Germania, cel mai mic consum de energie din ultimii 30 de ani

 Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, și a treia cea mai mare din lume ar urma să consume în acest an cea mai redusa cantitate de energie de la debutul publicării datelor statistice, în condiţiile în care problemele din industria manufacturieră se răsfrâng şi asupra cererii de energie, transmite Bloomberg.

Potrivit think tankului Working Group on Energy Balances (AG Energiebilanzen), în acest an consumul total de energie al Germaniei va fi de 10.784 Petajoule ( 2.996 Terawaţi oră) cu 8% mai puţin decât în 2022, an în care criza energetică europeană a lovit puternic Germania, şi cu 28% mai puţin decât cantitatea de 14.905 Petajoule consumată în anul 1990, când au început să fie colectate date statistice cu privire la acest indicator.

Potrivit analiştilor de la AG Energiebilanzen, consumul de energie al Germaniei a fost influenţat în special de evoluţia economică. În acest an este posibil ca PIB-ul Germaniei să înregistreze un declin de până la 0,5%. Industriile mari consumatoare de energie au înregistrat scăderi de producţie, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra consumului de energie. În plus, vremea mai caldă comparativ cu anul anterior a contribuit şi ea la reducerea consumului de energie. Potrivit calculelor AG Energiebilanzen, aproximativ o cincime din reducerea procentuală totală a consumului este posibil să se datoreze temperaturilor favorabile. Un alt factor care a afectat consumul de energie este preţul ridicat, care a condus la realizarea de economii şi reduceri de producţie în industriile cu un consum mar de energie.

La începutul acestei săptămâni, Agenţia Internaţională a Energiei a avertizat că cererea de produse petroliere a Germaniei este posibil să înregistreze în 2023 cea mai mare scădere din rândul ţărilor membre OECD. În plus, Germania a devenit importator net de electricitate începând din luna mai a acestui an, odată cu închiderea ultimelor sale reactoare nucleare. Nemții cumpără masiv din Franța.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1065 Articole
Author

19 Comentarii

 1. Dar nu este un consum mai mic de 55 de kilowati pe luna , ca in Romania , dar mai bag Foenul in priza de 8 ori pe luna a cate 1 minut si va trece de 55 de kilowati pe luna , iarna !

 2. Asta-i opera americanilor, decand ii pandesc pe nemti. Si unii analisti mai zic ca in razboi se bat ukranii cu rusii.

 3. colonia Germania a fost puternic industrializata si a scos profituri uriase pentru ca a avut tot timpul acces la energie ieftina de la rusi… tin minte ca era facuta o analiza cam prin 2010 in care se vorbea ca la 1 miliard $$ importati sub forma de produse petroliere, statul german producea bunuri de 4 miliarde. Intre timp, Imperiul Minciunilor si-a infiltrat corporatistii la nivelul UE, la nivelul partidelor politice si a militarizat ONG-uri de mediu in partide, ca Verzii Europeni, care se asigura ca dependenta „rea” de energia ruseasca o sa fie inlocuita cu dependenta „buna” de energie de la corporatiile americane. Stii ce e interesant? ca daca acum cativa ani guvernantii nostrii, cat si ziaristii spuneau de cat de importanta era piata germana pentru exportul producatorilor autohtoni, adica ca scoatem bani de la nemti din exporturi, azi cand Germani se duce in freza, niciunul nu aveti curajul sa spuneti ce impact o sa aiba asupra producatorilor romani.

 4. Au si Energie Electrica produsa de Centrale Atomice Si poate consuma mai multa Energie Electrica pentru Otzelarii !

 5. Asta-i din cauza, sau datorita, becurilor cu LED, a panourilor solare si a canalului Bistroe.

 6. Sa nu-i plangem de mila, nemtzii au ce-au votat, sau ce-a decis cel care a „numarat” voturile…hahaha..

 7. În 2022 economia Germaniei a fost depășită la pas de economia Rusiei (cea prea-sancționată).
  Iar în 2023 Germania a fost într-o continuă recesiune pe când aceeași Rusie este într-o creștere continuă (pe indicatorii occidentali).
  Dar nu PIB-ul este problema Germaniei (oamenii inteligenți știu că PIB este un indicator de manipulare a proștilor) ci faptul că pierde active (vinde aur – nu mult, însă „cealaltă” lume cumpără), producția industrială și manufacturieră s-a dus sub limita minimă de sustenabilitate (adică scade încontinuu de la început de 2022), falimentele s-au TRIPLAT în decurs de un singur an iar consumatorii nu mai au încredere în economie (acest parametru este mai scăzut decât în pandemie, când nemțălăii – la fel ca toate dobitoacele docile din UE – au stat închiși în case).
  Și închei cu un singur cuvânt: Scholz (cine l-a urmărit pe „cremvusțiul opărit” înțelege ce se întâmplă cu Germania).

 8. Au dat-o-n swahili cu „petajoulii” ,semn că le pute brânza rău. Unde-s gigawații, toașa merkel? Kanzelaru’ actual(nu-mi amintesc numele lui, pentru că, probabil, nu face nimic care să-i pună numele-n urechile coneuropenilor)n-are decât să trimită-n India(noua chină) ce-a mai rămas din industrie iar pentru restu’ să se roage să nu fie o iarnă grea, să nu-l înjure nemții la coadă la lemne, ca anu’ trecut. Disciplinați până la idioțenie, nemții coboară mult mai abrupt decât s-au ridicat, vorba lui Porta”dacă-i dă sergentul ordin să meargă-n Lună și nu-i spune să se oprească, merge până se zdrențuiește carnea pe el și când rămân numai oasele, scheletul lui merge mai departe cu rucsacu-n spate, reglementar”. Las-că la vară poate se descoperă bateria minune și cu încă câteva ventilatoare și mii hectare de tigăi chinezești, se rezolvă.Dacă nu, să emigreze-n Grecia.Sau în Somalia, de unde le-au venit „toți acei doctori și ingineri electrici” care le-au dat”forța diversității” din care nu-și vor mai reveni vreodată.

 9. Nemtii stau iarna cu 15C in case. Se indreapta spre ceausism cu pasi siguri. Economie tovarasi! Poate cand au sa fie condusi de arabi sa aiba iar petrol ieftin si iar gaze de la rusi. Dar mai trebuie sa treaca 45 de ani de progresism pana atunci!

 10. O duc bine ? Masinile sunt mai scumpe si mai proaste, dar totul e bine daca asa functioneaza lumea acum !

 11. daaaaa. tovarasi!! experimentul functioneaaaazaaa! feeelicitaaari tuturpr s a ta n e lor care au reusit in spalarea creierilor omenirii!

 12. Care energie, electrica sau electrica puțin producerea fi cărbuni sau de la eoliene, ori de la centralele energetice? Aici ceva nu tine! Poate că au stat mai mult afara și pe consum de gaze pentru hrana. Dar întreb, au declarat, dar, cheltuiala a fost în casa sau pe unde au umblat? Sa nu uitam că, mare parte din cetățenii europeni merg zilnic sau în weekenduri in alte zone ale țării sau alte țări pentru a nu aruncă banii pe utilități.

 13. Germania se confrunta cu o criza economica care nu are precedent in ultimii 70 de ani. un guvern ce e de doi ani la cirma republicii federale, un cancela aproape inexistent un viecancelar de la ecologisti ce are ministerul economiei in custodie, pe care-l intereseaza doar agenda politica a unor extremisti ecologisti, si mai putin bunastarea populatiei si o ministra de externe, tot de la ecologisti,ce nu are nici o facultate si face gafe pe banda üprin vizitele oficiale din partea Germaniei.

  Vicecancelarul a oprit utlimele trei centrale nucleare din Germania, ce asigurau 16% din necesarul energetic, ai a reusit sa impuna o lege prin care se interzi in diverse forme instalaziile de incalzire pe pacura, carbune sau gaz. Care ajuta activ la o miscare ce a declarat razboi masinilor cu ardere si a reusit sa impuna prin legi ca soferi ce nu merg de la A la B cu masina ci se plimba prin imprejurimi, si „consuma” mai mult combustibil, sa poata primi amenzi de 80 € sau cei ce lasa iarna motorul sa mearga ca sa se dezghete geamurile masinii si sa se incalzeasca motorul sa primeasca de asemenea o amenda pina la 80 €. Totodata surubareste la legi ce usureaza trakingul total al masinilor cu ardere sa poata da automat amenzi la cea mai mica abatere cind parcheaza neregulamentar sau soferul merge un pic peste viteza limita permisa, lege inca pe rol. Si multe altele.

  Scaderea consumului de energie nu se datoreaza scaderii necesarului de energie, ci datorita saracirii unei parti din populatie, scaderii nivelului de trai, si faptul ca se micsoreaza consumul de curent, haine si mincare din cauza venitului scazut pe famili si se renunta la ce se poate.

 14. Una din trei firme cu consum mare de energie in productie isi planifica investitii in tari vecine sau mutarea productiei in acele tari din cauza costului energiei in Germania. De anul viitor costul energiei se va dubla la consumator, deja declarat oficial de furnizori, in conditiile in care astazi pretul energiei electrice in Germania e de trei ori mai mar ca cel de peste ocean, din America. Importul de energie electrica a crescut constant de la oprirea centralelor nucleare si costul e mult mai mare decit cel din productia locala germana. Si asa mai departe … . Toate prognozele sumbre ale economictilor si finantistilor germani s.au adeverit din pacate. Si nu exista nici un semn ca se va schimba ceva in bine. Inflatia in Germania afecteaza pe toti, cel putin unul din trei firme din domeniul gastronomiei (retaurante, cafenele, Hoteluri, macelari, … ) intra in faliment. Multe magazine de comert, cu traditie, ce se inchid sau dispar din zonele comerciale pentru ca nu mai sunt rentabile din lipsa de vinzari si clienti ce calca pragul, … . Si toate astea de cind niste ecologisti extremisti au preluat cirmele germaniei, cu reprezentatntul lor la ministerul economiei. Principiul declarat de Erhard de dupa razboi, la inceputul acelui Wirtschaftswunder german, ca „tuturor sa le mearga bine” apune in eceasta perioada cu acest guvern slab de la Berlin.

  Nu de mirare ca in fiecare land din Germania, in care au avut alegeri, verzii (Die Grünen) au perdut locurile de la guvernarea landului. Caci oamenii, pot vota pentru unii sau altii, dar daca au votat gresit, sau pe cel ales nu il intereseaza nevoile populatiei, oamenii pot corecta greseala votindui pe ceilalti sa conduca destinele landului.

 15. Am văzut Ora Regelui cu Invictus de la Düsseldorf iar Germania este Frumoasa !

 16. Unde este consum mic este si saracie tot mai multa. Sa mutumeasca lui Bidden cu afacerile lui din Ucraina.

 17. Popoarele nord europene, nemtii inclusiv, au trait mii de ani mincind carne cruda, deoarece, pina nu au fost civilizati de romani, nu cunosteau focul. Prin urmare, lipsa de energie nu o sa-i omoara.

 18. Economistii din Germania, precum si centre de studii economice din west au publicat date si concluzii nu tocmai favorabile legat de consumul mic de energie din Germani. Consumatorii unei tari sunt atit populatia cit si firme, fabrici, uzine. Unele dintre firmele cu productie sunt mari consumatoare de energie, iar ca sa-si vinda pruductia, trebuie sa consuma energie in diverse forme si pretul energiei este trebuie acoperit de costul de productie. Costul de productie prea mare poate duce la lipsa vinzarii productie si ca urmare la oprirea productie in cel mai rau caz. Sau mutarea productiei in tari cu costuri mei mici la energie, ca produsele sa fie competitive pe piata de desfacere.

  Scaderea consumului de energie nu indica o constientizare a populatie in domeniul climei si subiectelor ecologice, cum se trimbiteaza in propaganda ecologista actuala anti-clima, ci o oprire de productie in domeniul industrial. Ce duce la un PIB mai mic, ce duce la impozite mai putine incasate samd. Totodata cresterea consumului de energie este un indicator de prosperitate si a unei economii sanatoase.

  In Germania se vede actual o schimbare negativa d.p.d.v. economic si social. Fata de Romania, aceasta schimbare este inca la un nivel atit de ridicat, incit nu duce la situatii cind oamenii nu stiu ce sa puna pe masa si traiesc de azi pe miine, si nici la o disparitie a activelor de productie in toate domeniil ca dupa 89. Directia actuala fiind insa in coborire. Actual singura posibilitate sa faci graficul de evolutie economica sa creasca din nou este sa il invirti la 90 de grade in sensul trigonometric sau in sensul acelor de ceasornic, dupa bunul plac.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.