Copiii imigranților sirieni, o bombă cu ceas

Dintre copiii celor 330.000 de imigranți sirieni care trăiesc acum în Istanbul, circa 83.000 ar trebui să meargă la școală, însă doar un sfert au această șansă, scrie politico.eu. Guvernul Turciei a încercat să pună pe picioare un program de înscriere a copiilor sirienmi la școlile publice din țară, însă totul se mișcă lent, iar bariera limbii ete foarte greu de depășit și nu există cursuri pregătitoare.

Prin urmare, un număr mare de copii rămân fără educație ani la rand, având în vedere că multe familii s-au refugiat in Turcia începând din 2012. În schimb copiii încep să lucreze pentru a-și întreține familia, în nu puține cazuri părinții fiind invalizi.

Există și cazuri în care familiile de refugiați sirieni fac efortul de a-și trimite copii la școli private siriene, pentru care plătesc 32 de dolari pe lună pentru fiecare copil, iar calitatea învățământului ete mult mai slabă decât în Siria. În sprijinul școlilor siriene s-au mobilizat o serie de organizații internaționale și donatori din lumea arabă, însă transferurile în dolari sunt blocate imediat de autoritățile americane în momentul în care în tranzacție este implicata Siria.

Majoritatea copiilor rămân în afara sistemului de învățământ încropit de refugiați sau de statul turc. Au apărut astfel foarte repede fenomene precum exploatarea lor de către micii afaceristi locali, traficul de droguri folosind copiii. Însă cel mai grav, consideră Abdulrahman Kowara, directorul Comisiei Siriene pentru Educație, este că acești copii sunt o pradă ușoara pentru grupurile religioase extremiste, care îi racolează la locul de muncă sau în scolile neoficiale si nesupravegheate de autoritați.

”Este aproape imposibil să depistăm toate cazurile de acest fel într-o metropolă cu 14 milioane de locuitori precum Istanbulul”, spune Kowara. Guvernul turc a încercat să dea o mână de ajutor prin autorizarea unor școli siriene. Însa diplomele oferite de aceste scoli nu sunt recunoscute și nu pot oferi familiilor garanția că își vor putea înscrie copiii în învățământul superior sau că aceștia își vor putea găsi o slujbă mai bună după încheierea școlii. Prin urmare, mulți părinți consideră că este o pierdere de timp și de bani cu aceste școli.

Cel puțin 320.000 dintre cei peste 2 milioane de sirieni care se află acum în Turcia nu mai doresc să se reîntoarcă în țară și vor să meargă în Europa sau chiar in SUA, arată un studiu al Xsight Social Research Institute din Londra. Prin urmare, educația nu este o problema doar pentru Turcia.

”Dacă acești copii rămân fără educație, Siria, Turcia și întreaga lume vor avea de suferit. Cred că acești copii sunt niște bombe ce pot să explodeze oricând. Văd semnele detașării totale pe fața lor. Lumea întreagă ar trebui să se îngrijească de educația viitoarelor generații de sirieni la fel de bine precum o fac cu propriii cetățeni”, spune Kowara.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.