Finanțele confirmă

O execuție bugetară îngrijorătoare

bani-moneda-romania-inflatie

Execuția bugetului general consolidat pe primele zece luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 20,9 miliarde de lei, respectiv 2,2% din PIB, conform datelor prezentate de Ministerul Finanțelor. Deficitul a crescut astfel de trei ori față de perioada similară a anului trecut, când s-a raportat 0,79%, existând riscul neîncadrării în ținta de deficit anual de 3%. Adâncirea deficitului vine în condițiile unor venituri mai mici la buget, raportate la PIB, și a unor cheltuieli mai mari cu 18,1%. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 232,3 miliarde lei, reprezentând 24,5% din PIB, sunt cu 11,8% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent, susțin Finanțele. Însă, anul trecut, în perioada ianuarie-octombrie, veniturile au reprezentat 24,7% din PIB, cu 0,2% mai mari. Singurele creșteri s-au înregistrat la încasările din contribuțiile de asigurări (+37,8%), ca urmare a trecerii contribuțiilor de la angajat la angajator la 1 ianuarie, și din veniturile nefiscale (+18,5%). Veniturile fiscale sunt în acest an 12,4% din PIB, față de 14%, veniturile din TVA 5% din PIB față de 5,2%, în ciuda aplicării split TVA, cele din accize de 2,5% din PIB față de 2,6% din PIB. S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 26,1% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018. De asemenea, se înregistrează o diminuare cu 45,5% față de aceeași perioadă anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități ca urmare a aplicării OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule. Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 11,3 miliarde lei, adică 1.2% din PIB. Anul trecut, a fost 1,4% din PIB.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 253,2 miliarde de lei, cu 18,1% mai mari față de aceeași perioadă din anul precedent. Cheltuielile de personal sunt cu 25,4% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 10,1% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare. Subvențiile sunt mai mari cu 10,4% față de aceeași perioadă a anului precedent, menținându-se la același nivel ca procent din Produsul Intern Brut, respectiv 0,6%. Dobânzile sunt cu 25,5% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, reprezentând 1,2% din PIB, întrucât în luna octombrie 2018 s-a înregistrat un vârf de plată al dobânzilor, avându-se în vedere cumularea datelor de plată a dobânzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark. Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 12,1%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1000 lei, respectiv cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând la 1100 lei, de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei, precum și majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne şi externe, au fost de 20,6 miliarde lei, adică 2,1% din PIB. Anul trecut au fost 1,7% din PIB. Mare parte din această creștere se datorează cheltuielilor cu achiziție de tehnică militară, Himars, Patriot etc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Mon cher,astept cu rabdare luna martie 2019 ca raspunsul INS.Restul sunt vorbe de claca tesute pe calcule mestesugite!

  2. „…Singurele creșteri s-au înregistrat la încasările din contribuțiile de asigurări (+37,8%), ca urmare a trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat la 1 ianuarie…” Este un adevărat succes al partidului comunisto-pesedist. Păi de ce domnule să iei contribuții de la patronii de firme? Că n-au de unde săracii… Ia domnule contribuțiile de la muncitori, că ăștia pe lângă faptul că nu muncesc mai au și salariile nesimțite mărite. Brovo Olguța! Bine ai făcut că ai trecut contribuțiile în sarcina salariaților. Și dacă nu vor să le plătească, să rămâie fără pensie.

    • Mon cher,Adriane,prostia nu doare de aceea iti urez multa,multa sanatate!Cine stie,poate se prinde ca o papara.

  3. Asa „duduie” Economia Romaniei: cu o Executie bugetara ingrijoratoare dupa 10 Luni!
    Atat de PROASTE sunt Rezultatele financiare, ca Minsiterul Finantelor a scos din Tabelul Executiei bugetare o Rubrica ESENTIALA: Rubrica „Venituri Programate”, adica Rubrica ce arata Dezastrul Veniturilor Realizate fata de Veniturile Programate Luna de Luna, prin Legea Bugetului!
    Au facut asta Imediat ce PSD a ajuns la guvernare, adica incepand cu Februarie 2017, dupa ce in Ianuarie 2017 Rezultatele au fost Dezatsruoase si NU puteau fi publicate!
    Au scos Rubrica si de atunci nici un cuvintel depsre Raportarea veniturilor Realizate la cele Programate in Luna respectiva!!
    Compara doar Veniturile realizate in Luna din 2017!
    Desi NU acesta e Indicatorul RELEVANT, pentru ca Veniturile PROGRAMATE trebuie Urmarite, de aceea Veniturile Realizate trebuie Comparate si raportate la Veniturile Programate!!
    Anul viitor Cresterea Cheltuielilor cu Salariile si Pensiile vor duce la ingrijorari si mai mari?!
    Impactul Cresterii punctului de pensie in 2019 va fi de 8,4 miliarde lei, în 2020 – 24,8 miliarde, 2021 – 58 de miliarde, iar în 2022 – 81 de miliarde de lei.

    http://www.economica.net/legea-pensiilor-din-2022-valoarea-punctului-de-referinta-se-va-indexa-anual-cu-inflatia-si-50prc-din-cresterea-castigului-salarial-mediu-brut_159584.html#ixzz5YKakznuu

    Apoi, Falimentul!

  4. Doar un aspect . La noua luni , deficit programat , 2,6 %. La zece luni realizat 2,2 % .Ingrijoratoare este analiza dvs. , total lipsita de profesionalism. Sunt multe aspecte care pot fi discutate in mod onest , dar nu cu dvs. Si nu este prima oara cand prezentati astfel de analize.Comparati in primul rand datele realizate cu cele programate pentru anul in curs si nu cu ce a fost in anul anterior. In 2017 in doua luni ( noiembrie si decembrie ) s-a ajuns la 2,96% .Cu ce a fost mai buna executia bugetara in 2017 decat cea din 2018 ? Am o intrebare : incompetenta sau rea vointa ?
    In rest numai de bine.

    • NU poate compara Datele Realizate cu cele PROGRAMATE pentru ca Minsiterul de Finante a SCOS Rubrica „Venituri PROGRAMATE” din Tabelul Executiei bugetare aferent fiecarei LUNI!
      Chiar Minsiterul de Finante COMPARA Luna de Luna Veniturile Realizate cu cele Realizate in Luna corespondenta din anul 2017!
      Cititi Comunicatul MF, gasiti pe Site-ul MF chiar asa: Comparatia veniturilor Realizate in Octombrie 2018 cu Veniturile Realizate in Luna Octombrie 2017!
      Fac asa pentru ca arata mai de BINE, altfel daca ar Compara cu Veniturile Programate in Octombrie 2018 prin Legea Bughetului s-ar Veadea DEZASTRUL Veniturilor REALIZATE luna de Luna incepand cu Ianuarie 2017, adica de 2 Ani fac asta cei de la MF!
      In fiecare Luna si Premierul Veorica Dancila si Minsitrul Finantelor, Orlando Teodorovici, COMPARA Realizarile cu cele din Anul 2017!
      Gasiti pe Site-ul MF!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.