Nemulțumit, dar merge înainte

Gigantul american Carlyle a vândut anticipat jumătate din producția sa de gaze din Marea Neagră

Black Sea Oil & Gas SRL (“BSOG”), unul din concesionarii perimetrelor gazeifere din Marea Neagră, a semnat un acord de vânzare a 5 miliarde de metri cubi de gaze, în 10 ani, cu ENGIE, chiar mai înainte să anunțe oficial că va investi în extracție. Acordul vizează jumătate din cantitatea de gaze estimată a se găsi în perimetrul Midia. Foarte recent, BSOG, parte a concernului Carlyle Group, a semnat un acord cu Transgaz, pentru transportul gazului de la țărmul Mării Negre către viitorii clienți.

Aceste două contracte, de vânzare și de transport, vin după aprobarea Legii offshore, care reglementează activiățle de extracție de hidrocarburi în Marea Neagră și care a fost criticată de concesionari, Petrom, Exxon, BSOG, pentru că ar fi prea împovărătoare fiscal dar și pentru că impune ca 50% din toate gazele extrase să fie vândute local. Iată că , în nici două săptămâni, un concesionar nu numai că semnează pentru transport, dar și vinde imediat 50% din gaze pe piața locală, semn că legea nu este chiar așa de rea. Sigur, oficial, americanii continuă să spună că încă nu au decis nimic cu privire la Marea Neagră și că vor face un anunț în acest sens la anul. Dar, până la anunțul de la anul, semnează contracte acum.

ENGIE, printr-un SRL înregistrat în România, va achiziționa gaze naturale din zăcămintele Ana și Doina pe o perioadă de minim 10 ani, în conformitate cu legislația românească. Volumele contractuale preconizate la finalizarea proiectului reprezintă 0,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Gazele vor fi livrate la punctul de intrare Vadu în Sistemul Național de Transport al gazelor naturale din România. Prețul contractului nu este menționat, dar este de așteptat, având în vedere cantitățile implicate și durata acordului, să fie mai mic decât cel de piață. Cotația de pe bursă este acum, exluzând componenta excepțională de înmagazinare, de circa 100 lei/MWh, adică 250 de dolari/1.000 de metri cubi. Considerând un discount estimate de 20 – 25%, adică un preț al acordului de circa 200 de dolari, avem un contract cu o valoare de aproximativ 1 miliard de dolari.

„Suntem încântați că am încheiat acest acord important pentru vânzarea gazelor noastre. BSOG lucrează în mod constant pentru realizarea tuturor etapelor rămase din proiect pentru a ajunge în punctul în care partenerii şi acţionarii vor putea lua decizia de a investi. Rezultatul evaluării impactului Legii Offshore asupra proiectului rămâne un factor cheie în stabilirea luării unei decizii favorabile de a investi”, a declarat Mark Beacom, CEO-ul BSOG.

La rândul său, directorul ENGIE Global Energy Management, se declară “mândru” să fie în parteneriat cu BSOG pentru gazul din Marea Neagră. Edouard Neviaski, CEO-ul diviziei ENGIE Global Energy Management, a declarat: „ENGIE este mândră să susțină partenerii proiectului MGD și așteptăm cu nerăbdare să gestionăm prima producție de gaze naturale din Marea Neagră, o sursă nouă şi foarte interesantă în România. Gazele din proiectul MGD pot reprezenta o sursă stabilă de aprovizionare pe termen lung care să asigure dezvoltarea poziției ENGIE în România și în regiune și credem că acest lucru va îmbunătăți siguranţa aprovizionării cu gaze pentru România în anii următori.”

Proiectul și proiectele

Proiectul MGD constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la Doina şi patru sonde de producţie la Ana), un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor (STG).

Marea Neagră are resurse estimate de gaz, doar în perimetrele concesionate până acum, de circa 200 de miliarde de metri cubi, exploatarea lor urmând să genereze în 25 de ani venituri de circa 100 de miliarde de euro. Cele mai mari rezerve – 140 de miliarde de metri cubi sunt în perimetrul Trident, al Exxon – Petrom.

De curând, România are și legea offshore, care reglementează activitățile investitorilor din Marea Neagră, care a produs nemulțumire printre aceștia dar care nu este chiar așa de dură, se pare, având în vedere că aceștia întreprind demersuri concrete pentru extracția și comercializarea gazelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1073 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Aveti un exemplu tipic de afacere virtuala. Unde mai pui ca ricanii sunt atat de hapsani, incat cumpara de peste tot gaz. Chiar si de la rusi, cu toate ca le impun sanctiuni economice. Vand gazul ne-extras, ca sa-si finanteze instalatia.In principiu afacerea-i inteligenta dar, cine este prajit aici: Romanica

  2. Astia vand pielea ursului din padure. Usurel cu pianu` pa scari! ” Suntem încântați că am încheiat acest acord important pentru vânzarea gazelor noastre „. Care ale voastre?! Daca vreti, va dau eu gaze de colon iritat, inclusiv partea solida.

  3. Black Sea Oil & Gas SRL a semnat un acord de vânzare a 5 miliarde de metri cubi de gaze, în 10 ani, cu ENGIE, chiar mai înainte să anunțe oficial că va investi în extracție deţinută de Carlyle International Energy Partners deoarece acesta din urma şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare,” este o companie independentă de petrol şi gaze cu sediul în România „care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale.
    Cu ce bani desfasoara „independenta”Carlyle toate operatiunile sale de acaparare a unor surse si resurse pe mapamond ?
    CU BANII BANCILOR cum ar fi aceasta BERD cu filiala in Romania !
    Contractul incheiat cu ENGIE, este probabil daca nu mai mult ca sigur o GARANTIE despusa de CArlyle la BERD, adica GAZELE NOASTRE,pt. a pbtine sau a i se aproba creditele ! Asa vor proceda toti ceilalti rechini finantati pt.explorarea gazului si petrolului din MN !Insa, ce IMPRUMUTURI A ACORDAT ACEASTA BERD ,ROMANIEI pt. INVESTITIILE AUTOHTONE SAU FIRMELEOZR ROMANESTI ?NU CUNOASTEM!De asemenea BERD finanteaza o firma imobiliara CEHA-CTPark construind imense parcuri industriale si rezidentiale ,in Romania! In trecere am obs ca BERD „ne ajuta” sa ocnstruim 2 penitenciare!Lg.offshore este inca o dovada a tradarii nationale, a intereselor Ro, cozi de topor ca Tariceanu si sleahta,armeanul lui,Vosganian si altii sufera de orbire,indesand in traista rechinilor fara retinere !Rechinii cum sa nu fie multumiti?Le-au dat stabilitate si profituri grase pe decenii!

    • Ai uitat sa-l mentionezi pe iohannis si orban care mureau de grija firmelor straine.

  4. Orice,oricine se intercalează in afacerea cu gazele pentru români,tot păgubiți vor fi!
    Că orice utilitate,data,vindute,ce costă să zicem la gaze 30 bani/MC,ajunge sa fie cumpărat de români,la preturi înzecite!
    De ce așa diferență,și jecmăneală,a bogățiilor țării,ce niciodată,nu sa făcut așa?!
    Așa,sa renunțat de politicieni și la alte bogății,date,luate în timp de război,de nemți, ruși,turci,etc,ce trebuia plătite,au rămas nerevendicate,de urmașii politicieni din interese de sprijin,la funcții politice.

    Și așa se perpetuează păgubirea țării,poporului român,mereu,generație după generație!

  5. Este absolut corect , daca Romania este o biata colonie ! De ce sa nu vanda americanii gazul romanesc , daca este al lor ! Nu sunt nostalgic , dar Ceausescu nu ar fi vandut nimic din ceea ce apartine poporului roman la straini , asa cam pe nimic ! Foarte bine : stoarce-l pe roman pana la sange , desigur, cu ajutorul tradatorilor de neam si tara , cozi de topor ! Vorba e , ce lasam urmasilor nosti ? Poate , doar saracia de zi cu zi si datoriile de peste 90 de miliarde de dolari ! Ei , si ce daca ?! Sa se descurce ! Sa se duca si sa castige bani in Afganistan , bineinteles , contra vieti si sange !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.