”Fenomenul Piteşti”: Victime transformate în agresori

Pentru prima dată, obiecte ce aparţin ”Fenomenului Piteşti” sunt expuse în ţară, la Muzeul de Istorie de la Sibiu, unde vizitatorii pot vedea cătuşe, sârmă ghimpată, un pat al deţinuţilor sau haine şi fişe matricole penale ale acestora, relatează Agerpres.

„Aceasta este prima expoziţie itinerantă sau călătoare şi sperăm să ajungă în cât mai multe locuri, pe care o facem despre ‘Fenomenul Piteşti’. În general, ‘Fenomenul Piteşti’ fiind un subiect atât de complex şi de greu de înţeles, nu este uşor să ieşim cu o expoziţie atât de scurtă în afara muzeului, pentru că, într-adevăr, nu este uşor să păstrăm atmosfera aceasta de închisoare în alte părţi. Închisoarea Piteşti a fost poate cea mai dură închisoare la nivel mondial din perioada comunistă”, a declarat, la vernisaj, fondatoarea Memorialului Închisoarea Piteşti, Maria Axinte.

Potrivit acesteia, în închisoarea de la Piteşti a avut loc un fenomen unic, pentru că aici o parte dintre victime au devenit agresori.

„Dar ce este unic la ‘Fenomenul Piteşti’ şi, de obicei, acest mic detaliu, care este foarte important, ne pune întotdeauna probleme, este că ‘Fenomenul Piteşti’ presupunea ca victimele să fie transformate în agresori în urma violenţelor şi aşa veţi întâlni persoane care au fost torturate în fel şi chip, care au ajuns la un moment dat să cedeze pentru că nu era altă opţiune şi să îşi lovească sau să le facă rău colegilor. De aceea, este un subiect foarte delicat şi este un subiect pe care vă recomand să încercaţi să îl înţelegeţi cât mai în detaliu, pentru a nu nedreptăţi pe cei care au trecut prin aceste suferinţe. Pentru noi este foarte important să înţelegem exact ce s-a întâmplat în ‘Fenomenul Piteşti’ „, a adăugat Maria Axinte.

Managerul interimar al Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Chituţă, a spus că la Piteşti au fost încarceraţi şi 14 sibieni.

Acesta a invitat la vernisajul care a avut loc marţi zeci de elevi de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” şi Colegiul „Gheorghe Lazăr”, dar şi profesori ai acestora, pentru a vedea expoziţia şi pentru a-l cunoaşte pe Sergiu Rizescu, în vârstă de 91 de ani, fost deţinut de la Piteşti, prezent la Muzeul de Istorie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

12 Comentarii

  1. Fenomenul Pitesti a discriminat fostii colegi ai Charlicului, de fapte de care au fost capabili. N-ati inteles, sustineti in continuare niste oameni de nimic.

  2. o supa reincalzita nu mai e ce a fost.Iar ii dam cu fenomenul’Pitesti’,nu se mai termina cu gargara

  3. Banuiesc ca sunt si poze cu detinuti comunisti, din perioada de dinainte de 1944, atunci cand Romania era monarhie, deci era democratica, civilizata, capitalista, dar … ce sa vezi, detinutii politici existau si atunci, dar nimeni nu-i plange pe aia. Te pomenesti ca aia se lafaiau in conditii de 5 stele! Cata PERFIDIE!

  4. fenomenul Pitesti este experimentul care se desfasoara non-stop in Romania. se numeste dezbinare. a transforma oameni si familii intregi in dusmani fatisi. este o instigare in a ne judeca unii pe altii. vizibil agresiv din 2020. am prieteni care si-au atras ura si violenta in familie pentru ca au refuzat sa se otraveasca: nenorocituuule! vrei s-o omori pe maaamaaa?? nu stiu daca ati observat, ca romanii ncep sa devina din ce in ce mai agresivi si fara zambet pe fete? ca-n vremea ceausista. experimentul pitesti continua. nu s-a oprit niciodata. deocamdata este varianta „soft”.

  5. Ce mi-e fenomenul Pitesti, ce mi-e fenomenul Doftana, tot puscarii sunt..

  6. au avut și au pensii speciale. Este posibil ca unii sa comenteze și prin ziare!

  7. Vitele care n-au invatat nimic din istorie, o vor repeta. Noi, toti ceilalti, suntem condamnati sa ne uitam la vite cum isi lustruiesc funiile cu sapun.

  8. Felicitari @marin pentru comentariu! Daca vreti sa spuneti istoria adevarata, puneti lista celor care au murit ca martiri sau care nu au fost reeducati si spuneti adevarul : erau si sunt sfinti crestini! Sarma ghimpata expuneti!!?? Cat despre articolul nul care profita de prostia populatiei ca sa murdareasca memoria glorioasa a Poporului Roman nu pot sa spun decat: Rusine sa va fie!

  9. „memorialul durerii” si alte documentare ar trebui sa apara in stiri si media periodic. PENTRU CA TINERETUL SI COPIII, NEPOTII SA STIE CE ORORI A SUFERIT ACEASTA NATIE ATUNCI POPOR, ACUM „decat” p000lime… apropos, exista inregistrari cu unul dintre tortionarii, care cu satsfactie afirma ca nu poate spune ca ii pare rau pentru crimele si ororrile infaptuite…am atasat materialul la comentariile pe care le-am facut, insa nu mi-au fost acceptate… dictatura si ororile pe care unii de-si spun „oameni” le pot infaptui, incep prin acceptarea oamenilor. NOI SUNTEM MULTI. din pacate, refuzam sa gandim si sa ne unim, in a spune #NU abuzurilor si crimelor asupra noastra si a Tarii. avem ce meritam? „fiecare popor are conducatorii pe care-i merita”.

  10. @marin: mare dreptate ai! Ororile astea trebuie aratate tinerilor si copiilor, ca sa nu se mai repete. Istoria asta si nu ” istoria holocaustului ” trebuie predata in scoli, Am mai avut o interventie si mi-au blocat-o. Se poate studia si pe net:
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Atentatul_din_Senatul_Rom%C3%A2niei_din_1920
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Experimentul_Pite%C8%99ti
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Nicolschi
    https://evenimentulistoric.ro/vanda-nicolschi-exclusa-pcr.html
    http://arhivelesecuritatii.blogspot.com/2016/12/beizadele-comuniste-bogdan-olteanu-si.html
    Mai mult ca sigur comentariul meu va fi cenzurat, dar merita incercarea.

  11. Multumesc pentru comentarii si mai ales, pentru materialele oferite. Trebuie sa ramana in comentarii, toate aceste adevaruri crunte trebuie repetate pentru ca istoria sa nu se repete… din pacate, se va intampla. ma chinuiesc de ani de zile sa le vorbesc romanilor despre Constitutia pe care o avem, prin sacrificiu de sange al unor idealisti. ca si mine. este dureros (pentru mine, cred ca m-am si imbolnavit, dar nu imi pasa: daca asa este lumea de sclav pe care si-o doresc, pentru ei si copiii lor, sa o aiba ei, atunci!) sa vad reactii de indiferenta si persiflare la adresa mea. nu ma supuar si continui sa ma lupt, parca cu morile de vant…Isus (ca si stoicii) spunea sa nu dam perle porcilor…probabil ca ma voi chinui ca pot si pe unde ajung sa incerc sa deschid gandirea romanilor. nu mai intereseaza cine esti si ce gandesti, atat timp cat pot si reusesc sa iti schim perceptia, NU SA MA CREZI PE MINE, DAR SA CAUTI TU, CA OM, ADEVARUL… adevarul nu este al meu sau al altcuiva. adevarul este perceptia pe care o ai ca si dar prin LIBERUL ARBITRU, DE A SIMTI SI A ALEGE INTRE BINE SI RAU! Multumesc.

  12. Romania din anii 50 nu a mai fost o tara.
    nu facem referiri la ceea ce s a zis inainte de venirea comunistilor la putere.
    vrem sa facem o paralela intre Fenomenul Pitesti si ceea ce vedem azi in societate.
    e identic, e mai fin, dar e acelasi lucru,
    nu mai e teroare si bataie, acum e inchiderea mijloacelor de productie, apoi instigarea unora impotriva altora. firme de afara, organizatii ONG si servicii, toate astea sunt azi ceea ce era candva PCR sau PMR. la servicii nu ne putem pronunta daca sunt romanesti sau straine, pe comentarii apar des opinenti ca suntem condusi de mai multe straine.
    tara asta e terminata si oamenii se vor duce odata cu ea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.