Fondul Proprietatea, atacat de Putere

Presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, face o declaratie jurnalistilor, la WTC in Bucuresti, marti, 25 iulie, 2006. Paunescu a declarat ca listarea la Bursa a Fondului Proprietatea ar putea avea loc in in luna septembrie sau octombrie, dupa ce va fi selectata compania care va gestiona activele fondului si dupa ce se vor opera unele modificari ale legislatiei. (Dragos Stoica/NewsIn FOTO)

Fondul Proprietatea nu reprezintă doar un mijloc de a rezolva despăgubirile foştilor proprietari, ci şi un factor de reglementare a pieţei energetice din România. Tocmai din această cauză, administratorul FP, compania Franklin Templeton, este incomod pentru actuala Putere.

Un singur acţionar din câteva mii, nemulţumit

Problemele juridice ale Fondului Proprietatea nu sunt deloc întâmplătoare. Ele reprezintă un atac planificat al Puterii demarat încă din 2010, când, de fapt, actuala Putere a pierdut legal controlul asupra fondului.

Firma de avocatură care a atacat în instanţă – foarte rar se întâmplă ca o firmă de avocatură să fie parte într-un proces, dar veţi vedea că „Sfîrăială şi asociaţii” are antecedente – hotărârile AGEA ale FP din septembrie 2010 face parte, culmea, dintre acţionarii fondului. Deci are interese proprii. Se impune o întrebare: dacă a fost ceva în neregulă cu hotărârile AGEA ale FP din septembrie 2010, de ce nu au acţionat în instanţă şi alţi acţionari? Răspunsul este simplu: respectivele hotărâri nu lezau pe nimeni, mai mult grăbeau rezolvarea situaţiei miilor de foşti proprietari care au acţiuni la fond.

Puterea de a urechea „băieţii deştepţi” din energie

Atacul la Fondul Proprietatea a avut mai multe scopuri. Primul, îndepărtarea de la administrarea acestuia a celor de la Franklin Templeton. De ce trebuiau îndepărtaţi? Simplu. În primul rând pentru ca la conducere – posturi bine plătite, dividende grase – să revină cei din PDL. În al doilea rând, şi asta a contat cel mai mult, prin statut, dar şi prin drepturile pe care le are, Fondul Proprietatea îi poate „urechea” pe „băieţii deştepţi” din energie şi poate cere statului să ia măsuri împotriva lor. Sau, în ultimă instanţă, să acţioneze în instanţă societăţile care au legături cu respectiva categorie. Ceea ce s-a şi întâmplat în două situaţii.

Nu în ultimă instanţă, listarea la BVB şi posibilitatea listării în 2012 la o bursă de prestigiu din străinătate ar avea drept efect pierderea unei importante părţi de influenţă a PDL asupra unor companii.

Şi, nu în ultimă instanţă, intenţia guvernului de a trece 90% din profiturile companiilor de stat la buget este contrară intereselor acţionarilor de la Fondul Proprietatea. Deci un motiv în plus de a ataca FP. Însă în acest caz cei atacaţi sunt în primă instanţă foştii proprietari.

„Sfîrăială şi asociaţii”, la baza tunului Hotel Astoria

Firma de avocatură care a atacat Fondul Proprietatea este una şi aceeaşi care a stat la baza pierderii de către stat, pe o sumă modică, a Hotelului Astoria. Respectiva firmă de avocatură era angajata CFR, dar s-a sucit pentru nişte obligaţii neachitate şi a declanşat executarea silită a Hotelului Astoria, care aparţinea CFR. Coincidenţă, ulterior „Sfîrăială şi asociaţii” a fost angajată de firma care a cumpărat Hotelul Astoria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.