Filmul „ARAD. Jurnalul meu virtual”, distins cu Premiul Special al Juriului la „Indian Cine Film Festival”

Scurtmetrajul documentar ARAD. Jurnalul meu virtual, în regia lui Carmen Lidia Vidu, a debutat cu un premiu la festivalurile internaţionale: filmul a fost distins cu Premiul Special al Juriului la Indian Cine Film Festival 2015. „Primul festival şi primul premiu internaţional pentru scurtmetrajul dedicat părinţilor mei şi oraşului Arad”, spune regizoarea Carmen Lidia Vidu. Scurtmetrajul documentar ARAD. Jurnalul meu virtual prezintă povestea unei zile din viaţa oraşului, văzută prin ochii regizoarei, care a copilărit în Arad, şi face parte din seria de evenimente ce promovează candidatura municipiului Arad la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Carmen Lidia Vidu, care este câştigătoarea Premiului Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj documentar în 2015, cu filmul său de debut, O scurtă istorie Astra Film, a primit, în luna august, şi Titlul de Excelenţă în Artă dramatică, decernat de Primăria Municipiului Arad.

„Este un scurtmetraj documentar despre Aradul pe care l-am cunoscut eu. Nu sunt născută acolo, părinţii mei au primit repartiţie în Arad. Eu fac parte dintr-o generaţie construită pe ideea de a reuşi, a deveni cel mai bun: a trebuit să particip la concursuri de înot, să fiu campioană naţională, să particip la olimpiade naţionale. Când am absolvit teatrul, a trebuit să revoluţionez, să fiu un geniu al teatrului. Dacă nu am reuşit, m-am ratat. Adică generaţia aceea care, cu orice preţ, trebuie să reuşească. E o generaţie importată din America, un curent mondial, nu este un complex de provincie. Când am revenit în Arad, l-am privit prin ceea ce mi s-a întâmplat cumva cu forţa, dar printr-o prismă mult mai relaxată. Oraşul s-a aşezat în mine, spun eu, foarte frumos. Părinţii, munca, studiul, colegii, prietenii, fantezii. Este documentar, dar are şi o doză de fantezie. Am văzut un documentar despre Federico Fellini în care spunea că este un mincinos. Noi avem impresia, din filmele lui, că este crescut la mare şi vine dintr-o anumită familie, dar nimic nu este adevărat. Verificând, aşa este. Iar el spune: îmi pot asuma că realitatea care mă înconjoară e la fel de reală ca cea din capul meu. Bazându-mă pe relaxarea asta, pentru că îmi place foarte mult Fellini, am combinat realitatea – ceea ce a rămas în capul meu – cu imaginarul şi s-a născut filmul acesta. Eu zic că a ieşit bine. Mai ales că, neavând noţiuni de film, este foarte relaxat”, mărturisea Carmen Lidia Vidu într-un interviu.

Conceptul, scenariul, regia şi producţia executivă a filmului ARAD. Jurnalul meu virtual îi aparţin lui Carmen Lidia Vidu. Filmul a fost realizat de o echipă de profesionişti (Cristina Baciu – montaj, Ovidiu Chihaia – muzică, Lachatterie by Isabelle Vijiiac / Helga Fodorean – costume, Dani Ioniţă – foto), cărora li s-au alăturat şi mulţi voluntari.

Carmen Lidia Vidu (35 de ani) a devenit cunoscută pentru spectacolele de teatru experimental, duse pe cele mai importante scene din România. Este o voce unică pe scena românească, fiind primul regizor din România care a combinat cu succes videoproiecţiile şi mijloacele specifice filmului cu prezenţa live a actorilor.

S-a născut pe 1 ianuarie 1980, acopilărit în Arad şi a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti în anul 2003. Este regizor de teatru, de film şi de evenimente şi a montat de­a lungul carierei douăsprezece spectacole de teatru pe scenele Capitalei – de la Teatrul Naţional, Teatrul Odeon şi Teatrul Nottara până la cele mai importante spaţii independente – Teatrul Act, Green Hours şi Godot Cafe Teatru. Cele mai importante premii de până acum au venit din film: Premiul Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar în anul 2015, pentru regia filmului său de debut, O scurtă istorie Astra Film, şi Premiul Special al Juriului la Indian Cine Film Festival 2015, pentru ARAD. Jurnalul meu virtual.

Cele mai noi spectacole montate de Carmen Lidia Vidu pot fi văzute în acest weekend la Teatrul Odeon din Bucureşti: Eu. O casă de păpuşi după O casă de păpuşi de Henrik Ibsen are prima reprezentaţie din această stagiune sâmbătă, 26 septembrie, la ora 19.30, la sala Studio a teatrului de pe Calea Victoriei. Duminică, 27 septembrie, tot de la ora 19.30, la Teatrul Odeon se joacă Pescarul şi sufletul său, după Oscar Wilde.

Tot în toamna anului 2015, proiectul Dancing City, regizat de Carmen Lidia Vidu, a ajuns şi în Constanţa, după ce a poposit în alte patru oraşe româneşti puternic încărcate cultural – Bucureşti, Braşov, Cluj şi Timişoara. Dancing City este un proiect cultural foto-video despre estetică, dans şi oraşe. Constanţa, a Dancing City îşi propune să promoveze oraşul, iar balerini profesionişti înlocuiesc scena cu diverse locaţii considerate reprezentative şi artistice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.