Discuție in direct cu fiica lui Zbigniew Brzezinski

Fost oficial al lui Reagan: Trebuie să ne descotorosim de NATO

O discuție televizată între fiica lui Zbigniew Brzezinski și fostul director pentru managementul bugetului din administrația Ronald Reagan i-a uluit pe privitorii postului MSNBC. ”Președintele are dreptate că trebuie să ne apropiem de Rusia”, ”NATO e depășită, trebuie să ne descotorism de Alianță”, a spus David Stockman, fostul oficial din administrația Reagan. Jurnalista Mika Brzezinki, fiica celebrului strateg de origine poloneză, fost consilier de securitate în administratiile Lyndon Johnson și Jimmy Carter, l-a invitat pe Stockman să își explice mai bine afirmațiile într-o emisiune viitoare.

”Vreți să spuneți că ar trebui să ne retragem din NATO?”, a intrebat Brzezinki. ”Sigur”, a spus Stockman, care a fost și reprezentant în Congresul SUA, în anii 1970. ”NATO e depășită. A fost creată doar pentru a-i opri pe sovietici cu 50.000 de tancuri. Asta s-a încheiat acum 25 de ani. Nu mai avem nevoie de NATO. Europa poate să aibă grijă de ea de una singură. Rusia este o economie mică – 7% din economia SUA. PIB-ul combinat al SUA și membrilor NATO este de 36 de trilioane de dolari. Rusia are 1,5 trilioane. Credeți că europenii nu pot să se ocupe de asta? Germania alocă doar 1% din PIB pentru apărare. Dacă ei vor crede cu adevărat că Rusia se îndreaptă spre Poarta Brandenburg, atunci vor investi în apărare. Nu sunt niște pacifiști”, a spus Stockman.

David Stockman a fost congresman și apoi seful Biroului pentru Management și Buget al administratiei Reagan. Este cea mai mare ramură a Președinției SUA, care se ocupă de redactarea proiectului de buget al SUA și supravegheaza implementarea lui, de la Departamentul Apărării și până la NASA.

Declarațiile sale vin într-un moment în care presa americană relatează despre o serie de discuții private ale președintelui Trump în care acesta si-ar fi exprimat dorința de a retrage SUA din NATO. În urmă cu o săptămână, mai mulți senatori americani au readus în dezbatere un proiect de lege prin care să anuleze prerogativa președintelui de a retrage țara din Alianță, după cum, în 2017, au redus din putetea președintelui Trump de a limita sau anula sancțiunile împotriva Rusiei. Criticii președintelui susțin ca cel mai mare cadou pe care Trump îl poate face Rusiei este să pună sub semnul întrebării viabilitatea NATO și să reducă din solidaritatea aliaților prin modul dur de a cere respectarea pragului de 2% din PIB, pentru a nu mai vorbi despre ieșirea SUA din Alianță.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

5 Comentarii

  1. Se indreapta pe naiba Rusia spre Poarta Brandenburg !
    NATO decat escaladeaza concurenta cu Rusia ,intretine razboaie si totusi terorismul prospera ,civilizatii intregi distruse.
    Cred ca se arunca cu piatra in balta, dar totusi asta arata ca USA sta prost cu bugetul si datoria publica imensa. NATO contribuie la declajul bugetar SUA, dar nu atat e pericol cat marea sugatoare FED, Banca Federala care nu este federala ci suge prin cartelul celor 13 banci private ,impozite imense din USA. Toate ac.sume urias emerg la cele 13 banci private, la regina Angliei,la Vatican si la cele „300 familii”.Trump stie ce stie si „David Stockman a fost congresman și apoi seful Biroului pentru Management și Buget al administratiei Reagan. Este cea mai mare ramură a Președinției SUA, care se ocupă de redactarea proiectului de buget al SUA și supravegheaza implementarea lui, de la Departamentul Apărării și până la NASA”.Deci trump vede ca datoriile publice sunt colosale, guvernul USA dator vandut cartelului de banci si miscarea cu NATO, alarmeaza.Inclusiv bancile si multinationalele care dupa NATO trimis la inaintare ,ii urmau si-si faceau interesele globaliste.Trump nu joaca rau deloc.

    • Foarte corect. Dar Romania in acest joc ? Se repeta „Malta” ? Cred ca trebuie sa mergem spre China !

    • Poarta Brandenburg este cumva prin Afganistan si Irakul este riveran Atlanticului de Nord ?
      Pt dl Copernic Unde este Romania nu stim dar sa vedem unde a fost sec trecut. In 1914 avea un tratat de alianta cu Austro-Ungaria
      In 1916 a atacat Austro-Ungaria aliata cu „tarul tuturor rusilor ” Dupa cateva luni rusii l-au dat afara pe tar. In 1918 a incheiat o pace separata cu Puterile Centrale Dupa cateva luni statele acestei aliante au capitulat pe rand si Kaiserul, Imparatul si Sultanul au fost dati afara de popoarele respective. Romania a reintrat in razboi cu o zi inaintea capitularii. In al doilea razboi mondial s-a intamplat cam la fel, intervlele au fost de ani nu de luni . Trump a studiat istoria recenta si daca a intrat Romania in NATO vrea sa plece cat se mai poate

  2. @Klaus cel Mare(cit fundul de la caldare): De Casus foederis ai auzit? Da, Romania avea un tratat de alianta cu Puterile Centrale, incheiat pe ascuns de regele german si in pofida opiniei publice, dar nu Serbia a atacat Austro-Ungaria ci invers, cu frivolitatea razboinica a imperiilor senile, dupa cum se exprima Barbara Tuchman in cartea sa Tunurile din august, in care analizeaza inceputul primului razboi mondial. Tratat de alianta cu Puterile Centrale avea si Italia. Si ea s-a disociat de Austro-Ungaria, fara insa a suporta blamul, rezervat exclusiv Romaniei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.