Americanii încep exploatarea în Marea Neagră

Gazul românesc împotriva Rusiei

Americanii care deţin concesiuni de gaze naturale în Marea Neagră se pregătesc asiduu să exporte producţia pe care o vor scoate începând cu 1 iunie 2019. Aceasta este data la care Black Sea Oil&Gas, deţinută de gigantul Carlyle Group, a anunţat că ar urma să înceapă producţia. De altfel, pentru această dată, BSOG a şi solicitat Transgaz aviz de conectare la Sistemul Naţional de Transport. Ceilalţi americani care deţin concesiune de gaze în Marea Neagră, ExxonMobil (în parteneriat cu Petrom), încă nu au anunţat data de începere a operaţiunilor de exploatare, decizia fiind aşteptată pentru anul următor.

Peste doi ani, pentru prima dată, Marea Neagră va începe să îşi ofere gazele pentru exploatare României sau, mai precis, firmelor americane care au primit licenţă de exploatare. Iar gazele de aici ar putea fi chiar mai importante decât credem, pentru că nu au doar o componentă comercială, ci şi geostrategică.

Lovitură geopolitică

Data de 1 iunie 2019, aleasă de americani pentru începerea producţiei de gaze în Marea Neagră, nu este chiar întâmplătoare. În acelaşi an, Transgaz este obligată de Comisia Europeană să asigure reverse flow pe Tranzit 1, altfel România va intra sub infringement. Acesta este un lucru foarte important şi unic în ultimele trei decenii, pentru că ţevile de gaze ce tranzitează România prin Dobrogea erau închiriate exclusiv de Gazprom încă din perioada comunistă, aceasta fiind calea de export către Europa de Sud a ruşilor. Cu alte cuvinte, fluxul de gaze nu va fi doar dinspre Rusia, via Ucraina, prin România, către Bulgaria şi Turcia sau Grecia, ci şi invers. Adică firme din România vor putea pompa gaze pe această conductă, cu o capacitate mare – 7 miliarde metri cubi pe an, către Bulgaria sau oriunde altundeva găsesc clienţi, poate chiar în Ucraina. Spunem Ucraina pentru că este o piaţă cu un consum enorm de gaze, peste 40 miliarde metri cubi anual, şi care acum are o dificultate în aprovizionare după ce a limitat drastic importurile din Rusia, în urma crizei din Crimeea. Or, dacă americanii, fie ei BSOG ori Exxon, pot prelua alimentarea, chiar şi parţială, a Ucrainei, acest lucru înseamnă şi o lovitură geopolitică, nu numai comercială. Pentru că, tradiţional, aceste pieţe din Est erau în totalitate ale ruşilor.

Cum se „leagă“ lucrurile

Lucrurile par să se îndrepte exact în această direcţie, mai ales dacă observăm ultimele mişcări din piaţă. Mai întâi, Guvernul a adoptat un proiect de lege care prevede că firmele ce exploatează gaze şi petrol în Marea Neagră vor beneficia de un regim normal de redevenţă, adică cel valabil şi în prezent, şi sunt exceptate de la plata impozitului pe veniturile suplimentare din dereglementarea preţurilor (OUG 7/2013), impozit plătit, în schimb, de companiile care extrag gaze on shore (zăcămintele clasice). Avantaj considerabil BSOG, Exxon şi Petrom, care devin astfel competitive în regiune.

Apoi, Transgaz se mişcă repede în a realiza conexiunea între ţărmul Mării Negre, localitatea Vadu, acolo unde vor ajunge gazele scoase din larg de către BSOG, cu Tranzit 1. Pe 13 octombrie, monopolul de stat al transportului de gaze a anunţat că are deja raportul de mediu pentru conducta Vadu – Tranzit. Practic, ultimul pas înainte de construcţia propriu-zisă. Lucrurile se aliniază cum nu se poate mai bine pentru americani, având în vedere că acest racord la sistem este prevăzut a se face până în 2019, astfel încât BSOG să poată furniza gaze pe Tranzit 1, care era acontată de decenii exclusiv de ruşi. Dar acest racord nu se potriveşte bine doar planurilor BSOG de a vinde gaz în Est, ci şi celor ale Exxon. Gigantul american este aşteptat să ia o decizie privind investiţia comericală în Marea Neagră anul viitor. Dacă aceasta va fi pozitivă, producţia va începe în 2020-2021. Iar Exxon va aduce gazele la ţărm la Tuzla, la doar câţiva kilometri de Vadu, deci şi ei pot pompa gaze pe Tranzit 1.

Sincronizare „ideală“

„Odată ce intră gazul pe conductă, poate ieşi aproape imediat prin punctele principale (către Ucraina şi Bulgaria – n.r.). Conexiunile sunt proiecte europene. Gazele se duc unde sunt cumpărători, adică inclusiv în Ucraina. Dar din 2019-2020“, spune o sursă din Transgaz. Întrebată cum explică potrivirea de interval de timp a reverse flow-ului cu începerea producţiei de gaze din Marea Neagră, sursa a mai comentat sec: „Ideal“.

Există trei concesiuni majore de gaze în Marea Neagră, cu rezerve estimate şi cumulate de peste 130 miliarde metri cubi: Exxon – Petrom, circa 84 miliarde metri cubi, BSOG, circa 10 miliarde metri cubi, şi Romgaz – LukOil, cu rezerve estimate de 30 miliarde metri cubi. Consorţiul Romgaz – LukOil este singurul care nu a anunţat posibila dată de începere a producţiei, ultimele date de la ei fiind că se sapă noi sonde de prospecţiune.

Problema cu redevenţele

Redevențele pentru gaze naturale sunt calculate sub formă de cote procentuale din valoarea producției brute extrase, acestea fiind de 3,5% pentru zăcăminte care produc sub 1 milion de metri cubi/trimestru, 7,5% pentru zăcăminte care produc între 1 și 5 milioane de metri cubi/trimestru, 9% pentru zăcăminte care produc între 5 și 20 de milioane de metri cubi/trimestru și 13% pentru zăcăminte care produc peste 20 de milioane de metri cubi/trimestru.

De la începutul acestui an, o comisie interministerială, condusă de la Ministerul Economiei, are în lucru stabilirea noilor cote de redevenţe, care au rămas la acelaşi nivel încă din 2004. Din moment ce, iată, redevenţele pentru exploatările offshore rămân la fel, este de văzut dacă se schimbă măcar cele pentru exploatările onshore – de uscat.

Gazele din Marea Neagră ar putea să nu ajungă deloc în România şi să fie vândute doar în Vest, prin BRUA, via Ungaria, sau în Est, prin Tranzit 1. Aceasta, pentru că producţia actuală a României este mai mult decât suficientă pentru asigurarea consumului intern, cu excepţia câtorva luni de iarnă, când apar importurile. Romgaz şi Petrom produc anual 11 miliarde metri cubi, necesarul de consum fiind de aproape 12 miliarde metri cubi. Începând cu 2019, 0,5 până la 1 miliard de metri cubi vor intra suplimentar în SNT. Când însă va începe producţia Exxon, încă 4-6 miliarde metri cubi vor fi pompate, mult peste ce poate consuma România. Drept urmare, aceste gaze vor trebui să îşi găsească clienţi în altă parte.

Interconexiunile SNT cu Vestul sunt o prioritate şi la Bruxelles, dovadă fiind faptul că BRUA este cofinanţată de UE.

Recomanda
Mihai Soare 69 Articole
Author

24 de Comentarii

 1. buna,
  Exact cum au spus si altii din aceste concesiuni ne vom alege cu praf ,nici macar cu firimituri.
  Colonia e colonie, fie ca e in Africa ,fie ca e in estul Europei. Oare e vorba de prostie,de coruptie,de tradare?

  • Oana , mai citeste odata si da-ti cu colonie sa mirosi frumos . Citesti de la dreapta spre stanga ? Cand ai un contract semnat si redeventele sunt stabilite , n-ai decat sa veghezi sa fie respectate angajamentele . Punct .

  • onut nu e nici un contract care stabileste o redeventa. Articolul mentioneaza niste cote stabilite in 2004 la care se gandesc sa se mai revina ca sunt prea mici.

  • Cum a inceput discutia s-a bagat in seama si Onut securistul cu tupeul si viclenia specifica preocuparilor de profesie.

  • Bah’ Onut trepadusul de serviciu, zi-ne ceva despre cum va intra gazul din Marea Neagra si in casele romanilor – La asa redevente si la o productie excedentara nevoilor Romaniei ar fi obligatoriu sa mai scada SI valoarea facturilor! NU? Pentru ce sa plataim atat de scump gazul rusesc daca tot se aplica o politica geostrategica de limitare a puterii sovietice??? Unde e logica bah derbedeilor? Sau sunt mai importante spagile voastre decat combaterea agresiunii de la est?

 2. Bucurie prosteasca ,ca exportam gazele ,iar noi o sa platim preturi triple la gazele de import,Termocentrale folosesc carbune de import de proasta calitate si pacura ,de miroase in tot orasul[ iar marea majoritate au inceput sa bage pe foc in centrale sau sobe,ulei uzat de motor,cauciucuri,plastice,alcool tehnic si toate prostiile poluante,ca lemn nu prea mai este.Si dupa aceea se mira lumea de ce suntem primii in Europa la TBC ,cancer,alergii si boli respiratorii.Asa ati fost toti bucurosi cand ne-am vandut resursele tarii.Nici in Africa nu se mai bucura nimeni ,ca strainii le iau resursele si diamantele

  • pt onut. Redeventele au fost stabilite „in numele democratiei si luptei anticoruptie” si nu in interesul poporului roman.Ce frumos suna” poporul roman”. Sper ca nu erai dezmierdat de apropriati cu apelativ de „onut”.Daca da, canta la alta masa.

  • Si ce daca. Asta meritam daca suntem prosti. Nimeni in lume nu face asemenea imbecilitati. Sa ai gaze si sa le exporti ieftin iar apoi sa folosesti gaze de import de trei ori mai scumpe. Categoric, un asemenea popor nu poate fi considerat destept, e doar un fel de Danila Prepeleac care vinde o pereche de boi cu car cu tot pe o punga goala. Nu intamplator personajul Danila Prepeleac este roman de-al nost’.

 3. Da, ce bine ca ne vom cumpara gazele noastre de la americani! Problema sta cam asa; Ion are o livada de meri. Cand vine toamna apare si John din SUA care nu face altceva decat sa culeaga merele din gradina lui Ion si apoi i le vinde acestuia la pretul pietei, minus o mica redeventa de 3,5%. Foarte convenabil, nu? Pentru romanasul Ion, bineinteles, nu? Vai de idioti si de tarile conduse de tradatori.

 4. Ungaria construieste incepand din 2018 doua noi reactoare la centrala atomo-electrica la Paks , construiat cu sovieticiiprin anii’80. Constructia se va executa de catre firme din Rusia , fara licitatie, prin incredintare directa.Finantarea investitiei de 10 miliarde euro se va face prin linie de credit de la bancile din Rusia, cu rambursarea creditului pana in 2046. Astfel , centrala d ela Paks va furniza 80% din necesarul de energie electrica al Ungariei, obtinand indepedenta energetica fata de gazele rusesti, cu bani rusesti si cu know-how rusesc. UE a acceptat total acest aranjament.
  In cazul gazelor din Marea Neagra,intrebarea care se impune este : ce castiga Romania din exploatarea gazelor si exportul lor catre Bulgaria, Ungaria, Austria si Ukraina? Ca sa infranga competitia Gazpromului , pretul gazelor din Marea Neagra trebuie sa fie sub pretul gazului rusesc. Deci , taxele si redeventele pretinse si obtinute de Guvernul Romaniie vor fi minime, ca sa permita amortizarea investitei facute de Black Sea Oil& Gas intr-un termen rezonabil.
  Aflam din presa ca finantarea conductei BRUA se va face cu bani de la UE , care ar fi alocat deja fonduri Romaniei, fara ca Guvernul Romaniei sa fi solicitat aceasta finantare pe care va trebui sa o gestioneze, totusi…. Insa Ungaria ne anunta ca nu este de cord cu acest proiect, iar Austria este de parere ca el nu se va face. Intrebarea ramanbe valabila: ce castiga Romania din aceasta combinatie pe reverse flow export ? Revinind la cestiune, ne intrebam daca vor cumpara Rumanii gaze tot mai scumpe din tara, conform graficului de scumpiri impus de UE, dar vor exporta mai ieftin la prietenii nostri din NATO si UE?

 5. Ah, ce i-am mai pacalit pe rusi. Cat de inteligenti sunt romanii ca au supt de la licurici si i-a batut Trump pe umar! N-avem ba rusilor nevoie de gazul vostru, mai bine ni-l cumparam pe al nostru de la americani. Ha, ha, aha, cine-l bate pe Putin al vostru pe umar? Luati exemplu de la romani, fiti slugi la americani, ca-i bine?!

 6. Uauan .. Marea Piata Ucraineana!!! Apopos mai tineti minte ca Ucraina nu resusea sa plateasca gazeke rusesti? Si aveau un pret pe la 30 max 40% din ce plateam noi !!!

 7. Decat sa luam gaz rusesc, mai bine il cumparam pe al nostru de la firme americane, deh, nu avem tehnologia sa il extragem ca nea Nicu ne-a facut doar case de chirpici. Oricum, rusii isi baga unghiile in gat !

 8. caaare praf dle..aaa da praful de pe toba..am inteles..cine o fi semnat contractele ?? mare Mister domnu asta ..ca d aia intrebam cum este cu pedeapsa ..in…capitala..a negociat ca pentru mostenirea matusei…

 9. In data de 18 iulie 2017 operatorul sistemului național de transport gaze naturale al Ungariei — compania FGSZ a informat BRUA asupra faptului că” FGSZ nu poate derula procedura planificată din cauza lipsei aprobării necesare din partea Consiliului de Supraveghere al companiei, motivată de probleme de eficientă economică. Partea ungară a propus, în schimb, derularea procesului de sezon deschis angajant doar pentru punctul de interconectare RO-HU, urmând ca volumul de gaze de 4,4 mld.mc/an, care ar proveni dinspre România să fie distribuit din Ungaria înspre Slovacia, Ucraina, Croația sau Serbia. În paralel, FGSZ ar urma să continue discuțiile cu operatorul de transport gaze din Austria (Gas Connect) pentru a identifica în continuare posibilități de transport fizic dinspre Ungaria înspre Austria”, au arătat reprezentanții Transgaz. ”Deci e limpede : s-a rezolvat nu se poate ! Ungaria pune la dispozitie sistemul ei de distributie gaze doar in sezonul rece,dar nu va baga niciun ban intr-o conducta noua. Sa vedem cine se lasa greu pe coada manivelei acum? Rusia sau Big Brother? Manivela e la Buda si la Pesta, iar ungurii stiu sa-si apere cu dintii interesele…Ce altceva am mai putea invata de la ei?

 10. Se aude ca in perioada urmatoare un pachet important de actiuni ale Transgaz va fi vandut de Statul RO investitorilor straini ,de pe piata libera , ca un fel de garantie a operarii sistemului national de transport gaze in sensul dorit de actionari , fara ca Statul RO sa poata sa intervina , fiind doar actionar minoritar.
  Fondul Suveran de Investitii mai are vreo sansa?

  • Ori avem un guvern de imbecili si NEprofesionisti care nu este in stare sa negocieze in mod echitabil /Ori este o actiune de tradare si atac la siguranta nationala.

 11. Nicicum nu-i este pe plac românului! Nu i-a convenit nici independent, ,,prost de sincer dar ceva mai sărac” şi cu Ceauşescu în capul mesei, nici cu ţarul de la răsărit, nici să fie capitalistul inteligent care nu-şi fură singur căciula lăsându-se fără prea multe opţiuni şi marjă de manevră. Doar de curcubeul lui George dabăl iu Bush jr. ne-am lăsat vrăjiţi. Precum fecioara din basm dinaintea nunţii. Iar acum, parcă incepe să pălească culorile aceluiaşi curcubeu. Chestie de optică sau doar de ,,sinceritate”? Pentru că la nerozie, ticăloşie şi trădare, nu ne putem gândi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*