Fosta preşedintă a Coreei de Sud, Park Geun-hye, a fost eliberată vineri din închisoare la aproape cinci ani de la condamnarea sa pentru corupţie, transmite Reuters, care menţionează că eliberarea lui Park dă startul unei dezbateri privind rolul pe care l-ar putea juca înaintea alegerilor prezidenţiale din martie.
Actualul preşedinte sud-coreean Moon Jae-in a graţiat-o săptămâna trecută pe Park, invocând deteriorarea stării ei de sănătate.În vârstă de 69 de ani, ea ispăşea o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru corupţie şi abuz de putere, urmată de încă doi ani pentru încălcarea legii electorale.
Prima femeie aleasă preşedintă a Coreei de Sud, în 2013, Park Geun-hye a fost condamnată în 2018 pentru că a primit sau a solicitat zeci de milioane de dolari de la conglomerate sud-coreene, printre care Samsung Electronics, a partajat documente clasificate, a pus pe o „listă neagră” artişti care criticau politicile sale ori a demis responsabili care se opuneau abuzurilor sale de putere.
Scandalul a scos la lumină legăturile tulburi dintre aceste conglomerate familiale şi puterea politică.
Guvernul și coroporațiile sud-coreene au a juca un rol important în confruntarea dintre Statele Unite și China, la fel ca și alegerile prezidențiale din primăvara lui 2022. Statele Unite au nevoie mai degrabă de o putere conservatoare de tipul celei din perioada președintei tocmai grațiate, pentru că acest partid este mult mai ferm în relația cu Beijingul și nu este atât de deschis față de regimul de la Phenian și reunificare. În plus, actualul regim liberal este mai rece în relația cu Japonia, o relație pe care Statele Unite și-o doresc cât mai apropiată, pentru contrabalansarea Chinei. Odată cu transformarea lentă a Dialogului Cvadrilateral pentru Securitate (SUA, India, Japonia, Australia) într-un soi de NATO al Asiei și rebotezarea Pacificului în ”Indo-Pacific”, ca afirmare a angajamentului american pentru îndiguirea expansiunii Chinei, Coreea de Sud, dependentă de relațiile comerciale, turistice cu China, pare partea lipsa din acest puzzle.
Liberalii sud-coreeni, veniți la putere după demiterea președintei Park Geun-hye, sunt mai rerticenți, în mod tradițional, față de extinderea în țară a capabilităților militare ale aliaților americani și mai deschiși către dialog cu China și Coreea de Nord. Liberalii au pierdut însă la nivel electoral în ultima perioada, inclusiv primăriile din cele mai importante două orașe ale țării, un motiv pentru actualul președinte Moon de a încerca să câștige voturile nehotărâților, inclusiv prin această grațiere. Conservatorii, cu o poziție mai moderată după episodul Park, sunt pe val și sunt cotați cu prima șansă la prezidențialele din martie.
Sute de susţinători ai lui Park au înfruntat temperaturile scăzute şi s-au strâns joi seara în faţa spitalului în care era internată pentru a sărbători eliberarea ei şi au fost trimise peste 1.000 de buchete de flori.
Circa 200 de persoane au participat la un protest în centrul Seulului împotriva eliberării ei, a relatat agenţia de presă sud-coreeană Yonhap.
La noi, securistul petrov,întemeietorul statului mafiot,zburdă în libertate.
Așadar exista și alte colonii pe lumea asta….
Coreea de Sud …o tara dupa chipul si asemnarea USA !
(mai e nevoie de-o lamurire …extra ?)
😀
Mai mult decat toate iubesc „libertatea de expresie” si … mi-e teamna ca UE urmand exemplul USA va limita pana la o revolutie sangeroasa acest drept natural-uman la
PALAVRAGEALA ! 🙁
😀
@ Dragos- Sistemul colonial se reseteaza. Daca esti tinar vei avea inca multe de vazut.