Financial Times: DD, o scamatorie impresionantă şi după standarde româneşti

A-ţi face apariţia în pragul Ministerului Economiei cu 3 milioane de euro în bancnote retrase din contul personal este un truc impresionant chiar şi după standardele româneşti, scrie blogul Fiancial Times.

Dar pentru mogulul media Dan Diaconescu nu a fost suficient pentru a-şi salva tentativa oarecum stranie de preluare a Oltchim, o companie de chimicale împovărată de datorii, unde producţia a fost oprită şi salariile sunt întârziate.

Probabil că nu este un eşec pentru Diaconescu, un încă tânăr şi plin de energie jurnalist-devenit magnat-politician, care acum a ajuns să-şi păstreze cash-ul, atrăgând în acelaşi timp atenţia asupra imaginii personale şi a celei a muncitorilor de la Oltchim, a căror cauză pretinde ca o susţine.

Însă pentru programul de privatizare al Romaniei s-a înregistrat un nou eşec, iar Oltchim se pare că va atârna de un buget deja împovărat.

Cele 45 de milioane de euro ale lui Diaconescu au fost acceptate pe 21 septembrie, dar câteva zile mai târziu premierul Victor Ponta a anunţat că înţelegerea va pica dacă Diaconescu nu va avea fondurile necesare.

Diaconescu-patronul televiziunii OTV- a lansat un atac distrugător la adresa lui Ponta într-un interviu pentru Financial Times, acuzându-l de subminarea deliberată a ofertei sale şi spunând că “veţi fi foarte impresionat de viitorii noştri paşi.”

Aceştia au presupus promisiunea de a aduce “bani în saci” la Ministerul Economiei. Cele 3 milioane de euro în bancnote poate că erau din conturile lui Diaconescu şi poate că ar fi ajuns pentru acoperirea salariilor de la Oltchim până la finalul anului, aşa cum el a susţinut. Dar ar fi fost prea puţini faţă de oferta sa de la licitaţie, care a fost peste cea a celorlalţi trei ofertanţi.

Mişcarea lui Diaconescu pentru Oltchim a fost caracterizată ca foarte prost concepută sau ca fiind o scamatorie politică înaintea alegerilor generale din decembrie, în care partidul PPDD al lui Diaconescu probabil că va candida împotriva premierului Ponta.

Cert este ca FMI încurajează România să privatizeze o serie de companii precum Tarom, CFR Marfă, Poşta Română, un proces care se pare că nu va deveni mai uşor după confuzia creată cu Oltchim. Însă succesul privatizării Dacia arată că această ţară poate face lucrurile cum trebuie, cu condiţia ca acele companii vizate să aibă un viitor economic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.