Filarmonica „Moldova” intră în reabilitare

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a anunţat că au început lucrările de reabilitare şi modernizare a clădirii în care funcţionează Filarmonica „Moldova”.

„Suntem, în sfârşit, aproape de ceea ce a devenit de-acum un adevărat deziderat al comunităţii, să avem o clădire sigura, în care artiştii să-şi poată susţine actul cultural, iar publicul să fie încântat prin performanţa artistică deosebită de care Filarmonica a dat dovadă de fiecare dată. Reabilitarea şi modernizarea imobilelor în care funcţionează Filarmonica de Stat Iaşi este unul dintre proiectele noastre de suflet. Mă bucur când văd ca au început lucrările în scurt timp de când am semnat ordinul de începere. Reuşim să redăm strălucirea acestei frumoase clădiri de patrimoniu şi care înseamnă atât de mult pentru Iaşiul nostru cultural”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe.

Lucrările fac parte dintr-un proiect mai amplu cu finanţare cu fonduri europene, depus în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi. Finanţarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a imobilelor în care funcţionează Filarmonica ieşeană, este estimată la 48 milioane de lei, fără TVA, va fi asigurată din fonduri europene în cadrul Programului ‘Regional Nord-Est 2021-2027, Prioritatea 7: Nord – Est – O regiune mai atractivă’. La aceste fonduri se adaugă cele de la bugetul Consiliului Judeţean Iaşi.

Până la deschiderea liniilor de finanţare, de la bugetul judeţean se alocă 2,3 milioane lei pentru executarea lucrărilor.

Lucrările din cadrul proiectului vor dura 19 luni. În urma unei licitaţii organizate în anul 2023, lucrările vor fi făcute de firma Iasicon.

„Provocarea este legată de un perete care dă spre Strada Stroescu, care trebuie păstrat. Este o lamică lungă de 22 de metri şi înaltă de 9 metri. Problema e ce să facem pe cealaltă latură pentru a reuşi să menţinem peretele în siguranţă. Chiar săptămâna aceasta am stabilit cu proiectanţii soluţia în urma unor determinări de rezistenţă. Acest corp a stat foarte mult neutilizat şi din cauza intemperiilor au fost afectate structurile de rezistenţă din cărămidă. După decopertarea în totalitate, am stabilit cu proiectantul să introducem lamele verticale din beton care vor coborî până la nivelul fundaţiei, pentru a asigura stabilitatea peretelui şi în acelaşi timp pentru a asigura protecţia oamenilor care vor lucra, pentru că sunt câteva zeci de tone dărâmătură”, a declarat Gheorghe Baean, directorul tehnic al Iasicon.

Clădirea Filarmonicii a fost construită în 1815, în stil neoclasic, caracteristic sfârşitului secolului al XVIII-lea şi începutului secolului al XIX-lea. Ea a aparţinut vistiernicului Alecu Balş. Ulterior, la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1871, clădirea a devenit un centru spiritual şi educativ, sub egida Bisericii Catolice şi coordonarea Surorilor de la „Notre Dame de Sion”, destinat copiilor, nu numai catolici, care doreau o pregătire deosebită. În anul 1900, a fost construită capela Institutului „Notre Dame de Sion”, în care funcţionează în prezent sala de concerte a Filarmonicii. În 1948, clădirea a fost confiscată de comunişti şi atribuită Liceului de Artă „Octav Băncilă”.

Din cauza cutremurelor din anii 1977, 1986 şi 1990 şi a apelor din pânza freatică, imobilul în care funcţionează Filarmonica s-a degradat, motiv pentru care, în anul 1991, au început lucrările de renovare.

În urmă cu mai bine de 25 de ani, corpurile de clădire ale instituţiei culturale au suferit doar lucrări neînsemnate de consolidare, unele dintre ele fiind într-o stare avansată de degradare. Lucrările pentru reabilitare şi reparaţiile capitale au fost demarate în urmă cu 17 ani, însă fondurile au fost alocate cu întreruperi, până în 2002, când Biserica Romano-Catolică a depus în instanţă o cerere de retrocedare.

Filarmonica de Stat „Moldova” a fost preluată în luna aprilie 2008 de Universitatea de Arte „George Enescu”, printr-un contract de locaţie, de la Episcopia Romano-Catolică, care a câştigat în instanţă dreptul de proprietate asupra imobilelor. Acest contract era necesar pentru ca, astfel, să fie continuate şi finalizate lucrările de reparare, precum şi de a avea în continuare un circuit cultural.

În 2018, două dintre tronsoanele imobilului în care funcţionează Filarmonica Moldova, 2 şi 3A, au fost preluate de Consiliul Judeţean Iaşi, pentru ca instituţia administrativă să poată efectua reabilitarea, consolidarea, modernizarea şi dotarea imobilelor administrate.

În februarie 2023, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, au anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că vor încheia un parteneriat pentru reabilitarea Filarmonicii de Stat „Moldova”, lucrarea fiind eligibilă pentru finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR). Proiectul Axa Culturală Est-Vest intenţionează reabilitarea şi modernizarea Filarmonicii Moldova Iaşi, reabilitarea şi modernizarea spaţiilor publice, reabilitarea parcului Teatrului Naţional Iaşi, extinderea zonei pietonale. Valoarea totală a proiectului de reabilitare este de peste 80,5 milioane de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Una din multele cladiri istorice ale Iasiului, pentru care nu se face mai nimic de ani de zile..Acum, cica se va face!!!??? Ar mai fi pe lista, Institutul de Igiena si inca multe alte cladiri vechi….

  2. Vă jucați cu reabilitarea filarmonicii de cel puțin 50 de ani!
    Părerea mea, că sunt vechi in materie:
    1) mutați linia de tramvai pe Independentei și o reabilitați
    ca lumea.
    2) Faceți o filarmonica noua pe alt amplasament și lăsați catolicii să-și valorifice/reabiliteze clădirea prin forțe proprii.
    Poziționarea la 5 metri de linia
    de tramvai e incompatibilă cu exigențele unei filarmonici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.