Francois Michelin – moartea unui patron dintr-o altă lume

Francois Michelin a murit pe 29 aprile, la vârsta de 88 de ani, a anunţat grupul industrial care îi poartă numele. A fost cel care a transformat Michelin în gigandul mondial al industriei anvelopelor de astăzi şi care a revoluţionat procesul de productie, scrie Le Monde.

Nu avea decât zece ani când mama sa a murit. Patru ani mai târziu, în 1932, a murit şi tatăl sau. Bunicul său, Etienne Michelin, fondatorul companiei şi al celebrului Ghid Michelin, care acorda mult râvnitele “stele Michelin”, a murit în 1940. Francois Michelin a fost crescut de una dintre mătuşile sale. Avea doar 14 ani cand bunicul său i-a încredintat conducerea companiei, cu o „regenţă” asigurata până în 1955 de către unchiul său.

Francois Michelin a studiat matematica şi apoi a lucrat patru ani în fabrica Michelin din Clermont-Ferand. A fost extrem de credincios şi îi plăcea să spuna că “este singurul patron, după Dumnezeu”.

Francois Michelin a fost cel care a revoluţionat industria anvelopelor într-un moment în care marile companii păreau să nu aiba niciun interes să produca anvelope mult mai rezistente, pentru că aceasta le-ar fi redus vânzarile. Michelin a văzut lucrurile altfel şi a trecut la fabricarea pneurilor radiale, cu structura de oţel, de trei ori mai rezistente – o invenţie a unui inginer ascuns vreme bună în sertarele companiei. În felul acesta Michelin devine lider mondial.

Francois Michelin a făcut şi greseli. A fost luat prin suprindere de a doua ciză a petrolului, iar compania a fost la un pas de faliment. A împrumutat sume uriaşe de la stat, deşi detesta implicarea statului in econmomie, şi a repus afacerea pe picioare. A mai greşit apoi şi când a ales un moment prost pentru extinderea in SUA, prin achiziţionarea companiei Goodrich, dar compania s-a redresat din nou.

Salariul- “preţul plătit de clienţi pentru munca ta”

Michelin venea dintr-o altă lume a patronilor. A recunoscut cu amărăciune că firma a început să fie condusă de “traderi”. Pe de altă parte, a recunoscut că nu pricepe dreptul muncii, pentru că ar fi de inspiraţie marxistă şi se bazează pe lupta de clasă. În urma unui conflict cu sindicatele a ajuns să scrie pe fluturaşii de salariu ai angajaţilor: “preţul plătit de clienţi pentru munca ta”. A avut de-a face cu justiţia din această cauză şi a revenit la metodele tradiţionale de plată.

Ultima mare lovitura dată de destin orfanului Francois Michelin a fost moartea fiului sau Edouard, care s-a prăpădit într-un accident aviatic în 2006. Însă conducerea firmei rămâne în familie. Actulalul presedinte al grupului Rrenault-Nissan, Carlos Ghosn, descoperit de Michelin, nu a avut nicio şansă sa preia conducerea, în anii 1990. Noul patron nu se va mai numi Michelin, dar afacerea rămâne în familie. În fruntea companiei a venit, în 2006, Michel Rollier. Este nepotul mătuşii care l-a crescut pe Francois Michelin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.