Finanţele din Transilvania, date pe mâna „profesioniştilor” adulaţi de PDL

Acum un an Alianţa Uniunea Social Liberală a câştigat alegerile locale (în vară) şi parlamentare (în iarnă), la nivel naţional cu o majoritate covârşitoare.

Românii se săturaseră de Epoca PDL, de modul de guvernare al democrat liberalilor, de persoanele promovate d aceştia şi de isprăvile lor. La Cluj însă se trăieşte într-o buclă temporală. Un alt univers, un trecut mereu prezent. Un deja vu continuu. Fotoliul de primar este ocupat de fostul premier Emil Boc, cel care a plecat de la Palatul Victoria în huiduielile miilor de protestatari din primăvara lui 2012. În primăria clujeană nu poate fi aşadar vorba de schimbare. Acelaşi portocaliu, perpetuat din 2004 de junghiul şi tusea Boc-Apostu. A drept, pe fiecare l-au ales clujenii. Pe Apostu o dată l-a ales chiar şi DNA…La Consiliul Judeţean tronează liberalul Horea Uioreanu. Surpriza alegerilor. Uioreanu nu a reuşit însă să schimbe mare lucru nici în aparatul administrativ judeşean, nici în ceea ce priveşte mare parte din eşaloanel superioare ale dconcentratelor. Aceeaşi oameni, numiţi în funcţie de PDL şi păstraţi de USL. În aceste condiţii, sintagma potrivit căreia la Cluj nu există USL sau PDL ori UDMR, ci o imensă strategie transpartinică bazată pe obscure interese de grup, capătă valenţe de adevăr. Iar zilele trecute am avut mostra perfectă.

Viorel Moldovan, fost director adjunct executiv pe linie de inspecţie financiară al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj, personaj extrem de controversat şi cu legături ombilicale cu fosta guvernare PDL a fost demis la începutul acestui an. După ce s-a odihnit şase luni, acum îl găsim în pole position pentru funcţia de director executiv pe linie de inspecţie financiară la mastodontul nou creat, Direcţia Regională de Finanţe Cluj, care coordonează toate direcţiile judeţene de finanţe din judeţele Cluj, Bistriţa Năsăud, Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş.

Viorel Moldovan a devenit subiect de bancuri în Cluj după ce a ieşit la lumină faptul că acesta împrumuta ştampila DGFP Cluj către Andonie Radu, șef servicii inspecție fiscală la DGFP Cluj finul lui Moldovan Viorel, care apoi în numele DGFP, ridica popririle pe conturile firmei soţiei. Şmecheria a fost aranjată şi ulterior descoperită cu şi de… BRD. Coincidenţă. Aceeaşi bancă de la care, potrivit procurorilor, comisarul şef Alexandru Mureşan, fostul adjunct al IPJ şi-a luat credite de 300.000euro, cu o adeverinţă de venit falsificată.

De asemena, Viorel Moldovan este cunoscut în Cluj pentru incredibilul său fler în a face bani din piatră seacă dacă ne luăm după declaraţia de avere: Moldovan deţinea un teren de 400 mp în Muntele Băişorii (obţinut prin contract de vânzare cumpărare) şi două terenuri intravilane în Cluj (de 723mp, 875mp), plus un drum intravilan aferent unui teren, obţinute prin contract de vânzare cumpărare, aferent credit imobiliar. La capitolul case, Moldovan deţine 3 apartamente în Cluj Napoca, de 106mp, 43mp şi 64 mp, primele două obţinute prin contract de vânzare cumpărare, aferent credit imobiliar, iar ultimul cotă de 1/4 moştenire, plus o casă de 325 mp, construcţie credit ipotecar, în zonă rezidenţială, pe Cireşilor.

Moldovan bifează un venit anual de 120.390 lei, adică 10.000 lei lunar (64.588 lei salarii+alocatii şi 54.802 lei chirii + o mie lei recuperare cheltuieli de judecată). Pe de o parte o sumă imensă pentru un biet bugetar, fie el şi director. Un venit peste cel al preşedintelui, premierului sau al parlamentarilor. Pe de altă parte, venitul directorului Moldovan este o sumă minusculă, având în vedere datoriile bancare de peste 100.000 euro, întreţinerea a trei imobile date în chirie, plus întreţinerea unei vile de 325 mp, plus anterior contruirea unei asemenea vile. Şi potrivit declaraţiilor de avere anterioare, venitul anual anterior nu a variat semnificativ, ci a oscilat în perioada 2008-2011 între valorile 96.000 lei şi 115.000 lei.

În 2008 şeful inspecţiei financiare de la DGFP Cluj şi-a început ridicarea unei vile impozante în selecta zonă Cireşilor din Cluj Napoca. Una de 325 mp pe un teren de 875 mp + drum de servitute aferent. Moldovan şi-a declarat imobilul mult după ce a început să locuiască în el. În primul rând, Viorel Moldovan, ex director executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanaţelor Publice Cluj, DGFP Cluj, şeful Activităţii de Inspecţie Financiară, a reuşit într-un timp record să îşi înalţe vila de 325 mp de pe strada Cireşilor. Printr-un credit imobiliar se arată în declaraţia de avere. Numai că acel credit cu ipotecă contractat în 2005, pe baza căruia probabil s-a cumpărat terenul, a fost radiat în toamna anului 2008. Aşa că Viorel Moldovan şi-a construit casa, vorba dezvoltatorului imobiliar, în regie proprie, cu fonduri proprii. Care fonduri proprii, rămâne un mister. Asta întrucât în perioada construirii casei, familia Moldovan avea de întreţinut alte trei imobile pe care se percepea chirie, plus de plată alte credite. Şi să nu mai punem la socoteală traiul de zi cu zi. Dincolo de toate acestea, cheltuielile cu firmele de contabilitate şi nu numai, ale soţiei: Ateka (deţinută 100% de soţia sa) şi Contas (deţinută 90% de soţia sa). Firme care erau în gaură de zeci de mii de lei! Ţurţure de datorii.

Mai mult, în 2006, potrivit Monitorului Oficial al României 3553/9 noiembrie 2006/intrarea 5/84.987, Ateka Time Impex, deţinută 100% de Moldovan Liana Mirela (soţia directorului de la DGFP) PLĂTEŞTE SUMA DE 229.000 euro CĂTRE Nistor Dan Călin şi Nistor Cristina Elena pentru cumpărarea SC Vilanis SRL. O tranzacţie extrem de ciudată având în vedere că în 2005 Vilanis avusese cifră de afaceri de ZERO lei şi pierdere de 2.418 lei. Pentru ce a plătit soţia lui Moldovan 230.000 de euro?! Pentru o firmă cu pierderi de aproape 2.500 lei?!

Vecinii de “parcelă” de pe Cireşilor ai directorului Viorel Moldovan de la DGFP Cluj sunt Moldovan Cristian, şef Serviciul Inspecţie Financiară la DGFP Cluj, Dan Claudiu şi o persoană privată ale cărei ramificaţii de afaceri duc spre Arpad Paszkanyi. Dan Claudiu era administrator la Panpetrol, societate care avea ca acţionari pe Ben&Ben Company SRL şi Ben & Ben SA. Mai mult, acelaşi Dan Claudiu era acţionar la Ben & Ben SA alături de Bene Ioan, Bene Mirela, Marchiş Liliana, Bene Daniel. Ben Ben Sa este una din cel mai controversate firme clujene. De-a lungul ultimilor ani presa a scris că ar avea protecţie de la vârf înalt, fiind una din firmele apropiate de fostul ministru de interne Ioan Rus. Cert este faptul că în prezent Ben Ben este în…insolvenţă. Potrivit bilanţului din 2011 Ben Ben SA avea Pierderi de 18,1 milioane lei şi datorii de 73,1 milioane lei. De asemenea, în Centrala Incidentelor de Plată, Ben Ben avea 7 file CEC neacoperite şi 1.590 bilete la ordin neplătite, în sumă de 765.533,86 lei, respectiv 65,42 milioane lei!!! În mod normal, într-o ţară normală şi teoretic şi în România, o o filă CEC neacoperită înseamnă dosar penal…

Mai departe, în fruntea finanţelor din NV Transilvaniei, Direcţia Regională de Finanţe Cluj, care coordonează toate direcţiile judeţene de finanţe din judeţele Cluj, Bistriţa Năsăud, Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, aproape de numirea oficială este Mihai Costin, cel care este în funcţie din 2004 şi indiferent de zvârcolirile politice de pe Someş el a rămas în funcţie. A fost considerat mereu un bun profesionist şi a fost păstrat şi de PNL şi de PDL şi de PSD. Care este secretul nu ştim. Îl bănuim doar. Cert este însă faptul că subordonaţii lui Mihai Costin şi-au făcut de cap cum au dorit sud domnia lui Costin. Să nu fi ştiut bunul profesionist Costin de ceea ce se întâmplă în ograda sa? Dacă ştia, de ce nu s-au luat măsuri. Dacă nu ştia, oare ce păzea?! Noi oricum nu credm gurile rele care afirmă că Mihai Costin era prea preocupat cu cu băutul cafelelor cu politicienii, în general. Cu cei de la putere şi ceilalţi pentru că, nu-i aşa…roate se învârte.

Nu în ultimul rând, merită notat şi faptul că fostul şef al Gărzii Financiare Cluj, Ilea Emil, este şi el în cârţi pentru o funţie de conducere în cadrul structurii regionale rezultate din unificarea Gărzii Financiare şi a Direcţiei Vamale. Ilea este celebru pentru o serie de greşeli din declaraţiile de avere: lecturând cu atenţie declaraţiile de avere ne sare în ochi un spaţiu comercial care apare în declaraţia din 2013: achiziţionat în 2011, în suprafaţă de 54 mp. Dar, surpriză: acesta nu apare nici în declaraţia din 2012, nici în cea din 2011. Adică comisarul şef şi-a amintit subit în anul 2013 că deţine un spaţiu comercial din anul 2011…Ce mai contează aşa un mic detaliu la 19.000 lei lunar.

Toţi cei trei potenţiali şefi ai finanţelor regionale nu au reacţionat sub nici o formă nici în ceea ce priveşte megatunul imobiliar Tower, nici în cea ce priveşte Rapoartele dvastatoare ale Prefcturii Lcuj privind situaţia Composesoratului Băişoara şi a licitaţilor din comuna Luna, rapoarte care vorbesc fără echivoc de contracte ce nu respectă nici un fel de Lege, nici un fel de prevederi ale Cod de procedură civilă, Cod comercial, Cod fiscal, Ordine ale Miniserului Finanţelor. Cu toate acestea, nu există nici un vinovat. Subordonaţii profesionistului Costin nu au efectuat nici un control, nu au văzut nimic, nu ştiu nimic. Statul e furat, iar DGFP Cluj nu vedea nimic. Potrivit Raportului Comisiei de Verificare a Instituţiei Prefectului vizavi de Composesoratul Muntele Băişorii, acesta din urmă a încălcat aproape toate actele normative pe care trebuia să le respecte. De la regimul silvic la Legea formelor asociative, de la Codul Fiscal la Codul Muncii, de la Codul Penal la Legea Contabilităţi. În ciuda acestor aspecte, instituţiile abilitate pentru lupta împotriva evaziunii fiscale ANAF-Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Cluj (director Mihai Costin), Garda Financiară (director Emil Ilea), nu au mişcat nici un deget. S-au au mimat controale, cum a fost cazul ANAF şi Garda Financiară care, deşi Prefectura vorbeşte de grave ilegalităţi, de evaziune fiscală, au constatat doar banale abateri şi au aplicat amenzi nesemnificative, înlăturând orice parte penală şi răspundere vizavi de cele petrecute.

În aceste condiţii, oare cum de cei trei mohicani au ajuns la un pas de numire în fruntea finanţelor din Nord Vestul Transilvaniei? Să îşi fi declarat iubirea veşnică pentru conducători, indifernt care ar fi acesta? Ori poate că la Cluj USL este atât de impotent politic încât nu are pârghiile necesare pentru a-şi impune proprii oameni? Sau poate că, într-adevăr, este vorba pur şi simplu de un grup de interse transpartinic. Ar mai fi o variantă…Presa să se înşele mereu şi cei trei să fie nişte minţi luminate ale finanţelor, iar tot restul să fie banale coincidenţe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Petean 155 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.