Ghid video pentru testele de salivă realizat de doi miniștri

„Nu este niciun haos” în ceea ce privește testele de salivă, deși acestea au venit dezasamblate, susține ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai afirmat și că directorii de școală sunt cei responsabili de întreg procesul. El afirmă și că nu există riscuri legate de sterilitatea acestor teste, după ce ele au trecut prin acest proces de asamblare a kiturilor.

Luni, miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei, Alexandru Rafila şi Sorin Cîmpeanu, au realizat un ghid video, compus din trei clipuri, despre modul de utilizare a testelor de salivă pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 la copii.

În centrul celor trei videoclipuri sunt cei doi miniștrii și un elev de zece ani, care participă la demonstrație.

Pe de altă parte, Federația Națională a Părinților EDUPART a transmis un comunicat în care avertizează că „reambalarea testelor în kituri pentru uz individual, riscă să îi determine și pe părinții care sunt de acord cu testarea copiilor să refuze acest lucru, în lipsa unei garanții că procedura a fost desfășurată în condiții de siguranță.”

Cadrele didactice care s-au implicat în această activitate înclusiv sâmbătă vor fi recompensate cu zi liberă, a adăugat Cîmpeanu. Acesta a mai spus că fiecare test este însoțit de instrucțiuni de utilizare și de certificatul de conformitate.

Agenția Națională a Medicamentului a elaborat cerințele de performanță și reglementare în baza cărora a fost elaborat caietul de sarcini pentru achiziția testelor, iar IGSU le-a recepționat, a precizat ministrul Educației.

În prima tranșă, România a comandat 6,5 milioane de teste. Următoarele transporturi vor ajunge în țară în prima parte a lunii decembrie.

Testele de salivă vor fi folosite prima dată joi, 2 decembrie, odată cu revenirea copiilor la școală. Modul de utilizare a testelor va fi explicat și prin clipuri video, a mai anunțat Cîmpeanu.

Potrivit regulilor stabilite de autorități, testarea cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se va realiza în prima și în a patra zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs.

Testarea se va efectua în sala de clasă sau în alte spatii, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ, dar și la domiciliu, sub îndrumarea părinților.

Persoanele responsabile din cadrul unităților de învățământ vor fi instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios.

Testele pozitive descoperite în unitățile de învățământ vor fi aruncate în coșuri de gunoi prevăzute cu capac, pedală și sac de gunoi. Ulterior, acestea vor fi eliminate pe un circuit separat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Nu poate fi data zi liberă în timpul scolii, ci tot din vacanță, probabil la vara Pb.e ca concediile sunt trecute în Edusal și liberul asta e doar pe hârtie, ca nu se poate da legal, căci depășește cele 62 de zile acordate de lege.

  2. NU ACCEPTATI TARGUL SATANIC DE CONTROL AL GANDIRII COPIILOR! COPII SUNT „EDUCATI” INTRU CONTROL ABSOLUT! MASCA, OBEDIENTA SI TRATAMENTELE AU DEVENIT #NORMALE! ROMANIA TREZESTE-TE!

  3. Eu cred ca as iesi campion la testul de saliva. Trimeteam scuipatul la cel putzin 5 m diatantza.

  4. Daca ministri sunt pusi ‘sa dea cu mopul”, e vai si amar de nivelul profesionalis credibilitatea institutiilor pe care le patroneaza.Daca se cere o injectie, la care nivel se va executa??Dar o interventie complexa?o vom trimite la extraterestri…

  5. Daca ministri sunt pusi ‘sa dea cu mopul”, e vai si amar de nivelul profesional si credibilitatea institutiilor pe care le patroneaza.Daca se cere o injectie, la care nivel se va executa??Dar o interventie complexa?o vom trimite la extraterestri…

  6. La saliva Prejidentziala si la aia Gubernamentala da eroare

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.