Goana după hashtag și bulibășeala fiscală

Un dialog cu senatorul Daniel Zamfir, reprezentant al opoziției, recent debarcat din fruntea Comisiei economice, despre ce se întâmplă atât în PNL, cât și în general, în opoziție, dar și despre criteriile după care se mai fac astăzi promovări în politica românească, este sugestiv pentru a ne lămuri care mai este situația „la firul ierbii“ parlamentare.

Cotidianul: Ce este de făcut pentru ca, dincolo de răfuieli și acțiuni în interes personal, preocuparea majoră a politicienilor noștri să fie pentru România și cetățenii ei?

Daniel Zamfir: Nu există o vină a PNL pentru lipsa unei opoziții unite. Lucrul acesta este imposibil cu un USR preocupat exclusiv de manifestări de ONG, de manifestări-spectacol, de transmisiuni live pe Facebook și cu un PMP după chipul și asemănarea lui Traian Băsescu, cu care eu, personal, am exclus orice tip de colaborare. Referitor la analizele și soluțiile pe care PNL trebuie să le furnizeze opiniei publice, adevărul este la jumătate: dau la o parte lucrurile pe care eu le-am realizat în fruntea Comisiei economice (vedeți impunerea schimbării declarației 600 după audierea lui Mișa și a șefei ANAF sau adoptarea ordinului privind prețul de referință la gazele naturale, că dau numai cele mai recente exemple) și vă spun că sunt soluții pe care colegii mei din PNL le-au propus în această perioadă de opoziție. Sunt de acord cu dvs însă că PNL trebuie să aibă un program alternativ de guvernare, unul solid, pentru că dincolo de criticile pe care în mod justificat le aducem PSD, oamenii așteaptă de la noi soluții alternative. Nu cred că goana după inventarea de hashtaguri poate fi motorul de creștere a încrederii populației în PNL. Mă îngrijorează, sincer, că n-am învățat mare lucru din criza economică pe care am traversat-o de curând. Nu văd la guvernanți o politică prudentă în domeniul fiscalității care să ne consolideze creșterea economică, ba din contră. Toată bulibășeala fiscală de anul trecut, când practic s-a schimbat în fiecare zi Codul fiscal, nu numai că nu oferă mediului de afaceri o predictibilitate, ci e mult mai grav!

– Unde poate duce situația în care un partid are o comunicare ce se preocupă mai mult de imaginea liderului decât de misiunea unei reale opoziții?

– Unde s-au dus toate celelalte partide aflate în această situație, iar istoria noastră recentă a furnizat suficiente exemple de partide care au dispărut, oricâtă glorie și oricâtă istorie ar fi fost în spatele lor. Eu nu sunt adeptul politicii făcute în tranșee. Sunt foarte multe lucruri strâmbe, pe care avem obligația să le îndreptăm în țara asta și care nu țin de vreo ideologie politică. Legile justiției, eliminarea abuzurilor de tot felul, construcția de autostrăzi – ca să dau doar câteva exemple – sunt lucruri asupra cărora trebuie să existe un consens, pentru că altfel vom continua să schimbăm linia din patru în patru ani sau din șase în șase luni și, la final, să nu rezulte nimic.

– Când credeți că se va încheia procesul de fuziune PDL – PNL? Cum se reflectă această stare de fapt în activitatea parlamentară? Dar în conduita publică a partidului și felul în care acționează liderii PNL pe scena politică?

– Procesul de fuziune s-a încheiat, nu aceasta este problema. Și vă dau chiar exemplul organizației de Brașov, unde sunt eu, o echipă extrem de solidă și unită. Sigur că este îngrijorător să vezi cum, înainte de fuziune, cele două partide aveau fiecare în jur de 20%, iar acum au împreună acest scor, iar președintele formațiunii este la aproape jumătate din scorul partidului. Repet, oamenii așteaptă de la noi soluții, să le spunem cu ce suntem noi mai buni decât PSD. „Ciuma roșie“ și „#Rezist“ nu sunt suficiente pentru a convinge majoritatea alegătorilor că suntem o alternativă la PSD.

– De ce s-a ajuns la situația în care promovarea în diverse funcții la care PNL are acces, în opoziție fiind, se face pe criterii discreționare?

– Pentru că nu am învățat lecțiile și experiențele anterioare. Și nu doar ale noastre, ci și ale altor partide! Niciodată slugărnicia față de un lider nu va produce nimic bun și temeinic, vor rezulta doar efecte personale imediate: faci parte din anturajul liderului, dar dacă partidul se duce naibii, la ce te mai ajută că ai slujit credincios la stăpânul efemer? O construcție temeinică se face pe criterii de performanță, nu de gașcă. Or, ultimele acțiuni ale lui Orban în grupurile de la Senat și Camera Deputaților sunt absolut rușinoase. Vă dau doar un exemplu: îi scoți pe Iani Popa și Alina Gorghiu din delegația la APCE, oameni cu experiență, oameni care au audiat judecători pentru CEDO, și pui în loc un fost primar la Jariștea! E ridicol!

– Atunci când ați vorbit despre Ludovic Orban, ați spus așa: „Te deranjează tare că îmi văd de treabă acolo, te deranjează şi că deranjez interese“. După părerea dumneavoastră, ce interese ați deranjat?

– După atâtea zile de la îndepărtarea mea din fruntea Comisiei economice, lucrurile au devenit transparente, nu trebuie să mai cred sau suspectez: au apărut în spațiul public și probele. Un consilier al domnului Isărescu anunță pe Facebook că voi fi executat și apoi, la câteva minute după decizie: „Gata, s-a rezolvat“. Urgența schimbării mele a fost determinată de anunțata audiere a lui Mugur Isărescu la Comisia economică pe tema Arenelor de tenis, unde lucrurile sunt extrem de grave, cu un puternic iz penal. Dincolo de acest „obiectiv“ imediat însă, interesele pe care le-am lezat, potrivit celor care mi-au fost transmise de colegi, însă niciodată afirmate, asumate în clar de Ludovic Orban sau de vreun fost al partidului, sunt cele ale mediului bancar. Legea privind plafonarea dobânzilor IFN-urilor și Legea privind reglementarea activității firmelor de recuperare trebuie blocate cu orice preț de către PNL. E un târg pe care partidul, dacă îl va face – repet, dacă, pentru că nu există o decizie asumată în acest sens de conducerea partidului în vreun for statutar, mai mult, sunt colegi care au semnat aceste inițiative, unii dintre ei fiind chiar cu funcții de conducere la nivel de vicepreședinte –, va fi un târg nu doar perdant pentru partid, ci unul extrem de periculos. Nu există vreo probă că noi pierdem electorat prin aceste legi, pentru că nu are cum să existe un electorat care să sprijine abuzurile mediului bancar sau ale societăților de recuperare. Nu cred că există electorat care să vrea dobânzi de 9.000% sau 20.000% la IFN-uri! Nu poți ca, în numele apărării economiei de piață libere, să închizi ochii la abuzuri. În orice economie liberă în lumea asta, piața este plină de reglementări și asta intenționăm să facem cu aceste legi. Legea dării în plată a adus beneficii în principal electoratului nostru, clasa de mijloc. Și să nu uităm că a plecat de la a fi descrisă ca o catastrofă care va determina căderea a trei bănci, am fost amenințat cu DNA chiar de către viceguvernatorul de la acea dată și… ce s-a întâmplat? A constatat toată lumea ce lege dreaptă și necesară a fost, de la președintele României până la Curtea Constituțională.

– În mod normal, cetățenii s-ar aștepta ca principalul partid de opoziție să aibă poziții clare și ferme pe teme majore pentru societatea românească. De ce nu se întâmplă astfel?

– La această întrebare trebuie să vă răspundă Ludovic Orban! M-a surprins și pe mine că în privința prețului de referință la gazele naturale nu a dus o luptă alături de mine pentru ceva ce a dus la pierderi de 7 miliarde lei la bugetul statului, de exemplu. Eu așa înțeleg să fac opoziție: am luat tema, am luptat pentru ea în Parlament și, la final, ordinul ANRM a fost emis în aceste zile. Sigur, cei de la PSD trebuie să răspundă pentru pierderile pe care premierul Tudose le-a generat blocând acest ordin: și vorbim despre sute de mii de euro pe zi, rezultate din plata redevenței la jumătatea prețului de vânzare a gazelor naturale. La fel am înțeles să fac opoziție și în privința declarației 600 și iată că a fost blocată pentru moment.

– V-a chemat cineva vreodată la partid să discutați propunerile dumneavoastră pentru a fi asumate în cadru mai larg? Mai este activă în PNL Comisia economică, se întrunesc specialiștii în cadrul acestui organism?

– Culmea este că amenințarea lui Ludovic Orban cu excluderea mea din partid a fost pusă pe seama proiectului de lege privind plafonarea dobânzilor IFN-urilor. Or, eu astă vară l-am informat pe președinte în legătură cu aceste proiecte cu care a și fost de acord. Luni de zile nu a manifestat nicio obiecție. Și, deodată, hop: nu discuție, ci amenințare publică cu excluderea. Și doar pe mine, deși suntem 15 inițiatori de la PNL. Eu îmi doresc în interiorul partidului o discuție pentru a explica tuturor colegilor mei nevoia acestor legi. Am dorit chiar la ultima reuniune a BPN cu grupurile parlamentare, însă Ludovic Orban a curmat această clarificare. Nu a dorit nici discuția pe fond, nici o confruntare bărbătească. Asta era duminică și luni a început să dea telefoane să fiu schimbat de la Comisie. Păi, așa?

– De ce nu asistăm la un efort de unire a specialiștilor din economie și a altor voci puternice ale societății care să încerce împiedicarea unui dezastru economic și financiar al țării?

– E o consecință a felului în care se face politică, politica de gașcă despre care vorbeam. Vestea bună este că sunt încă suficienți oameni care vin din afara politicii, cu expertiza lor, cu dorința lor de a îndrepta lucrurile și a determina schimbări esențiale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Simona Popescu 220 Articole
Author

8 Comentarii

  1. O arde și don’ Zamfir ca la Ploiești! Se face că nu observă că a supărat interese europene! Actualizarea redevențelor la gaze naturale lovește prin OMV în statul austriac!

  2. Daniel Zamfir, daca nu singurul, este printre putinii politicieni care „apara interesele romanilor” iar asta „supara”, intai pe politicienii care-i slujesc pe straini dar sigur supara interesele straine, interese care au drept scop sa „obtina profituri cat mai mari si mai multe din Romania, la preturi cat mai mici sau GRATIS. Probabil ca ar merita de o mie de ori sa fie el „presedintele PNL” in locul lui Orban !. Dar … interesele politicienilor romani, cumparati sau vanduti strainilor „sunt mai mari” iar romanii, sunt adormiti intrun somn al ratiuni periculos pentru ei si tara lor. Trezirea … poate odata la „50 de ani de somn …”.

  3. Doamna Simona,va admir articolele,dar daca asta e ‘reprezentant al opozitiei”,eu imi mananc palaria tiroleza!L-am mai urmarit cand era invitat pe post de ficus-consort la A3,asa incat, la cata opozitie face omul asta,avem partid unic!

  4. vina pentru accidente , ,,in ultimul rand,, este a franei(opozitiei) ,nu a acceleratiei sau a volanului( a guvernarii).hastagul ar trebui sa se ocupe de opozitie nu de guvernare. de aia exista frana la masina si opozitie la guvernare. daca in schimb stai tot timpul cu piciorul pe frana ( sulica franaru) nu te mira ca nu mai tine sau ia dracu masina si nu ajungi niciunde.

  5. Cu atacuri la banci si la IFN-uri, plus marirea redeventelor,o problema nationala,domnul inginer Zamfir este un autentic social-democrat!E pacat sa piarda PSD asa o ocazie,sa il achizitioneze,ca stiti, dintr-un partid in altul se migreaza in niste conditii,nu cu vuvuzeaua in mana !Parerea mea!

  6. le orbetele Orban o sa distruga peneleul. Ceea ce nu au reisit nici Gorghoiu si nici Tiurcan, este foarte aproape sa devina realitate sub obladuirea acestui papagal guraliv si gaunos. Daca il iei la intrebari nici macar, sau magar, nu are habar ce inseamna liberalism. Probabil si din cauza ca este singurul partid liberal din Europa nembru al Popularisticilor. Sa il lasam. Si-a vazut visul cu ochii. E sef. A fost ani de zile vice-primar al Bucurestilor. Nu a facut nimic. Ca ministru al transporturilor s-a remarcat doar prin accidetarea unei fetite. Fratzicilor liberali, treziti-va !!!! si asa v-au mancat oamenii valorosului Besssseee

  7. La frondă și dreptul de a nu fi de acord cu lina liderului partidului, PSD este un partid mult mai democratic de cât amalgamul PN(D)L.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.