Fermierii din Rep. Moldova, fără sprijin de la Guvern

Guvernul Moldovei nu va compensa costurile fermierilor de peste Prut cu îngrășămintele, în ciuda apelurilor disperate ale acestora. Explicația este simplă: nu are bani. De asemenea, nu va restitui nici 30% din acciza la motorina cumpărată de agricultori pentru munca din câmp. Pe scurt, fermierii se vor descurca cum pot.
Anunțul că nu sunt bani pentru fermieri a fost făcut de președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea, citat de Noi.md 
Deputatul PAS a declarat că statul a ales o altă cale și anume aceea de a plăti dobînda la creditele luate pentru utilajele motorizate.  „Nu (am compensat cheltuielile la fertilizanți), pentru că nu există potențial financiar de la buget pentru această măsură. În schimb, s-a luat decizia ca agricultorii să poată să-și ia credite pentru mijloace rulante. Dobânda prin AIPA de la 100 de mii pentru mijloacele rulante s-a majorat pînă la 200 de mii”, a declarat deputatul.
Agricultorii s-au arătat revoltați de faptul că Guvernul nu a prevăzut în modificările operate la Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural restituirea parțială a cheltuielilor pentru îngrășăminte, prețul cărora a crescut considerabil în acest an. Reprezentantul Asociației „Forța Fermierilor”, Ion Plămădeală, susține că dacă acest ajutor nu va fi acordat, atunci în toamnă va fi un deficit mare de producție agricolă. ”Suntem foarte indignați, fiindcă noi am cerut 30 de procente din costul la fertilizanți în baza facturilor de procurare, dar nici nu s-a discutat. În cazul în care avem precipitații foarte slabe și suprafețele de culturi de toamnă sînt în jumătate cum trebuiau să fie și dacă nu le mai dăm îngrășăminte și nu le pregătim tehnologic așa cum trebuie, riscăm în toamnă să ajungem cu un deficit mare de producție”, a mai spus Plămădeală.
Economia Republicii Moldova este în mare parte bazată pe agricultură, iar comerțul exterior este dependent de vânzările de produse agricole. Vinurile, legumele, fructele, conservele de legume și fructe, precum și cerealele reprezintă mare parte din exporturile țării vecine.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1084 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Pai ,nah, au pornit ,pas cu pas,spre aderarea in UE si Nato..Ghinion.Bre,fraiericii inca nu s-au prins ca occidentalii au nevoie de consumatori,nu de producatori.De amu dragii miei basarabeni incolonarea si inainteee maaaars spre plantatiile de sparanghel si de sters seniorii vestului la dosuri.Pas cu Pas.Bre,sunt sclavi moderni de acum.Tot ce mai ramane de facut e ca ,,partenerii strategici,,sa inscauneze un nea Klausica sau nea Fritz ,ca da bine la prostimea cu voturile,pentru a da drumul la ,,privatizari,,si imprumuturi impovaratoare de vor ramane numai in chiloti.Ghinion.

  2. Ce tantalai baietii Maiei! Va veni sigur foamete mare iar cei care investesc acum 1 euro in agricultura vor castiga 10 la preturile care vor fi. Poate vor pricepe si guvernantii romani.

  3. E membra ue si nu are bani? Bine ca stau cu mana intinsa la Romania saracita sa fie sponsorizata! Deja au primit peste 200 mil de la romanica plus vaccinuri pomana, chiar ca sunt nesimtiti de cer ca milogii cu masini tari si importuri saptamanal de masini scumpe! Zilele trecute, am citit ca maresc pensiile si salariile cu donatia de la Romania!

  4. @parere… de la USR : Membru UE??? Sunt mai inteligenti ca tine. Pana si IQ-ul lor este cu mult peste alor tai din partid.

  5. Ce dracu ne plimba grija de Rep.Moldova si de fermierii ei? Le dam curent electric gratis, le dam gratis microbuze pentru transportul elevilor si copiii nostri merg pe jos kilometri intregi ca sa ajunga la scoala, elevii lor sunt bursieri ai statului roman, invata gratis in scolile noastre, femeile lor (aratoase si talentate ce-i drept) au invadat industria de entertainment din Romania si nu numai! Ce viata frumoasa si noi plangem de mila lor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.