FSLI: „Unitățile de învățământ devin bombe epidemiologice”

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) cere instituțiilor statului să doteze școlile cu infrastructură pentru cursuri online și avertizează că sistemul de învățământ riscă să se blocheze.

FSLI susține că explozia cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus înregistrate în tot mai multe școli din România reprezintă o situație pe care guvernanții ar fi trebuit să o anticipeze.

„Școlile se vor închide, iar cursurile vor avea loc în scenariul roșu, respective în mediul online. Din păcate, însă nici la această oră, după prima săptămână din noul an școlar, unitățile de învățământ nu au fost dotate cu infrastructura necesară: lipsesc din multe localități tabletele pentru elevi și cadre didactice, precum și conexiunea la internet a școlilor”, susțin reprezentanții FSLI.

Potrivit acestora, cursurile nu pot avea loc, iar elevilor li se încalcă un drept fundamental, acela de a beneficia de acces la educație.

FSLI consideră că în absența unui program național guvernamental, prin care să se asigure echipamente elevilor și cadrelor didactice, sute de mii de elevi nu vor avea posibilitatea să participe la școala online.

„Speranța că autoritățile locale vor asigura aceste echipamente este deșartă, pentru că puține sunt cele care au fondurile necesare, iar varianta ca unitățile de învățământ să facă proiecte, prin care să achiziționeze echipamente, este și ea utopică”, au mai spus sindicaliștii din educație.

Aceștia atrag atenția și asupra faptului că în alte țări, precum Germania, cursurile au fost reluate în condiții bune, datorită aplicării unui sistem de testare COVID-19 la nivelul unităților de învățământ, iar în acest fel au fost depistate cazurile de persoane bolnave și izolate de restul populației școlare.

„Guvernul României, Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății trebuie să se implice pentru a remedia lacunele legislative în ceea ce privește protecția copiilor și a angajaților care au diferite afecțiuni și care îi pot transforma în victime ale noului coronavirus”, au mai spus reprezentanții FSLI.

Președintele FSLI, Simion Hăncescu, declară că, din păcate, a anticipat acest scenariu pesimist.

„Multe dintre unitățile de învățământ devin bombe epidemiologice, pentru că instituțiile statului nu și-au făcut treaba, deși au avut luni bune la dispoziție în care să aplice un plan bine pus la punct de măsuri prin care să fie protejați atât elevii, cât și angajații din sistem”, a spus Hăncescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Gata, au deschis institutiile in sine, fac alegeri legale si dupa, se inchide invatamantul si educatia! Si-au atins scopul politic prin deschiderea scolilor! Ii doare la basca pe toti! Dupa alegeri, sa vedeti ce urlete si ragete pe tema scolilor si invinuirea cetatenilor! Sa vedeti atunci puzderie de numiri politic incat guvernul si parlamentul pot fi numite ANOFM(agentia nationala pentru ocuparea fortelor de munca)! Asadar, parlament si guvern nu exista de ani de zile, daca existau, lucrau program normal in slujba cetateanului si a tarii! Dar ei lucreaza cand au si daca au chef in rest doar pentru ei! Dar se dau demnitari, scarbele dracului fara demnitate!
    Apropo de FSLI cand se hotarasca sa actioneze privind furaciunea, ultima transa cadrelor didactice din furaciunea din decanul basesciano-tariceanu prin legea din 2008?

  2. FSLI si scursura sindicala

    Oriunde merg/
    În tot ce simt/
    Alături eşti/
    Iubit partid!

    Dobi FSLI astia stiu ca toate tarile din lume au redeschis scolile,mai putin Venezuela,care anul 2020-2021 il scoate din calendar?

  3. Franta, 18.09.2020 (la nici trei saptamini de la reluarea cursurilor) : 89 de unitati scolare inchise dupa aparitia de cazuri pozitive ; 5000 de elevi (900 in ultimele 24 de ore) si 1300 cadre didactice, cazuri pozitive in ultimele sapte zile ! … Exista maimute care, cind un semen de-al lor se arunca in cap din cocotier, se arunca si ele in cap (acelasi rezultat …) si exista maimute putin mai evoluate care, vazindu-si semenul arincindu-se in cap, stau si se mai gindesc daca oare sa se arunce si ele … Asa si cu Romania, prin prostia si incompetenta decidentilor care, ca in tabloul lui Bruegel cel Batrin („Orbii condusi de orbi”) se pare ca ne conduc drept spre prapastie.

  4. FSLI slugile sistemului garnisite de functii si bani .Niste oameni responsabili de soarta si viitorul acestor copii ar fi luptat pana in panzele albe ca scoala sa fie deschisa ,elevii sa vina sa se pregateasca fara sa fie speriati si intimidati cu masti la gura iar profesorii sa faca un act de patriotism ,sa stea la scoala si sa isi faca treaba.Din pacate domnilor profesori a inceput sa le placa sa stea acasa pe salariile intregi si deloc mici.Ba am putea spune ca le place scoala mai putin decat elevilor si cauta tot felul de pretexte,ca si alte categorii,sa huzureasca pe banii publici.Ce va iesi din asta vom vedea.

  5. Păi școala, invățământul, este instituție a statului.. Profesorii, directoriii, inspectoratele sunt puternic renumerate tocmai pentru a face ceva, pentru a știi, a gândi și crea, nu a aștepta ordine de la ministru sau premier.. Ce puii mei fac, ce au produs ei ?? Nimic decât scandaluri. De ce nu se știa exact situația și a recunoaște bărbătește de ce pot și ce nu pot..Au intrat ca vita in staul , iar acu se trezesc că e bai..Intre timp umple spitale și umple cimitire,. Sunt ei de ținut incă in funcție ??

  6. INTOTDEAUNA AU FOST ! Spalare pe creieri de speriat oamenii. Cand eram plozi si lua unul dintre noi un „carcalete” – acum se numeste „infectie” adica sa ajungem sa ne speriem ca imbecilii unul de altul, sa ne „distantam”, sa nu mai comunicam, deci sa nu mai fim UNITI – se suspendau cursurile. CE CHESTIE CU „DIGITAIZAREA” devenim din ce in ce mai imbecili si/sau idioti utili intereselor anti-umane. pas-cu-pas.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.