Imediat după finalizarea operațiunii de salvare, a aflat că i-a murit tatăl

(FOTO/VIDEO) Medicul australian care a rămas cu copiii în peșteră

australian, pestera, thailanda, salvare, scafandru
foto: Oztek

„Era o rară împletire de talente care l-au trimis în măruntaiele pământului pe medicul australian Richard Harris, în peștera Tham Luang din Thailanda“. Așa începe un amplu material de la BBC despre medicul australian care a decis să rămână în peșteră cu cei 12 copii până când fiecare dintre ei era salvat.

Când echipa de fotbal Wild Boars („Mistreții Sălbatici“ – n.r.) a fost localizată în adâncul peșterii, după ce toți cei 12 copii și antrenorul lor fuseseră dați dispăruți de o săptămână, medicul anestezist din Adelaide a renunțat la vacanța sa din Thailanda și s-a oferit să ajute.

A intrat în peșteră (este și scafandru) pentru a evalua sănătatea copiilor și a stat cu ei trei zile. La sfatul său , cei mai slăbiți copii au fost primii scoși, fiind primii pași ai unei operațiuni reușite.

australian, pestera, Thailanda, salvare, scafandru„Foarte bun. Cel mai bun.“

Despre dr. Harris, cunoscut ca Harry, se crede că este unul din ultimii salvatori din peșteră. Dar ușurarea și sărbătorirea au fost întrerupte brusc de o tragedie personală, scriu cei de la BBC. Azi (miercuri, 11 iulie n.r.) a aflat că tatăl său a murit la puțin timp după încheierea operațiunii de salvare.

Harris a fost identificat de scafandrii britanici și a fost rugat de la „nivel înalt“ din guvernul thailandez pentru a se alătura echipei de salvare, potrivit guvernului australian. „A fost parte a încercării de salvare“, spune ministrul de externe Julie Bishop care a adăugat că medicul era recunoscut pe plan internațional pentru expertiza sa în domeniul salvarilor din peșteri. „Australienii au fost de mare ajutor, mai ales acest medic“, a declarat pentru Asutralian Nine News,  șeful misiunii de salvare, Chiang Rai, guvernator al Narongsak Osotanakorn. „Foarte bun. Cel mai bun“, a continuat el , referindu-se la medicul Harris.

„Era persoana perfectă pentru a-i ajuta“

Prietena sa, Sue Crowe a declarat pentru BBC că prezența sa i-a calmat pe băieții din peșteră. „Este extraordinar cu copiii și s-a asigurat că erau pregătiți în cel mai bun mod posibil pentru o posibilitate de a părăsi peștera prin scufundare“, spune ea. „Era persoana perfectă pentru a-i ajuta“.

Pe rețelele de socializare au fost postate mai multe mesaje de mulțumire și apreciere.

Scafandru experimentat, chiar și fotograf subacvatic, Harris a participat la mai multe expediții de scufundare în peșteri din Australia, Noua Zeelandă, Insula Crăciunului și China. O expediție tragică din 2011 a fost organizată pentru aducerea la suprafață a trupului neînsuflețit a prietenei sale, Agnes Milowka, care a rămas fără oxigen în timpul unei scufundări într-o peșteră din sudul Australiei.

Bishop spune că medicul este cunoscut de autorități și pentru munca sa în cadrul echipelor medicale de asistență la dezastre naturale din regiunea Pacificului și a participat la misiunile de ajutorare din Vanuatu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.