Gabriel Resources cere despăgubiri şi ameninţă România cu un proces

Compania canadiană Gabriel Resources vrea despăgubiri de la statul român fiind nemulțumită de impasul privind dezvoltarea proietului Roșia Montană.

Potrivit publicatiei Globe and Mail, Gabriel Resources se pregătește să dea în judecată România la Curtea de Arbitraj Internaţional.

Cazul va fi audiat la Viena, cel mai probabil, în a doua jumatate a acestui an, perioadă în care activitatile din Romania vor fi oprite, pentru conservarea rezervelor financiare.

Reprezentanţii Gabriel Resources nu au vrut să comenteze informația, dar nici nu au dezminţit.

Nu este pentru prima oară când compania amenință cu procesul, anul trecut  anunțând că intenționează să facă acest lucru pentru a-și recupera investițiile, pretenţiile financiare fiind estimate la patru miliarde de dolari.

Grupul canadian a ameninţat deja că va concedia 80% din personal luna aceasta dacă nu primeşte aviz pentru începerea exploatării aurifere de la Roşia Montană.

În luna noiembrie, în urma protestelor, o comisie parlamentara a respins un proiect de lege care ar fi permis derularea proiectului. Nici în decembrie, proiectul, promovat printr-o nouă lege a minelor, nu a avut mai mult succes.

La puţint timp după ce legea minelor a căzut în Parlament, acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit la bursa din Toronto.

Proiectul a întâmpinat o opoziție puternică din cauza utilizării cianurilor pentru extragerea aurului și argintului. Au trecut ani de dezbateri privind beneficiile acestei investiții pentru România.

Anul trecut, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere guvernului să retragă proiectul de lege ce ar fi grăbit deschiderea minei.

Un adevărat val de opoziție a apărut față de acest proiect minier, oamenii fiind alertați de din pricina utilizării a circa 12.000 de tone de cianură în fiecare an de exploatare și temându-se că vor fi distruse vestigiile miniere din epoca romană.

Premierul Victor Ponta a transmit că mesajul său este unul “clar de sprijin pentru exploatările miniere”, și a făcut atunci apel la parlament să lucreze pentru modificarea legii propuse, pentru o favorizare a acestui sector industrial.

Directorul RMCG, Dragoș Tănase, declara, la rândul său, că, indiferent de respingerea legii în parlament, compania va continua procedurile pentru obținerea diferitelor permise, cu speranța deschiderii lucrărilor la Roșia Montană în a doua jumătate a anului 2014.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.