(FOTO) După poluarea din Capitală, tsunami: „Pe cine protejează?”

Un nou episod în scandalul poluării din Capitală. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a cerut, sâmbătă, demisia ministrului interimar al Mediului, Costel Alexe, pe care îl acuză că e în campanie electorală și îi protejează pe adevărații vinovați pentru poluarea excesivă din București de duminică noaptea. Firea spune că poluarea de duminică spre luni a fost cauzată de CET Grozăvești.

„Eu îi cer demisia domnului Alexe pentru minciunile pe care le spune în fiecare zi. El este în campanie electorală pentru CJ Iași și este extrem de supărat pe colegii săi că nu l-au lăsat să candideze la Primăria Iași și au preferat să-l susțină pe actualul primar, domnul Chirica”, a declarat Firea într-o intervenție telefonică la Antena 3.

„Ca să-și facă campanie electorală la Iași, domnul ministru îi terorizează pe bucureșteni! Domnul ministru avea raportul pentru poluarea de duminică spre luni. A trecut la secret acele documente pentru a nu fi văzute de jurnaliști, de toți bucureștenii. Pe cine protejează domnul Alexe? Vă spun eu pe cine protejează și îmi asum ceea ce spun! Domnul Alexe îl protejează pe colegul său de partid Virgil Popescu, pentru că poluarea de duminică spre luni a fost cauzată de CET Grozăvești! Vreau să vă spun că toate CET-urile din București sunt extrem de poluante. Ei folosesc păcură în perioada în care sunt -10 grade, dar au vrut să scape de ea. Inițial au încercat să acopere această mizerie pe care au făcut-o și au zis că n-au ars păcura. Ulterior, ministrul Virgil Popescu, pentru că noi aveam documentele, a fost nevoit să recunoască că poluarea vine de la CET Grozăvești și CET Progresul”, a mai spus primarul general.

Gabriela Firea a publicat totodată, sâmbătă, pe Facebook imagini despre care spune că sunt cu fumul poluant de la CET Grozăvești.

Reacția a venit după ce ministrul interimar al Mediului Costel Alexe a anunțat, sâmbătă, că Primăria Capitalei și primăriile de sector din București au fost amendate de inspectorii Gărzii de Mediu cu 75.000 de lei pentru că nu au implementat corect măsurile pe care și le-au asumat în Planul Integrat de Calitate a Aerului.

Alexe a susținut că Primăria Capitalei este vinovată de nivelul ridicat de poluare din București, deoarece nu implementează Planul Integrat de Calitate a Aerului.

„Sursa principală pentru poluarea aerului din București o reprezintă traficul auto. Toate măsurile asumate de PMB sunt zero sau aproape de zero. Comisarii de mediu au sancționat Primăria Capitalei și primăriile de sector pentru neimplementarea acestor măsuri pe care și le-au asumat în Planul Integrat de Calitate a Aerului”, a declarat, sâmbătă, Alexe.

Prezent în Parcul Natural Văcărești pentru plantarea de puieți, Alexe a spus că „Dacă am avea control asupra traficului din București, dacă am avea o salubrizare eficientă și un control mai bun al acestor arderi necontrolate, calitatea aerului ar fi mult, mult mai bună”.

„Planul integrat de calitate a aerului din București are 20 de măsuri, dintre care 6 ar fi trebuit să fie deja implementate, dar nici nu s-au apucat de ele. Comisarii de mediu au evaluat că doar 40% din tot ce și-a asumat Primăria ca măsuri pentru reducerea poluării din București au fost operaționalizate și implementate. Nu avem modernizarea centralelor de cvartal, nu avem modernizarea infrastructurii rutiere, nu avem transport public modern, prietenos cu mediul, nu avem suprafețe verzi din ce în ce mai mari”, a enumerat ministrul Mediului problemele care cauzează creșterea valorilor de poluare în aerul Capitalei.

Ce zice ministrul Economiei

Ministrul economiei, Virgil Popescu, neagă acuzaţiile.

„Este exclus ca din cauza consumului de păcură de la CET-urile din Bucureşti să fi crescut poluarea în Capitală cu 100%. În această perioadă, la CET-uri s-a folosit doar 1,2% păcură, iar săptămâna trecută a fost control de la Garda de Mediu şi s-a arătat că nu au fost depăşite limitele de poluare admise.Poluarea a fost în zona Barbu Văcărescu, iar CET Grozăveşti este în cu totul altă parte”, s-a apărat ministrul Economiei la Antena 3, după ce Gabriela Firea a susținut că poluarea de duminică spre luni a fost cauzată de CET Grozăvești.

„Dumneavoastră vă folosiţi de orice intervenţie publică pentru a mă ataca, dar folosiţi informaţii inexacte. În ceea ce priveşte CET-urile (…) domnul ministru invocă media de 1,2% şi este corect, dar ceea ce nu ne spune dumnealui este faptul că poluarea este datorată faptului că s-a ars o mare cantitate de păcură într-un timp foarte scurt”, i-a dat replica edilul Capitalei, ministrului, în cadrul aceleiași emisiuni televizate.

Poluarea produsă de CET-uri nu a fost singurul motiv de ceartă dintre cei doi. Factura la ELCEN a primăriei a fost un alt subiect pe seama căruia s-au contrazis primarul general si Ministrul Economiei.

„Eu nu vă voi jigni că minţiţi, doar vă voi spune că prezentaţi date inexacte. Probabil că ai dumneavoastră colaboratori v-au dat informaţii incorecte. Avem o factură la ELCEN aproape achitată, iar următoarea factură din ianuarie are scadenţă în 30 martie”, i-a spus primarul ministrului, în timp ce Virgil Popescu i-a replicat că „Doamna Firea, să ştiţi că factura din ianuarie are scadenţa la 15 martie”.

A intervenit și ELCEN

ELCEN o contrazice pe Firea în privința legătura între consumului de păcură în centralele proprii și poluarea excesivă înregistrată în București în noaptea de duminică spre luni.

„Primăria municipiului București, prin vocea primarului general, Gabriela Firea a lansat recent o serie de informații false conform cărora consumul de păcură al ELCEN ar fi cauzat creșteri considerabile ale emisiilor de poluanți în atmosferă. Având în vedere faptul că folosirea păcurii de către ELCEN a reprezentat în perioada 27.02 – 03.03.2020 doar 1,2% la nivelul centralelor față de nivelul de poluare record înregistrat în București în noaptea de duminică spre luni (800% peste limitele maxim admise), considerăm esențial să se identifice sursa/sursele care a/au determinat poluarea cuprinsă în intervalul 4,5%-800%. ELCEN nu a înregistrat nicio depășire a limitelor emisiilor prevăzute de legislația europeană de mediu, fapt confirmat și de controalele Gărzii de Mediu”, au transmis reprezentanții ELCEN, sâmbătă, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, instalațiile de ardere din cadrul ELCEN se află în plin proces de modernizare pentru respectarea noilor valori limită de emisii de NOx valabile începând cu 30 iunie 2020, astfel că începând cu anul viitor, ELCEN nu va mai utiliza păcură în CET-urile sale.

„Ca urmare a faptului că Inspectoratul pentru Situații de Urgență a efectuat controale la rezervoarele de păcură din cadrul ELCEN în vederea respectării prevederilor Directivei SEVESO 2012/18/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012 privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase, s-a impus necesitatea luării de măsuri de reducere a capa„cităților disponibile cu scopul lichidării totale a stocului de păcură până anul viitor. Este important de remarcat faptul că în ultimii 10 ani, în instalațiile ELCEN s-a utilizat păcură, uneori în cantități mult mai mari față de cantitățile utilizate în acest sezon fără a se înregistra depășiri ale emisiilor de poluanți în atmosferă. Nu există o legătură de cauzalitate între consumul de păcură și poluarea excesivă înregistrată în București de stațiile de monitorizare”, mai arată ELCEN.

În noaptea de duminică spre luni, stațiile pentru măsurarea calității aerului din București au înregistrat depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 și de aproape 800% la poluarea cu PM10.

ELCEN mai arată că potrivit informațiilor din spațiul public, cele mai mari valori pentru PM10 s-au înregistrat în zona de nord-est a Capitalei, în zonele Barbu-Văcărescu, Obor, Calea Moșilor, și nu în proximitatea CET Grozăvești.

„Acest lucru indică prezența unor surse de poluare masivă în zonă”, indică ELCEN.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8519 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Tzatza asta in loc sa fie cazata la Targusor a ajun la primarie, ca sa praduie banu public si sa-si bata joc de bucuresteni! Bine am mai ales!

  2. Pana acum ce a spus dna Firea s-a confirmat.Mai vreti poluare?Astia cu taxa de oxigen in gat?Mai bagam,ca avem destule optiuni!Vad turme inepte,contra vaccinare,am vazut contra taxei,mai buna-i boala,aer irespirabil,pandemia,daca asta vor dobitocii,asta vor avea.

  3. Mai alexe lasă traficul, bre , si ocupa-te de cet-uri și de pacura.mai citeste mai invata ca esti mic nu stii nimic, ca are și firea dreptate.doar cu amenzi nu faci nici o branza.sau amendează și cet-urile ca prea își fac meandrele cum le cantati voi in campania voastră murdara de pnlepre prostituate.

  4. Am lucrat ca inginer 35 de ani in termocentrale.
    Este evident pentru cei de meserie ca in fotografia de mai sus
    ceea ce se vede nu este fum, ci abur de inalta presiune provenit
    dintr-o esapare de siguranta a unei instalatii sub presiune(peste
    100 bar).Singura poluare in astfel de cazuri este zgomotul foarte
    puternic,peste 120 db.

  5. 5 kilometri de la Grozavesti la Floreasca-Vacarescu este o distanta cosmica atunci cand asa vor smecherii.Iar poluarea in noaptea aia de duminica spre luni,a fost pentru ca,pana spre dimineatza,s-a circulat in dreaci cu noxe deosebite,plus cu…restul de martisoare…si la amantele clandestine,iar Firea si consilierii pesedisti au suplimentat poluarea aprinzand toata noaptea cauciuce de la vechi masini si tractoare comuniste si,sarind prin foc si gandindu-se la Iohannis,Alexe,Orban,Catzu si altii asemenea,au chiuit si chirait o lelie lie/a murit Ilie/pe-o scandura lata/cu tzurca sculata.Si fumu’ s-a invartit in loc,dar si pa la caprele lu’ nash Becali in Pipiera care,fie poluare sau virus,cu sau fara masca de gaze,tot le mulge dimineata la prima ora.

  6. Firea arunca cu vorbe aiurea si postacii ii pupa condurul. Cet-urile nu au mers la capacitate maxima ca nu era ger. Dar autobuzele turcesti pe diesel si toate terenurile date la constructii rechinilor imobiliari in loc de spatii verzi si parcari, Firea nu vede?!!

  7. In Anglia,in Elvetia,in Austria nu circula multe masini,de ce nu este smogul din Romania[nu numai din Bucuresti]Taxa pe oxigen,va rezolva problema poluarii cum a rezolvat si plata certificatele verzi .Nimic.Va da posibilitatea celor cu masini scumpe sa circule lejer,fara aglomeratie si atat.Vizionati,,RAPORTEAZA INCIDENTE DE MEDIU,,-facebook sa vedeti ce se intampla in Bucuresti,Craiova si alte orase,sunt poze concludente.Alte tari nu folosesc pacura,de ce numai la noi este smogul,zi de zi,dar mai ales,noapte,pana la 5-6 dimineata.Filtre vechi,pacura care contine si alte reziduri,cauciuc ,ulei uzat etc.Unde este carbunele,? AGENTIA DE PROTECTIA MEDIULUI are laboratoare mobile[dubite] pentru detectarea aerului poluat.De ce nu verifica anumite zone[puncte] ,cand sunt sesizate, sa vada unde este concentratia mai mare de poluanti.Le tin la sedii ,fara sa le foloseasca.sub pretextul ca sunt costisitoare si consuma curent.Specialistii pot face verificari ,analize la cosurile de evacuare la toate CET-urile si la firmele poluante Poluare este si iarna si vara,zi de zi,rar poti sa inspiri aer curat.Odata distruse alveolele din caile respiratorii,ele nu se mai vindeca,nu tin cont ca esti dintr-un partid sau altul.Si copiii vostri ,vor harcai,vor avea tuse seaca,si alergii la diverse plante si alimente,asa cum are copilul meu.

  8. Si la Drobeta Turnu Severin incalzirea centralizata este tot cu pacurina livrata de samsarul Virgil Popescu care toata viata a fost numai in afaceri cu combustibil livrat firmelor de stat

  9. Si asta a facut avere din „munca cinstita”! Cum dracu fac astia avere, au relatii peste tot, iar omul de rand n-are nimic, neam de neamul lui!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.