Ghişe: Hotărârea CCR privind referendumul nu este executorie, Parlamentul trebuie să decidă

Senatorul PNL Ioan Ghişe şi juristul Ion Ciochină au prezentat vineri, într-o conferinţă de presă, un aşa-numit  „Apel pentru ordine constituţională”, adresat Parlamentului, în care se susţine că hotărârea CCR privind referendumul pentru demiterea preşedintelui nu are caracter executoriu, Parlamentul trebuind „să ducă la îndeplinire voinţa poporului, exprimată prin vot”.

În acest sens, cei doi invocă articolul 3 al Hotărârii nr.34 din 6 iulie 2012 privind stabilirea obiectului şi a datei referendumului pentru demiterea preşedintelui, în care se precizează că „în situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat”.

„În ceea ce priveşte Hotărârea nr. 6/2012 a CCR, aceasta trebuie luată în considerare doar în condiţiile art. 3 din Hotărârea nr.34/2012 a Parlamentului. În aceste condiţii Hotărârea CCR nu are putere executorie, deoarece când se afirmă că referendumul „Nu este valabil’ este obligatoriu ca Parlamentul să decidă pentru a finaliza procesul referendumului pentru demiterea preşedintelui”, se arată în „Apelul pentru ordine constituţională”.

De asemenea, cei doi susţin în document că „grava încălcare a Constituţiei produsă de către CCR, prin Hotărârea nr.6/2012, a schimbat ordinea de drept” şi îi solicită procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să se sesizeze cu privire la ‘încălcarea ordinii de drept de către judecătorii Curţii Constituţionale”.

Totodată, aceştia solicită Parlamentului „să ia act şi să acţioneze în consecinţă” faţă de procurorul general Laura Codruţa Kovesi, care „nu şi-a îndeplinit obligaţiile constituţionale prevăzute la art. 131, alin 1 din Constituţie în urma situaţiei create de referendumul din 29 iulie”.

În apelul lor, Ioan Ghişe şi Ion Ciochină solicită Parlamentului dezbaterea, de urgenţă, a celor două proiecte de hotărâre privind referendumul pentru demiterea preşedintelui depuse de senatorul PNL la Parlament în data de 27 august.

„Solicităm Parlamentului luarea în dezbatere a celor două proiecte pentru a stopa starea de neconstituţionalitate creată prin venirea ilegală a preşedintelui suspendat în funcţia de preşedinte în exerciţiu”, se mai arată în documentul amintit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.