Giulian Dumitriu, la Art Monaco

România a fost reprezentată la Art Monaco 2015 de către sculptorul Giulian Dumitriu. Evenimentul, desfăşurat în perioada 9-12 iulie, a reunit celebre galerii de artă din toata lumea, critici recunoscuţi, colecţionari, precum şi artişti din Australia, SUA, Mexic, dar şi România.

Mă bucur că am reuşit să ajung la Art Monaco. Impresiile au fost foarte bune, din partea organizatorilor, dar şi a reprezentanţilor unor galerii internaţionale, din Italia sau Elveţia, interesaţi de o eventuală colaborare. Am muncit foarte mult pentru lucrările pe care le-am expus şi care, în marea lor majoritate, fac parte din ciclul other reality. Fiecare sculptură spune o poveste despre interiorul altei lumi, revelate. Este ca şi cum ai arăta concomitent forma şi miezul lucrurilor. Apropiindu-te de obiect, poţi vedea labirintul: ceea ce se ascunde înăuntru. Am expus însă, în acelaşi spaţiu, şi alte piese pe care le consider valoroase. De exemplu, coloana Higher Together, creată pentru compania JTI: o sculptură care ilustrează un set de valori, o lucrare deschisă, ce urmează principiul construirii unor legături transcendente indestructibile, între individualităţi, culturi diferite, între orizontal şi vertical. Se poate privi din orice unghi, nu are nevoie de un labirint”, a declarat Giulian Dumitriu.

Higher Together. Foto C Zinca

Lucrările artistului român Giulian Dumitriu sunt incredibile. Deţin multe sculpturi în propria mea colecţie, alături de picturi. Când am văzut aceste lucrări, am fost foarte impresionat. Ideea de a putea vedea în interiorul lucrării este extraordinară. Ca fiinţe umane, avem un exterior, dar şi un interior care, de regulă, nu este expus. Aici avem, la vedere, interiorul lucrării, iar piesa chiar are nevoie să fie văzută şi astfel. Este un artist extraordinar şi cred că va expune de acum încolo în multe locuri. Aş vrea să-l ajut să participe pe viitor la cât mai multe evenimente. Poate chiar în New York, pentru că lucrările lui îmi plac foarte mult”, a declarat Steven Lee Dwoskin, International Contemporary Art Dealer în SUA.

Art Monaco se află la a şasea ediţie. Este un eveniment tânăr, dar are un impact puternic în întreaga lume. Sunt prezenţi aici 70 de expozanţi, atât artişti, cât şi galerii de artă. Este un eveniment unic pentru că, de regulă, spaţiile de expunere nu acceptă participarea directă a artiştilor, ci doar a reprezentanţilor lor. Şi cred că este nedrept, pentru că artiştii au nevoie să fie prezenţi la astfel de evenimente, să arate ei înşişi lumii lucrările realizate”, a declarat Anastasiya Severgina, Project Manager, Art Monaco.

Admirând sculptura lui Giulian Dumitriu

Născut în 1971, la Bacău, într-o familie de artişti, absolvent al Academiei de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, avându-l ca mentor pe Mihai Buculei, Giulian Dumitriu este prezent în expoziţii personale şi de grup la Bucureşti, Milano, Amsterdam, Paris şi Toronto, iar lucrările sale se regăsesc în colecţii particulare din România, Italia, Franţa, Canada, Statele Unite şi Elveţia. Artistul se poate mândri, printre altele, şi cu realizarea unor sculpturi monumentale din bronz, printre care cele ale lui Tristan Tzara şi Ion Ghica şi a contribuit, în 1996, la restaurarea celebrului Palat Ghica.

În ultimii ani, arta contemporană românească a devenit din ce în ce mai apreciată, la loc de cinste în marile galerii ale lumii, dar şi în marile colecţii. Şi iată că nu doar pictura, reprezentată prin nume ca Adrian Ghenie, ci şi sculptura românească intră în acest club.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.