FMI la Cotroceni. Băsescu: Suntem de acord cu Fondul, cuvântul de ordine pentru 2012 este prudenţa

După întâlnirea cu reprezentanţii FMI, BM şi ai CE, Traian Băsescu a precizat că oficialii străini sunt de acord cu construcţia bugetului al cărui deziderat este prudenţa, scriu jurnaliştii de la Gândul.

De asemenea, şeful statului  a estimat că economia României va avea o creştere economică  de 3% în trimistrel al III-lea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Împreună am fost de acord că, având în vedere prognozele de încetinire a creşterii economice în zona euro, România are obligaţia să propună Parlamentului un buget prudent, care pe de o parte să răspundă realităţilor economice, iar aici în mod cert exporturile României vor fi afectate dacă se confirmă încetinirea creşterii economice în zona euro, şi este deja o realitate. Pe de altă parte, este nevoie de un buget care să arate responsabilitatea Guvernului şi a Parlamentului, chiar dacă 2012 este un an electoral”, a declarat Băsescu.

Preşedintele a criticat a politica hazardată a guvernului din 2007-2008 şi România este obligată  să plătească acum „lipsa de responsabilitate” din anii acei ani, indicând actualului guvern  să nu „se hazardeze” într-un buget imprudent, bazat pe „prognoze exagerat de optimiste”.

El a recomandat un buget realist, bazat atât pe creşterea economică cât şi pe un deficit bugetar „rezonabil”. „Nu avem cum să nu ne împrumutăm, dar trebuie să fie un deficit rezonabil”, a adăugat el, fără a avansa cifre.

Cu căteva ore înainte, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, a declarat la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică la Pro TV, că există o „încetinire a reformelor” la nivelul companiilor de stat, precizând că ar putea fi date termene-limită „mai scurte” pentru privatizarea managementului acestora, consemnează Gândul.

„Este foarte adevărat. Avem o încetinire a reformelor în acest domeniu. Este un dead line, vor fi date dead line-uri şi mai scurte. În cazul în care actualul termen nu este dus la îndeplinire, probabil că vom fi mult mai stricţi”, a declarat Tănăsescu care a precizat că neîndeplinirea acestor condiţii nu va avea efect asupra acestui acord de tip precaut, dar ar putea avea impact asupra imaginii. „Este modul în care o ţară se prezintă în faţa directorului executiv (al FMI) şi modul în care programul este pus în valoare”, a arătat Tănăsescu.

În ceea ce priveşte influenţa politicului la nivelul acestor companii, Tănăsescu a declarat: „În programul pe care l-am definit cu guvernul, această privatizare a managementului companiilor de stat este foarte importantă pentru că ştim că influenţa politicului la nivelul acestor companii este foarte puternică. Dacă mergem la nivelul companii locale o să vedem acelaşi lucru. Monitorizarea celor peste 800 de companii are în vedere tocmai schimbarea acestui tip de atitudine”, jurnaliştii de la ProTV amintindu-i  că la Turceni şi Rovinari au fost create recent două posturi pentru oameni dintr-unul dintre partidele de la guvernare.

Tănăsescu a precizat că în privinţa managementului privat au fost constate progrese la Ministerul Transporturilor, dar şi semnale mai puţin bune la Ministerul Economiei unde a fost constatată  o încetinire a reformelor. „De exemplu, la Transelectrica un pachet de acţiuni trebuia să fie pus (la vânzare pe piaţa de capital-n.red.). Desigur este un proces mai greoi. Trebuie angajat consultantul. Lucrurile acestea se fac”, a mai arătat Tănăsescu.

http://www.gandul.info/news/fmi-la-cotroceni-basescu-suntem-de-acord-cu-fondul-cuvantul-de-ordine-pentru-2012-este-prudenta-toti-parametrii-pentru-trimestrul-3-au-fost-atinsi-8919225

http://www.gandul.info/financiar/cum-raspunde-mihai-tanasescu-reprezentantul-romaniei-la-fmi-atunci-cand-i-se-spune-ca-si-efectele-prostiei-guvernului-dor-8917904

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.