ist ! Va rămâne în istoria Clujului, așa cum nu vrea, ca un trădător de neam. Ce tâmpenie a făcut PNL cuplandu-se cu acești oportuniști fără mamă, fără țară, fără onoare.

 22. Edilul Boc si toata trupa cons.judetean au fost alesi intr-o mare emulatie spirituala si materiala,de un Cluj entuziasmat de neoliberalismul ardelenesc a carui lumina vine de la varzoiul Bruxel.
  Cu tricolorul pe pieptu-i si el si prietenii de trupa ai varzoiului de Bruxel,pt.ca traditional ei sunt „evropeni”,nici dracul cel negru si imbirligat nu a deschis portile Cetatii precum clujenii mandrii ca nu sunt romani, au ajuns la faza cancelului, nu-i zic cancer politic,social si adtiv,s-au pregatit ,darimind tot ce se cuprinde in monumente istorice,culturale relevante Romaniei.
  PNNR fata de care nu aveau obligatie intrucit ei au prestat juramint dovedit fals pe altceva,fata de valorile de aici si fata de acest popor,nu fata de cancel si UE!
  PNNR reprezinta neobrazarea unei asa zise uniuni,artificiala si fara forta juridica si obligatorie- niste proiecte cum proiect esuat,deplorabil si corupt,cu aere globaliste este uniunea gonflata ,corupta si abuzive, deci edilul cu concarda-i pe pepp,nu avea de ce distruga monumentele si crucea de pe Cetatie,inaltate de fauritorii si martorii culturii si istoriei ns.
  Toti acesti cancelisti culturali UE,Alexandrii Morarii cu doctrina lor neo-nazista,acesti BLM pt.care Boc si alte haite lacome de ditrugere incheie contracte-cu neo-nazistii trimisi de PNNRul neonazist al UE ca firma Mossfern Arhitectura, condusă de omul de afaceri Macalik Arnold Ernő, de origine evreiasco-maghiară,sa faca amenajare urbană a străzilor din Cluj, au ca scop stergerea identitatii nationale deci atacul vizibil la fibra morala a poporului de care isi bat joc!
  Rusine lui Boc cu tricolorul pe piept batjocorit de el si neo-liberalii sai,rusine tradatorilor ,comercianti in frunte cu comerciantul sef al PNNR nenea Iohannis,comerciant de Romania,de copii ,de bunuri ale Statului Roman date catre sleahta sa straina ,in schimbul stergerii Identitatii Nationale ROMANE!

 23. Domnle Valer Marian, insist să scrieți și despre celelalte statui/ monumente ale românilor doborîte și prin alte orașe ale Transilvaniei precum Oradea, Arad, Alba Iolia, Turda și altele, orașe cu primari PNL-iști – ciori de ale lui Petrov, vopsite în papagali. Și poate, domnule Valer Marian, amintind și de rolul jucat de fundația Casa regală a MS principesa Margareta (fonanțată generos de către guvernul României, de la bugetul statului) în demolarea statuii întâiului unificator al românilor – Mihai Viteazul -, din Oradea condusă de europarlamentarul Ilie Bolojan.

 24. Uluitor ce se intampla in aceasta regiune numita pompos Tara. Si totusi Clujenii asa ceva mutii mutilor ?!? Batjocorirea lui Iuliu Maniu ?!? Nuuu asa ceva Romania este chiar pe drumul autodistrugerii.

 25. Mă, dar greu te prinzi,..Poate or fi din ceva material reciclabil,. poate are și o greutate și e din bronz.. Poate e clanurile patrioților, a celora care desfac și vând intreprinderi la fier vechi.. Deci nu cauți bre pe unde trebuie..

  • Deci, cum spune și titlul, e vorba de monumentele eroilor neamului românesc. Ăștia fiind făcuți dintr-un material la care jinduie, de pe margini, orice erou al neamului prost (din) care te bagi în vorbă neîntrebat.
   Cotidianule…

 26. Gata nu mai sunt ingrijorat ca domnul Boc nu are bani pentru metrou …sunt bani vericule bronzul din statui date la topit o sa umple pusculita primariei Cluj un exemplu de urmat de toti primarii din orase un adevat ,,asa da,,pareria mea …..ha….ha….ha….!!!!!!

 27. Multi comentatori cred ca nici nu stiu exact unde e Clujul pe harta.
  Hai sa-i lasam pe clujeni sa aleaga ce vor. Nu de nebuni il aleg pe Piticot ala. Vremea bancilor vopsite tricolor a trecut. Macar daca ar fi jumatate din orasele din tara cum este Clujul.

 28. Așa e teteo.
  Bagă mare, pune copită de la copită cu Marele Urs că la câte statui au mai rămas de dărâmat prin Cluj, n-o să vă ajungă…
  Acuma e vremea voastră, a teților tutiți pe creier.

 29. „piticul e lacom”
  asa a fost deja caracterizat Emil Boc;

  vedem bine ca

  PITICUL ESTE VANDAL!

  (sau piticul este barbar,avar
  din neamurile alea de târlă,
  din neamuri de pripas)

 30. „municipalitatea clujeană, în frunte cu primarul Emil Boc, preferă valorificarea unei construcții habsburgice de tristă amintire, Fortul Vauban, construit în secolul XVIII, după anexarea Transilvaniei de către Austria, care a fost folosit și ca închisoare, îndeosebi în timpul revoluției de la 1848-1849, unui monument dedicat eroilor neamului românesc.”
  Acelas lucru s-a intamplat si la Alba Iulia unde Platoul Romanilor , locul unde a avut loc Marea Adunare de la A-I de la 1 decembrie 1918 a fost distrus , pt a dezgropa santul din jurul cetatii . In acelasi timp , o biserica bizantina din fata Catedralei romano-catolice a fost acoperita .
  Sunt prea multe coincidente ( la Carei , la Satu Mare , la Oradea , la Sibiu , la Arad) ca sa nu fie un plan bine gandit de eliminare a locurilor istorice romanesti

 31. Sa ne ferească Dumnezeu „sa arate toate orașele…, cum este Clujul”…….. Nu vrem Boc-Dictatură.!!!! Nu suntem curioși „să pregătim mâncarea vecinului, din blocul paralel, de la etajul doi,” ….. 58.000 Euro, o garsonieră de 16 metri pătrați, cu wc-ul în debara? Ce mafie/carteluri/cocalari aveti acolo!? Ce arhitecți?

 32. cand va fi anchetat primarul pt ABUZ IN SERVICIU, DONATIA A 60 IMOBILE IN CENTRUL ORASULUI PT CARE A FOST VOTAT DE MINORITATI, NU DEROMÂNI, A AVIZAT CARTIERUL UDREA DE 10 MII DE APARTAMENTE, ???DE BABA NOVAC CU SCRISULSTERS LA DURUT IN TOCURILE CE-L INALTĂÎN OCHII LUI ILDYCKO??

 33. Cucu! Locuiesc la 10 min de Crucea de pe Cetatuie. E tot acolo. Lucrez la 25 min de unde statuia lui Maniu a fost data jos, din ceva eroare de muncitori, din cate am inteles. Statuia e in picioare. Scoala Ardeleana va avea din nou suclul initial, se pare ca comisia de monumente si-a dat cu stangul in dreptul. Eu nu as aluneca asa usor spre conspiratii. Insa cred totusi ca edilului nostru ii pasa mai mult de marile proiecte metropolitane decat de cele cu un oarecare filon national. Si asta e o boala care patruns adanc in randurile reprezentantilor statului roman, numiti sau alesi.

 34. Boc piticul parvenit este ceva pocăit deci are alergie la Crucifix,treaba lui in ce crede și cui i se inchină dar este strigător la cer ce vor să facă,ptr.cei exaltați de Cluj căt e de wooau să-i lase pe clujeni (nu vinituri,aterzați) să-și dea cu părerea,de utopiile,prostiile,mutilarea orașului de către Boc și-a lui clică suntem sătui pină peste cap .

 35. Uneltele sorosismului din Romania urmeaza exemplul mai marilor lor: in SUA si Marea Britanie au fost indepartate statuile oamenilor de valoare ex Thomas Jefferson cel care a scris Declaratia de independenta a SUA, presedintelelui Theodore Roosvelt care a dezvoltat America etc. In loc sunt puse ” valorile ” lgbt ului, diversitatea adica amestecarea de-a valma a oamenilor care nu au nimic in comun pentru a se distruge traditia si valorile poporului respectiv, ideologizarea fortata a presei, companiilor, bancilor, degradarea invatamantului si indoctrinarea copiilor cu perversiuni sexuale. Un plan malefic de distrugere a valorilor morale ale societatilor umane construite de-a lungul secolelor, plan ticluit de oameni nealesi de nimeni, de un inalt cinism, incapabili de a crea valoare de orice fel si frustrati in neputinta lor. SUA si UE prin papusile lor din fruntea statelor si a guvernelor, sunt creuzetul acestei ciume progresisto-sorosiste care pare ca a atins si biata Romanie…

 36. Mda @ tetea „multi nu stiu unde-i Clujul pe harta”. Bine ca tu stii unde-i Ukruina. Si apropo : ce-ti mai fac „bomfaierele ? Am niste pinze de vinzare.

 37. Iată:”Biserica greco-catolică din Ungheni(Mureș)demolată”-nu în ’40,nu în ’49,ci zilele acestea…greco-catolicii nu sunt români,bisericile lor nu sunt „mărturii”?Gheorghe Șincai,Petru Maior,Samuil Micu nu erau români,fiindcă erau greco-catolici?(la fel,Iuliu Maniu-nu e prea întâmplătoare întâmplarea cu lupta împotriva unor monumente?)-poate de aceea nu mai au loc nici ei în Cluj,cum n-a mai avut loc biserica din Ungheni,d-le Marian,nu din vina arhitecților…

 38. Marius Pavel spune:
  „Ne merităm soarta! Suntem cea mai lașă, cea mai slugarnică , cea mai obedientă nație din Europa și posibil și cu siguranță printre primii in lume”.
  Absolut de acord.
  Boc, nativ este o slugă .Sa ne amintim de el ca premier in mandatul lui Mafiot Basescu!
  De ani si ani ma intreb cum de țara asta e condusa numai de trădători.
  Trădători si hoți.
  Păi altfel nu ajungea ce e acum, COLONIE DEVALIZATA .
  IESIREA MASIVĂ IN STRADĂ O ASTEPT SA FIE IN MARILE ORAȘE DAR,OAMENII SUNT MULȚUMIȚI CUM TARA E JEFUITĂ SI UMILITĂ. Se uita la televizor si mai strâng cureaua. Vegetamm !

 39. Nu se demoleaza nimic!!
  Crucea de pe Cetatuie ramane acolo, statuile, busturile, grupurile etc. vor reveni, revin pe vechile amplasamente … in rest este foarte clar, limpede ceea ce se intampla in Cluj Napoca: sub privirile nepasatoare ale autoritatilor locale, nationale este continuat in ritm accelerat procesul de maghiarizare fortata !!!
  O simpla vizita doar prin centru orasului, oras unde minoritatea maghiara scade vertiginos si ajunge sub 10%! Limba oficiala, limba romana este alungata de oe cladiri, monumente istorice, institutii etc. Apar doar inscrisuri in lb. maghiara!
  Nu exista povestea cancel !!! Este continuat clar si in ritm accelerat procesul de maghiarizare fortata!Apar peste noapte statui, busturi ale unor figuri si ,,personalitati,, unguresti, tot ce este Romanesc este atacat, desfintat, umilit etc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.