Fostul ministru pentru Europa, Dick Roche, critică ”schema secretă” prin care gazul rusesc intră în Europa de Est

Aproape complet dependentă de gazul rusesc, Bulgaria a găsit prin acordul încheiat cu Botas, în luna ianuarie, o sursă alternativă de aprovizionare, după ce Moscova a întrerupt livrările în luna aprilie a anului trecut din cauza refuzului Sofiei de a plăti în ruble.

Acordul încheiat în luna ianuarie 2023 între companiile de stat Bulgargaz EAD (Bulgaria) şi Botas (Turcia) face însă obiectul unei investigații pentru a verifica în ce măsură acordul nu respectă regulile europene.

Comisia Europeană, gardianul concurenţei în UE, a trimis solicitări de informaţii celor două companii şi a adăugat că „nu va ezita să ia măsuri adecvate”, dacă va găsi dovezi că acordul încalcă regulile UE destinate să împiedice furnizorii puternici să controleze părţi importante dintr-o piaţă.

Fostul ministru al Irlandei pentru Europa Dick Roche spune la rândul său că acordul este greșit pentru Europa, creează o cale inversă pentru distrugerea sancțiunilor rusești. ”Perioadele de agitație politică oferă instituțiilor birocratice puternice oportunități de a muta problemele în direcții care le protejează interesele.

În timp ce UE își propune să înceteze să se bazeze pe petrol și gaze rusești până în 2027, o întreprindere deținută în totalitate de un stat membru lucrează cu asiduitate la un proiect care va zădărnici obiectivul UE, iar asta se întâmplă la vedere.

Intențiile președintelui Putin sunt cât se poate de clare  cu privire la ambiția sa de a transforma Turcia într-un hub de gaze pentru Europa.

Anul trecut a prezentat această idee ca o modalitate de a compensa capacitatea de tranzit de gaze pierdută odată cu distrugerea conductelor Nord Stream.

Iar Ankara este la fel de deschisă cu privire la dorința sa de a deveni un coridor major de gaze către Europa, sugerând că BOTAS, deținută de stat, are interconexiunile pentru a deservi un hub rusesc.

În octombrie anul trecut, AP a raportat că președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a confirmat că guvernul său și omologii lor ruși au fost instruiți „să înceapă imediat lucrările tehnice la propunerea rusă”.

Același raport îl citează pe ministrul de externe al Turciei spunând că Putin a propus să expedieze gaz rusesc „în țările europene care îl doresc pentru că nu mai consideră că Nord Stream 1 și 2 sunt conducte de încredere”.

În timp ce Rusia și Turcia discutau despre planuri pentru un hub rusesc, Bulgaria trecea printr-o agitație politică. O serie de alegeri din 2021 și 2022 nu au reușit să producă un guvern stabil.

Și, în acest timp, în Bulgaria au început discuțiile între BEH, deținută de stat bulgară, și omologul său turc BOTAS. BEH, deținută de statul bulgară, și subsidiarele sale deținute în totalitate Bulgargaz și Bulgartransgaz au un istoric de rezistență la reformă, obstrucționarea concurenței loiale, interzicerea concurenților accesul la infrastructură și, în general, frustrarea obiectivelor cheie ale celui de-al treilea pachet energetic al UE (care separă furnizarea de energie de furnizare) rețele pentru transmiterea acestuia”

Prin acest acord ne asigurăm oportunitatea de a cumpăra gaz de la toți producătorii globali și de a-l descărca în Turcia, ceea ce se potrivește cel mai bine Bulgariei din punct de vedere logistic”, declara ministrul interimar al Energiei, Rossen Hristov, iar omologul său turc, Fatih Donmez, a declarat la rândul său,  că acordul va permite Bulgariei să transporte aproximativ 1,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz pe an și va contribui la creșterea securității aprovizionării în sud-estul Europei.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.