Florin Piersic, la 87 de ani

Florin Piersic împlinește astăzi 87 de ani. Actorul a fost felicitat de familie și de colegii săi de breaslă, dar și de ministrul Culturii. Lucian Romaşcanu afirmă, într-un mesaj de felicitare adresat maestrului Florin Piersic, la împlinirea a 87 de ani, că acesta nu este doar „actorul carismatic”, ci, prin complexitatea personalităţii sale, „o reală instituţie”.

„Cariera uluitoare a sărbătoritului zilei mă îndeamnă să afirm că Florin Piersic nu este doar actorul carismatic, iubit de public, ci, prin complexitatea personalităţii sale, o reală instituţie. Pentru tot ceea ce sunteţi şi aţi făcut pentru cultura română, vă urez sănătate, linişte şi gânduri bune, Maestre!”, a transmis ministrul Lucian Romaşcanu, conform unui comunicat al Ministerului Culturii.

Potrivit sursei citate, îndrăgitul actor Florin Piersic, simbol şi reper pentru cinematografia românească, este, la ceas aniversar, în gândurile tuturor celor care îl preţuiesc şi îi sunt alături.

„Iubit şi admirat de generaţia sa, a reuşit să devină un exemplu şi pentru cei mai tineri, având abilitatea de a se adapta şi reinventa neîncetat, de-a lungul anilor. De la Harap Alb, la Mărgelatu sau Anghel Şaptecai, uriaşul artist este, totodată, o figură familiară şi plăcută celor mai mici dintre spectatori. Actor de film, radio şi televiziune, a creat roluri inconfundabile, reuşind cu măiestrie să se facă remarcat şi apreciat atât în dramă, comedie, tragedie sau filme cu caracter istoric”, precizează ministerul.

Florin Piersic a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (în prezent, UNATC), debutul său având loc pe scena Teatrului Naţional din Capitală cu rolul Richard din „Discipolul” şi cu Alexei din „Tragedia optimistă”, informează Ministerul Culturii.

În cinematografie a avut o activitate prodigioasă, făcându-şi debutul cu filmul „Ciulinii Bărăganului” (1957), în rolul lui Tănase. „Neamul Şoimăreştilor”, „De-aş fi… Harap Alb”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Haiducii lui Şaptecai”, „Zestrea domniţei Ralu”, „Fraţii Jderi”, „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben”, „Misterele Bucureştilor”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze” sunt doar câteva dintre filmele în care personalitatea şi harul lui Florin Piersic au dus la crearea unor personaje care s-au impregnat în mentalul cinefililor.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”, iar în 30 mai 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

În luna decembrie 2006, Florin Piersic şi-a lansat la Cluj-Napoca DVD-ul „Omul cu 100 de chipuri”, cu înregistrări şi un interviu, iar trei ani mai târziu a înregistrat discul de autor „Florin Piersic – Hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov”.

Totodată, Florin Piersic este primul român cu stea pe Walk of Fame-ul autohton din Piaţa Timpului din Bucureşti (31 ianuarie 2011) şi cetăţean de onoare al oraşelor Oradea şi Iaşi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

9 Comentarii

  1. Inainte de a-i ura lui Florin Piersic aniversare frumoasa…ia spuneti, dragi ziaristi, cam CINE MAI INDRAZNESTE sa faca astazi filme istorice in Romania…?!
    Sunt 33 de ani de asa-zisa libertate, si tot ce apare sunt „babardeli cu bucluc” si „Asfalt Tango”…
    E de inteles de ce noua putere, supranationala, interzice productia de filme istorice in nou-achizitionata colonie, fosta tara independenta: e imposibil sa-i spui romanului de Mihai Viteazu, Mircea cel Batran, Vlad Tepes sau Stefan cel Mare, fara ca omul sa se dezmeticeasca brusc si sa se intrebe: CUM A FOST POSIBIL SA SE AJUNGA PANA AICI?
    Cum de au reusit sa subjuge o natie intreaga intr-un timp atat de scurt, furand si distrugand ce n-au reusit nici fanariotii in sute de ani…?
    Care e puterea hipnotica ce tine pe romani legati de visul-cosmar al unei pretinse integrari..?

    „Cu caciulili pa frunte”, melodia cenaclului Flacara, rezuma cel mai bine situatia…

  2. La multi ani maestre Florin !

    … dar azi in Europa de est premierea filmelor este garantata numai pe scenarii cu degradarea umana si sociala, … nu mai este nevoie de titluri si nume ca le stim cu totii.

  3. La mulți ani binecuvântați, maestre! Atâta vreme cât sunteți și veți fi şi dincolo de timp, cât amintirea stelelor teatrului si filmului românesc strălucesc lumina lor veşnică peste noi, vom găsi mereu drumul unii către alții, vom găsi esența neamului românesc. Vă mulțumim pentru „comoara” lăsată nouă tuturor!

  4. La Multi Ani Maestre ! Multa sanatate si putere iti doresc !
    Sa vii sa ne vorbesti din suflet, asa cum o faci de fiecare data !

  5. in rolu Indianului din „zbor deasupra uneui cuib de cuci”,
    cu lada aia,uaaaaaaaaaaaa,
    da,
    memorabil.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.