Forţele interne cu legături obscure la Bruxelles, un pericol pentru Grecia

Un sondaj de opinie publicat miercuri arată că partidul conservator Noua Denmocraţie, favorabil austerităţii impusă de UE şi FMI, şi stânga radicală, Syriza, sunt practic la egalitate în prefereinţele electoratului, înaintea alegerilor de pe 17 iunie, hotărâtoare pentru viitorul Greciei în UE.

Un sondaj arată că Syriza este cotată cu 30%, faţă de 26,5% pentru Noua Democraţie, un altul plasează formaţiunile la egalitate, cu 24,5%, iar un al treilea le dă conservatorilor un mic avantaj-23,4% faţă de 22,1%. Partidul câştigător primeşte o primă electorală de 50 de mandate în parlament.

Liderul Syriza, Alexis Tsipras, 37 de ani, susţine că partidul său este victima unei campanii care transformă stânga radicală elenă într-o sperietoare. Reuters scrie că fostul premier elen Lucas Papademos l-a contactat pe preşedintele Comisiei Europene pentru a-i cere să ia o poziţie dură faţă de Syriza, după alegerile de pe 6 mai, când stânga radicală s-a clasat pe a doua poziţie. Răspunsul lui Jose Manuel Barroso ar fi trebuit sa fie: “Dacă un membru al clubului nu respectă regulile este mai bine să părăsească clubul şi aceasta este valabil pentru orice organizaţie, instituţie sau proiect”.

Lucas Papademos, educat la Massachustts Institute of Technology, a fost guvernator al băncii centrale elene, într-o perioadă în care banca americană Goldman Sachs a făcut profituri mari în Grecia, şi a pregătit aderarea la euro. Apoi a fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene. “Cel mai mare pericol şi cel mai mare duşman al Greciei nu sunt partenerii, ci forţele interne care au linii directe cu centrele instituţionale sau neinstituţionale de la Bruxelles”,a spus Tsipras.

Syriza speră să facă pasul hotărâtor către victorie vineri, când Tsipras va prezenta programul economic al partidului său. Presa elenă scrie despre scurgeri de informaţii din cadrul Syriza, potrivit cărora prima măsură este anularea memorandumului cu UE şi FMI, abrogarea legilor menite să ducă la impunerea programului FMI, renunţarea la privatizări şi nationalizarea unor întreprinderi.

Proto Thema scrie despre naţionalizarea companiilor de telecomunicaţie şi energetice, a porturilor şi aeroporturilor, dar şi despre majorarea salariului minim, în detrimentul salariilor mari din sectorul public.

Syriza s-a pronunţat în mod limpede pentru rămânerea Greciei în zona euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.