Garanțiile primite de Republica Moldova din partea UE

Uniunea Europeană a reafirmat, la finalul summitului desfăşurat la Bruxelles, angajamentele de intensificare a cooperării cu naţiunile din Parteneriatul Estic, inclusiv cu Republica Moldova, pledând pentru avansarea reformelor în sensul consolidării democraţiei şi statului de drept.

La reuniunea Parteneriatului Estic au participat liderii Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei, Republicii Moldova şi Ucrainei, reprezentanţii instituţiilor centrale ale Uniunii Europene şi liderii ţărilor membre UE.

„Ne-am reunit pentru a reafirma angajamentul nostru puternic faţă de Parteneriatul Estic, un proiect strategic, ambiţios şi orientat spre viitor, care rămâne fondat cu fermitate pe valori comune fundamentale, pe interese reciproce şi asumate împreună, pe responsabilitate, incluziune, diferenţiere şi răspundere mutuală. Ca dimensiune specifică a Politicii Europene de Vecinătate, Parteneriatul permite apropierea între Uniunea Europeană şi naţiunile din Parteneriatul Estic. Proiectul are rolul stimulării stabilităţii, prosperităţii şi cooperării mutuale, precum şi de a avansa angajamentul nostru în sensul reformelor necesare şi abordării provocărilor globale şi regionale cu care ne confruntăm prin soluţii în favoarea tuturor cetăţenilor noştri”, se arată în Declaraţia comună a Summitului Parteneriatului Estic, prezentată de Secretariatul General al Consiliului UE şi vizualizată de MEDIAFAX.

„Prin această Declaraţie comună, asumăm determinarea de a avansa democraţia şi statul de drept în societăţile noastre. Protejarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, inclusiv a drepturilor persoanelor din grupuri minoritare, stimularea societăţilor integrante, promovarea egalităţii de gen, precum şi respectarea deplină a principiilor şi normelor dreptului internaţional rămân elemente centrale ale parteneriatului nostru şi evidenţiază activităţile noastre comune în domeniile prioritare”, precizează Declaraţia Summitului Parteneriatului Estic.

„Uniunea Europeană menţine angajamentul de susţinere a integrităţii teritoriale în cadrul frontierelor recunoscute internaţional, a independenţei şi suveranităţii naţiunilor partenerilor estici, prin respectarea şi adeziunea la scopurile şi principiile prevăzute în Carta ONU, în Actul final de la Helsinki (1975) şi în Carta de la Paris (1990), care sunt fundamentale pentru viziunea noastră privind o Europă în pace şi nedivizată. (…) Rămânem profund preocupaţi de continuarea destabilizării şi încălcărilor principiilor dreptului internaţional în multe zone ale regiunii Parteneriatului Estic, ceea ce constituie ameninţări la adresa păcii, securităţii şi stabilităţii. Cerem noi eforturi pentru promovarea soluţionării paşnice a conflictelor nerezolvate din regiunea Parteneriatului Estic, pe baza principiilor şi normelor dreptului internaţional”, subliniază Declaraţia Summitului Parteneriatului Estic.

„Salutăm intrarea în vigoare totală a Acordurilor de Asociere şi a Zonelor de Liber-Schimb Aprofundat şi Complet cu Georgia, Republica Moldova şi Ucraina (…). În acest context, recunoaştem aspiraţiile europene şi opţiunile europene ale partenerilor respectivi, după cum este stipulat în Acordurile de Asociere. Acordurile prevăd accelerarea asocierii politice şi integrării economice în Uniunea Europeană. Salutăm progresele de până acum şi încurajăm implementarea totală a acestor Acorduri de Asociere şi a condiţiilor Zonelor de Liber-Schimb Aprofundat şi Complet”, precizează Declaraţia.

„Uniunea Europeană regretă decizia autorităţilor belaruse de a suspenda participarea la Parteneriatul Estic şi aşteaptă reluarea cooperării cu autorităţile belaruse imediat ce sunt întrunite condiţiile necesare pentru tranziţia democratică paşnică, pe baza agendei valorilor şi intereselor comune. Între timp, UE continuă interacţiunile şi susţinerea acordată cetăţenilor din Belarus, societăţii civile şi presei independente”, continuă Declaraţia Summitului Parteneriatului Estic.

„În conformitate cu principiile diferenţierii şi incluziunii, UE recunoaşte iniţiativa partenerilor asociaţi Georgia, Republica Moldova şi Ucraina în sensul intensificării cooperării cu Uniunea Europeană şi salută intensificarea coordonării între aceste naţiuni în probleme de interes comun referitoare la Acordurile de Asociere şi la Zonele de Liber-Schimb Aprofundat şi Complet, precum şi cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic. În acest context, pornind de la progresele înregistrate până acum, prin discuţii în format comun pe tema reformelor, în scopul facilitării implementării totale a Acordurilor de Asociere şi a Zonelor de Liber-Schimb Aprofundat şi Complet, UE şi partenerii interesaţi vor explora opţiuni de intensificare a cooperării sectoriale, incluzând, dar nu limitându-se la domeniile tranziţiei ecologice şi digitale, conectivitate, securitate energetică, justiţie şi afaceri interne, comunicare strategică şi sănătate”, subliniază Declaraţia Summitului Parteneriatului Estic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Daca rusii calca in Basarabia ma ofer voluntar in prima linie. Da nu ma opresc in prima linie si merg pana distrug ultimul agresor rus. Dar intai sa alungam strainii din tara care ne-au teansformat in colonie.

  2. Voluntarule, vezi că UE exact va proceda că în cazul României. Le va prelua tot ce au in numele profitului. Deja populația a fost destabilizată, permițând ieșirea lor spre UE prin România. Eu m-aș abține.

  3. Daca vin rusii. ies in intimpinare cu flori ! Ce sa apar in Rrominia. ? pensiile speciale . averile miliardarilor de carton care au jefuit si continua s-o faca .banul public.stc

  4. Am stat in Rusia 20 de zile,m-am intors acum o luna.Ucraina,Moldova si celelalte vor avea soarta Romaniei.Jefuite de catre UE si americani si folosite ca avanposturi pentru obiectivul acestora mult visat:Rusia.Obiectivul asta nu va fi si cel final.Este politica lui Hitler facuta altfel.Ca si romanul de rind,rusul si sigur ceilalti,nu stiu ce-i asteapta.Altceva.Nu sunt fan al rusilor dar abtineti-va.In comparatie cu ei suntem in ultimul hal cu tot ce vreti.

  5. EU e cu ochii pe viile si vinul moldovenesc .Ieftin , bun si mult deranjeaza.Se vs intampla ca in Romania , cu Murfatlarul…

  6. Garantiile de la UE pentru Moldova sunt precum cadoul primit de la greci! (fereste-te de greci, cind iti fac cadouri)!

  7. Garanții!?.
    De la un pseudo stat!?
    Vorba unui oficial SUA : Pe cine sun când vreau sa vorbesc cu UE!?.
    E doar așa de ochii lumii….

  8. Moldova a primit de la UE nu una, ci chiar trei garanții, dintre care, e adevărat, una e mai lungă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.