Gabriel Resources a depus plângere împotriva României

Gabriel Resources acuză pierderi prin neimplementarea proiectului de exploatare de la Roşia Montana şi face plângere împotriva României, se arată într-un comunicat al companiei.

Compania canadiană Gabriel Resources a anunțat marți că a depus o cerere de arbitraj la Centrul Internațional de Soluționare a Disputelor Relative la Investiții (ICSID) al Băncii Mondiale pentru nedemararea proiectului de exploatare auriferă de la Roşia Montana.

Compania afirmă că a fost întotdeauna ferm angajată să dezvolte proiectul. Societatea este sigură în continuare că construcţia minei utilizând actuala tehnologie va demonstra beneficiile mari ale proiectului, inclusiv în privinţa mediului şi protejării moştenii culturale a României, susţine Gabriel Resources.

„Cu toate acestea, prin acţiunile şi inacţiunile ei, România a blocat şi a împiedicat implementarea proiectului, fără procedurile necesare şi fără compensaţii, privând efectiv Gabriel de întreaga valoare a investiţiilor. România a suspus astfel Gabriel şi investiţiile sale unui tratament care încalcă obligaţiile prevăzute în tratatele bilaterale pentru investiţii, provocând pierderi semnificative companiei”, se arată în comunicat.

În solicitarea de arbitraj, Gabriel vrea să obţină plata integrală a compensaţiilor prevăzute în tratate, pentru privarea de dreptul de a dezvolta proiectul, ca urmare a încălcării de către România a tratatului.

Totodată compania canadiană susține că, în continuare, caută să ajungă la un acord la nivel înalt cu autoritățile române pentru a soluționa disputa.

„Compania crede în continuare că este în interesul tuturor acționarilor în acest proiect, în special al statului român, dacă s-ar autoriza și dezvolta acest proiect iar Gabriel este în continuare dispus să discute cu Președintele României și Guvernul pentru a atinge acest obiectiv”, declară președintele director general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry.

Nemulțumită de impasul privind dezvoltarea proiectului Roșia Montană, compania canadiană a anunţat încă de anul trecut că va da în judecată guvernul român pentru a-şi recupera investițiile, pretenţiile financiare fiind estimate la patru miliarde de dolari.

În luna noiembrie, în urma protestelor, o comisie parlamentară a respins un proiect de lege care ar fi permis derularea proiectului. Nici în decembrie, proiectul, promovat printr-o nouă lege a minelor, nu a avut mai mult succes.

La puţint timp după ce legea minelor a căzut în Parlament, acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit la bursa din Toronto.
Proiectul a întâmpinat o opoziție puternică din cauza utilizării cianurilor pentru extragerea aurului și argintului. Au trecut ani de dezbateri privind beneficiile acestei investiții pentru România.

În 2013, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere guvernului să retragă proiectul de lege ce ar fi grăbit deschiderea minei.
Un adevărat val de opoziție a apărut față de acest proiect minier, oamenii fiind alertați din pricina utilizării a circa 12.000 de tone de cianură în fiecare an de exploatare și temându-se că vor fi distruse vestigiile miniere din epoca romană.

În acest dosar, Gabriel este reprezentată de White&Case LLP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.