Firma care operează rafinăria Petromidia riscă dizolvarea

O prevedere din legislația română poate provoca dizolvarea societății Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriei Petromidia, dacă acționarii, în special kazahii de la KazMunayGaz, nu vor mări capitalul social al companiei.

Este vorba de legea 31 din 1990 care stipulează la articolul 12324 că activele nete ale unei societăți (diferența dintre valoarea activelor totale și total datorii) trebuie să reprezinte cel puțin jumătate din capitalul social al acesteia. Or, Rompetrol Rafinare are un capital social de 4.410.920.572 lei, iar, la finalul anului 2015, diferenţa dintre totalul activelor şi datoriile curente a fost de 1.806.972.148 lei, sub jumătate din capitalul social. În acest sens, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a trimis o notificare companiei petroliere pentru a remedia cât se poate de urgent situația, în caz contrar riscă dizolvarea. O soluţie ar fi diminuarea capitalului social.

“În acest moment, societatea pregătește documentele necesare pentru convocarea Adunării Generale a Acţionarilor, care va fi anunțată, în conformitate cu reglementările în vigoare, prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti. Ordinea de zi a Adunării Generale va include, printre alte subiecte, decizia de a continua activitatea societății, în acord cu Art.15324 și, implicit, faptul că societatea va lua măsurile necesare pentru a remedia această situație. Astfel, Rompetrol Rafinare reconfirmă că activitatea sa se desfășoară în condiții normale, conform prevederilor legislației româneşti, iar acest aspect nu va avea un impact asupra evoluției financiare a societăţii. Societate membră a KMG International, Rompetrol Rafinare operează rafinăriile Petromidia şi Vega, divizia de petrochimie și, de asemenea, societăţile de distribuție locale. Societatea a reușit să îşi îmbunătățească în mod semnificativ performanța de-a lungul ultimilor ani, prin investiții constante și consistente de peste 1,4 miliarde de dolari, începând din 2009, pentru creșterea capacității de rafinare la peste 5 milioane de tone pe an, precum și pentru îmbunătăţirea rezultatelor operaționale și financiare.

Rompetrol Rafinare a devenit profitabilă începând cu 2015, iar rezultatul net a continuat să aibă un trend ascendent în prima jumătate a anului 2016, când societatea a raportat o creștere a profitului net consolidat cu 23% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent”, au anunțat reprezentanții Rompetrol Rafinare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.