Fiscul le-a golit conturile. Pescuitul nu mai merge din cauza războiului

Pescarii de la malul Mării Negre trebuie să dea banii înapoi. Ajutoarele din pandemie trebuie restituite pe motiv că nu sunt eligibili. De asemenea, multe nave refuză să mai iasă în larg din cauza războiului din Ucraina.

Din 18 firme, șapte au fost executate de ANAF, iar din cele 24 de vapoare, pe 20 dintre ele Agenția Națională de Administrare Fiscale a pus sechestru.

Pescarii nu înțeleg care este vina lor. Greșeala din ghid nu este a lor, ci a celor care l-au elaborat. Scria că ”ar fi trebuit să înceteze temporar activitatea de pescuit”, însă nu era precizat și pentru ce perioadă.

„În urma unui control al Curții de Conturi s-a constatat că sintagma oprire temporară a pescuitului, pentru care au fost acordați banii de fapt nu s-a putut edifica cuvântul acesta de temporar. Ce-nseamnă temporar? Înseamnă temporar, pe-o perioadă, nu a fost prins nici în ghiduri”, a spus Claudiu ROBE, pescar, potrivit Dobrogea Tv.

„Cei care au făcut acele ghiduri, în acele momente, trebuie să răspundă. Noi am accesat acele ghiduri în condițiile care au fost atunci și-au fost concepute de specialiști între ghilimele. Acuma nu știm cât de specialiști sunt, pentru că dacă ne cer banii înapoi… Nu știu!”, a spus Ștefan TOPORĂU, pescar.

 Ei ar fi vrut pe perioada COVID-ului, un an jumate, să nu ne mișcăm de la mal. Nu există așa ceva, nu se poate. Dacă într-un an nu ieși la mare și nu realizezi capturi, (…) în momentul acela pierzi autorizația de pescuit”, a precizat preşedintele Organizaţiilor de pescari din Marea Neagră, Laurențiu Mirea.

Pescarii care au primit ajutoarele în timpul pandemiei și-au cheltuit toți banii. Unii au făcut și investiții în nave noi, pe care le pot pierde acum.

 ”Mi-au pus sechestru pe cont, mi-au luat banii de COVID. Ei au zis că au greșit ghidurile și că nu avem suficiente probe că (…) am avut activitatea suspendată pe perioada COVID-ului”,   a spus Gabriel Siverenco, pescar.

Multe nave refuză să mai iasă în larg din cauza războiului din Ucraina. Am prins o mină înainte cu o lună și jumătate. Am anunțat autoritățile, au venit, au găsit, au detectat, au scos, au dezactivat mina, dar noi am pierdut o zi întreagă de pescuit„,  a spus Danko Penev, pescar.

Eugen Drăgoi, pescar spune, de asemenea, că „din cauza minelor, personalul de pe ambarcațiuni le e și frică să iasă. Nu mai navigăm noaptea, evităm navigatul noaptea. Pe partea de nord, spre Sulina, Sfântu, evităm.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. functionarul este puternic, daca ar fi pus sa mearga pe punte si sa asiste la o iesire in larg, chiar si fara razboi s-ar putea sa aiba rau de mare sau sa tremure daca se strica vremea…De fapt Romania a uitat ca si ea are probleme la malul marii nu numai beligerantii. Pt flota particulara a cerut sprijin de la UE? Se pare ca nu si daca nu apare in presa nici noi nu putem fi empatici cu pescarii care-si castigau o paine infruntand valurile pe timp de pace.

  2. Vapoare sau barci,e important de precizat,unde ati vazut voi vapoare,halucinatii:)))))) „Unde-s vapoarele noastre, Basescu”citat din VI Lenin

  3. La Romania e cu inchis. Inchis companii, inchis afaceri, inchis restaurante, inchis oamenii politici. Plata silita la fisc si inchis. Grija fata de locuri de munca nu exista pentru ca aici intr-adevar am ramas cu mentalitatea din comunism cand nimeni nu era impresionat de pastratea locurilor de munca pentru ca se gasea ceva uneori chiar cu forta!

  4. la noi, greseste fonctionarul public si plateste muncitorul. Fonctionarul, castiga dublu fata de muncitor. De unde maica, din impruluturi…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.