Filmul ”Brâncoveanu. Ecce Homo”, lansat la Timişoara

Filmul „Brâncoveanu. Ecce Homo”, regizat de Dan Piţa, după un scenariu la care şi-a adus contribuţia şi mitropolitul Ioan al Banatului, a fost lansat, duminică, la Timişoara.

La proiecţie, care a avut loc la cinematograful Timiş, au participat regizorul peliculei, Dan Piţa, şi actorul Constantin Puşcaşu, care interpretează rolul domnitorului român, evenimentul fiind organizat în colaborare cu Mitropolia Banatului.

„Constantin Brâncoveanu este un sfânt. M-am gândit la o încercare de a zugrăvi ceva, de a schimba ceva, de a pune în locul unei pietre o cruce. Filmul are şi un al doilea titlu: ‘Ecce Homo’, cuvinte pe care le-a rostit Pilat (la judecata Lui Iisus-n.r.). M-am gândit că îi fac un bine lui Brâncoveanu, dacă se mai poate numi un bine, după ce a ajuns în Paradisul pe care noi nu-l cunoaştem, dar cu toţii îl visăm.

Nu doar eu am vrut să fac acest film. Şi Brâncoveanu a vrut. Sunt sigur că aşa este. Dacă l-am întreba pe el, cred că ar avea mai multe lucruri să ne spună. Eu am simţit de undeva de sus, parafrazând titlul unui film american, că ‘Cineva, acolo sus, mă iubeşte’ şi astfel Brâncoveanu cred că m-a împins puţin să fac ceea ce de mult ştiu să fac: film”, a declarat Dan Piţa pentru Agerpres.

La rândul său, actorul Constantin Puşcaşu a mărturisit că cel mai dificil moment din film a fost cel în care a trebuit să redea zbuciumul dintre iubirea faţă de copiii care urmau să fie jertfiţi şi credinţa creştină pentru care i-a dat jertfă.

„Pentru acest rol am fost ales de Dan Piţa, care m-a văzut în alte filme şi, urmare a unor multe ore de casting, şi-a îndreptat atenţia către mine şi a hotărât ca eu să interpretez acest rol. Sunt foarte onorat să fiu o frântură din mărturisirea de credinţă a lui Dan Piţa.

Cel mai greu în acest film mi-a fost să redau zbuciumul lăuntric al lui Brâncoveanu când a trebuit să ia acea hotărâre de jertfire, nu doar a persoanei sale, ci a întregii sale familii. Acea dimensiune pe care el a realizat-o, jertfa de sine nu este o simplă jertfă, ci este o identitate a poporului român, culturală şi religioasă, pe care el a reuşit să le menţină prin jertfa sa. De aceea noi suntem astăzi creştini ortodocşi”, a afirmat Constantin Puşcaşu.

Mitropolitul Ioan al Banatului a explicat, înainte de proiecţia peliculei, că şi-a adus contribuţia la scenariu, fiind legat sufleteşte de Brâncoveni încă din timpul în care era la Ierusalim pentru studiile doctorale.

„Cu un pic de smerenie şi un pic de mândrie, aş putea spune că mi-am adus o mică contribuţie şi la scenariul acestui film. Cel care a realizat coloana sonoră a filmului (Ilie Stepan) este tot de aici, din Banat. Aş putea spune că a fost contribuţia Banatului la acest film şi am făcut această invitaţie de a fi lansat filmul şi la Timişoara. (…)În timpul vieţii lui, Brâncoveanu nu a putut ajunge niciodată la Ierusalim pentru că l-ar fi prins turcii şi i-ar fi ocupat imediat tronul.

M-a învrednicit Dumnezeu că l-am adus pe Brâncoveanu în icoană la Ierusalim în urmă cu 30 de ani. Acum, Dumnezeu a dat această răsplătire de a aduce filmul şi la Timişoara. M-am întâlnit de multe ori, nopţi întregi, la Bucureşti, cu regizorul, cu scenaristul. Mi-au trimis scenariul, iar contribuţia mea a fost la partea aceasta de grai, de limbă veche şi de alte chestiuni legate de credinţă, pentru a promova credinţa propovăduită de Brâncoveanu”, a detaliat Mitropolitul Ioan al Banatului.

Criticii consideră că filmul „Brâncoveanu. Ecce Homo” este o parabolă despre onoare şi caracter, inspirată din realitatea secolului XVIII, care îl are în prim-plan pe Constantin Brâncoveanu şi drumul său către desăvârşirea personală şi spirituală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

4 Comentarii

  1. Cine stie ce porcarie va mai fi si acest film si cat de truncheat fata de realitatea istorica va fi!
    Cat despre ,,sfintenia” lui Brancoveanu, sa nu mai vorbim. Tot sfant era si cand isi trimetea arnautii sa-i bata si sa-i afume pe bietii romani ca sa-i jefuiasca si de ultima para chioara, ca sa se imbogateasca el atat de mult incat a stranit invidia si poftele sultanuilui sa-l jefuiasca?
    Singurul merit al lui Brancoveanu a fost ca a preferat mai curand sa moara, decat sa renunte la credinta crestina. In rest nu a a facut ptr Tara Romaneasca nici macar cat au facut unii dintre domnii fanarioti……[Rumburak]

  2. De unde știm c-a murit? Se vede, dacă bănuiala mea cu înscenarea morții e adevărată, cu lipsa trupului, e veche nu a început cu Dinu Patriciu sau pe plaiurile noastre.
    Citat: După execuție capetele au fost purtate în vârf de suliță prin oraș, în timp ce corpurile au rămas la locul execuției, de unde au fost aruncate spre seară în mare. gata
    Dar dac-a fost de față corpul diplomati trebuie să fi fost adevărat, aceștia nu mint. Niciodată!

  3. //Nu ti’ai iubit Tara, majestate ; Soarta … pi diplin ti’ai meritat’o !//
    Fusi … si ‘mneatale un vaj in vant , precum … otreapa ceausescu !

  4. „…domnitorului român”? HAHAHAHAHA!
    Nu, bre! A fost un oarecare fanariot, care JEFUIA țăranii, ca să-și prelungească șederea jefuitoare pe tron (a adunat 26 de ani, mai mulți ca oricare alt mîrșav)!
    „…De aceea noi suntem astăzi creştini ortodocşi”?
    Nu, bre! Sunteți voi astăzi creştini ortodocşi pentru că OTOMANII N-AU AVUT NICI UN INTERES să se complice transformînd KaraYflak (Valahiya) șî KaraBogdaniya (Șuolduova) în pașalîkuri în care să vă islamizeze, ca pe albanezi, bulgari sau sîrbi (TOȚI, se știe: mai curajoși decît voi, nevolnicii!), fiindcă le convenea să aibă două „tampoane”, către Polonia și apoi Rusia, la nord de direcția de cucerire militară pe Dunăre, către Europa Centrală bogată! De altfel, în vremea aia, valahii NU CREȘTEAU PORCI ca să nu-i supere pă yeniceri, iar valahele le dedea’ dîn „nurii” lor, cu voia bărbătușilor lor care stetea’ di „șese”, așea că ele a’ învățatără „Șahada”, rugăciunea musulmană (0:52):
    https://www.youtube.com/watch?v=ALKPJe8KoHc
    Brînkoveanul a fost decapitat pentru că a BĂTUT MEDALIE CU MUTRA LUI, dacă nu era trecut la Islam asta n-ar fi fost blasfemie. Pe fiii lui, el i-a oprit să fugă în Transilvania austriacă, i-a tîrît practic cu el la ‘Stambul, ca să scape el, iar sub satîr a știut că totul s-a terminat. Sultanul pedepsea TOȚI membrii unei familii!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.