Filme, seriale TV, concert şi un reportaj incendiar pentru împătimiţii de televiziune

Jean Rochefort. Au revoir, Monsieur!

Unul dintre cei mai iubiți actori ai cinematografiei franceze, celebru pentru seria Grand blond sau pentru comedia Un éléphant ça trompe énormément, Jean Rochefort a plecat în noaptea de duminică spre luni, 8/9 octombie 2017, la vârsta de 87 de ani. TV5MONDE îi aduce un omagiu, programând un film și un interviu acordat de Rochefort în studiourile canalului francofon.

Joi, 12 octombrie, de la 22:00, a putut fi vizionat Un Jour, un destin: Jean Rochefort cavalerul singuratic

Cu o siluetă dandy, o voce caldă, un umor extraordinar și personaje de referință, Jean Rochefort a ascuns în spatele acestor imagini luminoase o viață ce se balansa între nevoia de comedie și pasiunea pentru cai, între iubire și nevoie de singurătate, între umor și disperare absolută.

Regia: Ségolène Hanotaux (Franța, 2014)

Prezintă: Laurent Delahousse.

Cu Catherine Deneuve în Courage, fuyons

Joi, 19 octombrie, de la 22:00, este programată pelicula Courage, fuyons, regizată de Yves Robert (Franța, 1979), pe scenariul lui Jean-Loup Dabadie.

La 40 de ani, Martin Belhomme duce o viață liniștită împreună cu soția sa și cei doi copii. Până când într-o zi, când se îndrăgostește nebunește de Eva, cântăreață de cabaret. Martin o urmează la Amsterdam. De aici, viața lui se schimă radical!

Cu: Jean Rochefort și Catherine Deneuve

Nominalizat la Premiile César, în 1980

Moartea lui Jean Rochefort a a fost anunțată presei luni, 9 octombrie, de fiica sa, Clemence. Actorul fusese spitalizat în luna agust a acestui an și a murit la Paris.

Recunoscut foarte ușor și datorită vocii sale calde și mustății năvalnice, Jean Rochefort a jucat în aproape 150 de producții cinematografice, atât în filme de autor, cât și pentru marele public.

Interpretând roluri pe cât de variate, pe atât de puternice, unele dintre cele mai apreciate personaje ale sale au fost cinicul libertin din filmul lui Bertrand Tavernier, Que la fête commence, flegmaticul valet britanic din Les tribulations d’un chinois en Chine, în regia lui Philippe de Broca, tatăl adulter din Un éléphant ça trompe énormément, al lui Yves Robert sau sobrul personaj al unui realizator de emisiuni de radio singuratic, în Tandem-ul lui Patrice Leconte.

În bogata sa carieră cinematografică, Rochefort a fost onorat cu trei Premii César, pentru rolurile din Que la fête commence, în 1976, Le Crabe-Tambour, în 1978, culminând cu César d’honneur, în 1999.

Foarte cunoscută era și pasiunea actorului pentru cai. În 1976, în filmul Un éléphant ça trompe énormément, Rochefort a oferit spectatorilor o interpretare de referință, cu mult umor.

Au revoir, Monsieur!

TV5MONDE este canalul cultural francofon prezent la nivel mondial, care emite și în România, cu subtitrare în limba română. Filme premiate și cinema clasic, seriale originale, emisiuni art de vivre și de savoir faire (gastronomie, modă, călătorii), documentare (istorie, cultură, descoperiri), divertisment (jocuri televizate, magazine, muzică) și emisiuni informative și de dezbatere.

Tudor Gheorghe. Foto credit Tudor Gheorghe ro

TVR 1 transmite, în premieră şi exclusivitate, concertul “Toamna Simfonic” susţinut de Tudor Gheorghe

Spectacolul aniversar este programat duminică, 15 octombrie, de la ora 21.10. În preambul vineri, 13 octombrie, de la ora 21.00, Tudor Gheorghe este invitatul lui Ionuţ Cristache într-o ediţie specială a emisiunii România 9.

Inegalabilul artist Tudor Gheorghe, de al cărui nume se leagă o jumătate de secol de muzică dragă publicului românesc, revine în această săptămână la Televiziunea Română, singurul canal media prin care toţi cei care-l îndrăgesc pe rapsodul craiovean pot deveni, pentru următorii trei ani, telespectatorii concertelor sale.

Veţi avea ocazia ca, pentru aproximativ o oră, să intraţi în universul unui artist complet şi complex care consideră că: „întreaga mea activitate nu trebuie să fie confundată cu ceea ce numim astăzi showbiz, nu sunt din această categorie. Activitatea mea, viaţa mea, munca mea e inclusă în spaţiul cultural-educativ al acestei ţări, pentru că trăim o perioadă destul de amară din acest punct de vedere, în care educaţia şi cultura lasă mult, mult de dorit. Şi atunci încerc şi eu, cu minimile mele puteri, să umplu acest gol pe care, iată, cei 26 de ani l-au creat în societatea română”.

Veţi afla povestea celor 15 ani de spectacole Tudor Gheorghe simfonic, despre preocupările artistului în afara muzicii şi despre cum percepe el clasa politică. Această ediţie poate fi urmărită şi în 15 octombrie, la TVR 1 – duminică, de la ora 19.00.

Duminică, 15 octombrie, de la ora 21.10, sunteţi invitaţi să urmăriţi spectacolul Toamna Simfonic – susţinut în 26 octombrie 2016, la Sala Palatului din Bucureşti, cu casa închisă, în faţa a 4.000 de spectatori. Tudor Gheorghe a creat în 1999 seria de spectacole orginale numită Anotimpurile poeziei româneşti, fiind singurul artist din România care are anotimpurile sale, cinci la număr: Primăvara, Vara, Toamna, Iarna şi Femeia. Spectacolul Toamna simfonic face parte din această serie şi a marcat împlinirea a 15 ani de la primul spectacol Tudor Gheorghe simfonic. Pe scena de la Sala Palatului, alături de Tudor Gheorghe, în spectacolul Toamna Simfonic au evoluat membrii Orchestrei Naţionale Radio şi Corul Naţional de Cameră Madrigal „Marin Constantin” sub bagheta dirijorului şi orchestratorului Marius Hristescu.

Rick şi Morty

“Rick și Morty”, în premieră naţională la Comedy Central

Începând de azi, ora 22:30, împătimiții serialelor de animație din România vor putea călători în lumi fantastice, împreună cu zăpăciții Rick și Morty. Binecunoscutul sitcom de animație care sfidează realitatea și absurdul va fi difuzat în premieră națională pe Comedy Central, în fiecare joi, la ora 22:30.

Rick Sanchez este un om de știință nebun, alcoolic și posesiv, care se mută în casa fiicei sale după 20 de ani de absență, atrăgându-l pe nepotul său naiv, Morty, în vârstă de 14 ani, în aventurile sale care depășesc granițele realului. Un alt personaj cheie din acțiune este sora lui Morty, Summer, 17 ani. Personajele călătoresc spre alte planete și dimensiuni fantastice folosind mașina zburătoare a lui Rick sau alte metode nebune pe care telespectatorii le vor descoperi cu fiecare episod.

Primul sezon pe care românii vor avea ocazia să îl urmărească aduce în centrul atenției subiecte precum roboți sexy, accesul la televizor din realități multiple, petreceri intergalactice sau experimente absurde. O combinație între drama de familie și science-fiction cât se poate de serios, Rick și Morty abundă în umor original și situații neașteptate.

Produs de Dan Harmon și Justin Rolland în 2013, serialul s-a născut inițial ca o parodie animată la filmul Înapoi in viitor și a fost dezvoltat mai târziu într-un show de animație. Încă de la început și până la cel de-al treilea sezon, filmat și difuzat în 2017, Rick și Morty a înregistrat recenzii pozitive unanime, care confirmă creativitatea și umorul pentru care continuă să fie apreciat.

Premiera sezonului 21 din “South Park”

Serialul South Park, câștigător al premiilor Emmy și Peabody, se întoarce pe micile ecrane din România pe 12 octombrie, la nici o lună după premiera din SUA (13 septembrie). Dacă pe americani îi așteaptă pauze între episoade (după al treilea, al șaselea și al optulea episod vor urma săptămâni fără noi “porții” din serial), românii vor putea vedea câte un episod pe săptămână. Cele 10 episoade din sezonul cu numărul 21 vor putea fi urmărite în exclusivitate pe Comedy Central, în fiecare joi, de la ora 22.00.

Primul episod din sezonul 21 se concentrează asupra protestatarilor care invadează străzile orașului South Park. Numai pașnici nu sunt, plus că ridică steaguri confederate și nici de utilizarea torțelor nu se feresc. În acest context, Randy va înțelege pe pielea lui ce înseamnă să fii un bărbat caucazian în ziua de azi.

După ce l-au satirizat pe Donald Trump din toate unghiurile, creatorii serialului, Trey Parker și Matt Stone au declarat că, în noul sezon, serialul se va întoarce la rădăcini, preferând să-l lase în pace pe președintele Americii. În schimb, publicul îl va putea vedea pe Cartman deghizat în robot și chinuindu-l pe Butters, la fel ca la începuturile serialului South Park. De altminteri, protagoniștii Cartman, Kyle, Stan și Kenny vor surprinde publicul cu o nouă atitudine, promit Parker și Stone.

Totodată, cei doi sunt „scenariștii” din spatele jocului South Park: The Fractured but Whole, continuarea celebrului South Park: The Stick of Truth, care va fi accesibil publicului din 17 octombrie. Jucătorii vor putea intra în pielea personajului New Kid și li se vor putea alătura protagoniștilor Stan, Kyle, Kenny și Cartman într-o nouă aventură dementă RPG.

Serialul South Park s-a lansat pe 13 August 1997 și este bazat pe un scurtmetraj animat intitulat The Spirit of Christmas. Creatorii săi sunt totodată producători executivi, alături de Anne Garefino și Frank C. Agnone II. Eric Stough, Adrien Beard, Bill Hader, Bruce Howell și Vernon Chatman sunt producătorii serialului.

Dosar România vă prezintă „Băile Herculane, o istorie în ruină“

Săptămâna aceasta, în cea de-a doua ediţie a noului sezon Dosar România, Irina Păcurariu vă propune un subiect dureros: starea actuală a uneia dintre cele mai vechi staţiuni balneare ale lumii, cu o vechime atestată documentar de peste 1850 de ani, despre care împăratul Franz Joseph spunea la 1852 că este „cea mai frumoasă staţiune din Europa”.

Este vorba despre Băile Herculane, considerată de-a lungul a sute de ani ca o perlă rară a turismului balneoclimateric european. Din timpul romanilor au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulţumire aduse zeilor pentru vindecare. Un colţ de lume binecuvântat de Dumnezeu, în care împăraţi şi împărătese, scriitori renumiţi şi oameni politici de vază, activişti înrăiţi ai Partidului Comunist şi membri ai temutei securităţi veneau cu toţii, fascinaţi de miracolele tămăduitoare ale apelor termale.

Astăzi, totul este aproape o ruină. Pe străzile vechiului oraş imperial se simte miros de moloz, ca şi când te-ai afla într-un oraş bombardat. Puţinii turişti privesc consternaţi la acest jalnic decor, uluiţi de halul de degradare al staţiunii splendide altădată.

Urmăriţi sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+ Băile Herculane, o istorie în ruină – un reportaj semnat de Cătălin Apostol.Producător Ioana Mureşan, producător delegat Răzvan Butaru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.