Francezii, respinși la medicină în țara lor, au găsit paradisul la noi: facem anul întâi la Cluj!

În timp ce, în Franța, 85% dintre studenți eșuează după primul an de medicină, Universitatea din Cluj îi recrutează doar pe bază de dosar. A deschis chiar o secție de medicină în limba franceză „la cererea țărilor francofone”. Un sistem care a împins numeroși tineri să părăsească Franța, scrie cotidianul Le Figaro.Există un plan B pentru toți cei care sunt respinși la admiterea la medicină. La Universitatea din Cluj, România, sute de studenți francezi ajung an de an pentru a descifra prețiosul “sesam” care le va deschide porțile medicinei, stomatologiei sau farmaciei. Dacă acum câtiva ani erau doar doi sau trei, astăzi 262 de tineri au pornit în această aventură. Un exod care a debutat în anii 2000 când a fost creată o secție în limba franceză.

“La acea vreme mai multe țări francofone ne-au solicitat să pregătim studenți în limba franceză”, a explicat pentru Le Figaro, rectorul universității clujene, doctorul Constantin Ciuce.

“Formarea studenților străini este o tradiție veche de peste 35 de ani. Cum noi aveam infrastructura necesară și numeroși profesori deja vorbeau această limbă, am făcut pasul. Intrarea României în Uniunea Europeană în 2007 ne-a permis să certificăm diploma care acum este recunoscută de toate țările din Uniune”, a adăugat Constantin Ciuce.

Modalitatea de admitere este fără îndoială determinantă pentru succesul universității din Transilvania. La Cluj, străinii care nu știu limba română nu trebuie să dea concurs de admitere. Sunt selecționați prin concurs de dosare.

“Alegem oamenii motivați care vin din liceele bune dar care nu apucă să treacă admiterea la medicină din Franța”, recunoaște rectorul Ciuce. Taxele universitare sunt de aproximativ 5000 de euro în timp ce prezența este obligatorie la 70% dintre cursuri. Mai mult pe LeFigaro.fr

Un reportaj realizat de canalul France 24 relevă că, din punct de vedere al facultăților de medicină, România este cea mai bună alegere ce poate fi făcută, informează Intact News.

Conform datelor prezentate în reportaj, la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca, din 7.000 de studenți, 1.600 sunt străini. Cursurile se predau atât în limba franceză, cât și în limba engleză, la aceste departamente fiind înscriși 1.000, respectiv 600 de studenți de peste hotare. Dintre cei 600 de studenți de la limba engleză, 200 provin din Suedia.

În toate cazurile, studenții sunt foarte multumiți de faptul că la noi în țară au posibilitatea să stea mai mult prin spitale și să aiba contact direct cu pacienții.

"În comparație cu Franța, unde profesorii sunt elitiști, aici este ca un vis frumos: profesorii sunt foarte deschiși, le place să predea și de aceea ne place și nouă să învățăm", a declarat pentru France 24 o studentă din Franța venită în România la studii. Mai mult pe IntactNews.ro

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Daniel Ionescu 41 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.