Război pentru Ucraina, dar și pentru banii publici

Președintele Emmanuel Macron a dorit sa transmită maesajul unității europene atunci când a organizat un summit pentru sprijinirea efortului de la război al Ucrainei, pe 26 februarie. În schimb, a oferit imaginea sciziunilor din cadrul UE. Macron a trimis o sageată către Germania și i-a criticat pe cei care ”trimit în Ucraina saci de dormit și căști”. Apoi a spus că nu exclude scenariul în care în Ucraina vor lupta trupe ale statelor membre NATO.

La distanță de o saptâmană, în timp ce ce la Bucuresti avea loc Congresul PPE – și el cu un accent pe politica de apărare a UE, cu crearea unui post de comisar UE pentru Apărare și planul achizițiilor comune de armament -, Macron s-a deplasat la Praga. Le-a cerut aliaților ”să nu fie lași”. ”Ne apropiem în Europa de momentul în care nu trebuie ă fim lași”, a spus Macron. La Praga, președintele Franței s-a întâlnit cu președintele ceh Petr Pavel, general, fost președinte al Comitetului Militar NATO. Macron a fost în cele din urma convins de utilitatea inițiativei Cehiei de a colecta bani din statele europene pentru achiziția de obuze din state neeuropene. Producția din Europa nu poate ține pasul cu războiul.

Fricțiunile dintre Macron și canelarul german Olaf Scholz pleacă de la contribuția financiară la ajutorul pentru Ucraina și de la refuzul Germaniei de a crea o coaliție care să aprovizioneze Ucraina cu rachete cu rază de acțiune cât mai lungă. Franța a promis Ucrainei 3 miliarde de dolari pentru arme în anul 2024, față de 1,7 miliarde în 2022 și 2,1 miliarde in 2022. Însă sprijinul Franței este modest raportat la PIB-ul tarii. De la începutul războiului, Marea Britanie a oferit Ucrainei 9,1 miliarde de dolari, iar Germania 17,1 miliarde de dolari (o parte din bani urmând să fie oferiți până în 2027). Cât privește rachetele pentru Ucraina, Olaf Scholz refuză să trimită rachete de croazieră Taurus, pentru că nu pot fi operate decât de militari NATO. Berlinul pare să nu aibă sufcientă încredere în Franța sau Marea Britanie pentru a permite acestor țări să fie intermediari în drumul rachetelor către front. În acest context s-a produs o scurgere din cadrul serviciului de informații militare german care arată că în Ucraina ar putea fi deja prezenți militari britanici și că generalii germani vorbesc despre scenariile în care pot fi folosite rachetele Taurus.

Disputa dintre Franța și Germania este mai adâncă. Parisul dorește să dezvolte o noua generație de tancuri Leclerc în colaborare cu compania germană Kraus-Maffei (constructorul tancului Leopard 2), iar producția pentru actuala generație a încetat. Germania amână, profitând de faptul că tancurile Leopard 2 sunt încă în producție și sunt apreciate. Lucrurile nu arată bine nici în domeniul energiei, unde Franța s-a opus utilizării unei conducte care sa treacă Pirineii și să transporte gaze naturale lichefiate din Spania în Germania.

 

Firește, marele câștigător al acestei dispute este Rusia lui Vladimir Putin, care contează pe ele pentru a forța marile puteri europene să accepte statu-quo-ul din Ucraina și să reia legăturile economice cu Moscova. Însă mai exista un câștigător – Statele Unite. America este noul mare furnizor de gaze al Europei, sub forma lichefiată, inevitabil mai scumpe decât cele din Rusia. Asta duce la dezindustrializarea treptată a Europei și la relocarea industriei europene în Statele Unite. Contractele pentru armament foarte profitabile ar fi o gură de oxigen pentru statele europene, de unde și inițiativa primei strategii pentru apărare a UE, crearea unui post de comisar European pentru apărare și achizițiile comune de armament în cadrul UE.

Numai că toate aceste inițiative se lovesc de neînțelegeri dintre Germania și Franța. Obiectivele și viziunile privind complexul militaro-industrial din aceste state sunt diferite, scria Politico.eu. Parisul dorește dintotdeauna o „autonomie strategică” a Europei față de SUA, care să le permită europenilor, Franței în primul rând, să domine piața armelor în Europa și să decidă în acord cu interesul național modul in care ar putea fi folosită o armată pentru care să cotizeze toate statele UE. Germania este mult mai deschisă pentru colaborarea cu Statele Unite, se opune exporturilor profitabile de armament în zone de conflict, este deschisă la importul de tehnică militară americană (așa cum se întâmplă cu European Sky Shield Initiative, lansată în 2022, din care Franța nu face parte). Așa-numita Zeitenwende (marea schimbare de abordare a politicii externe și de apărare) din Germania, anunțată imediat după invazia rusă în Ucraina, cu investiții mult mai mari în apărare, a fost privită mai mult ca o contragreutate germano-americană la ”autonomia strategică” urmărită de Franța.

Lupta aceasta surdă dintre aliații din NATO devine chiar mai importantă decât războiul din Ucraina, mai cu seamă după transformarea sa într-un război de uzură. Sutele de miliarde de dolari sub formă de ajutor pentru Ucraina sunt bani ai contribuabililor americani și europeni care intră în conturile complexului militaro-industrial. Ajutoarele militare pentru Ucraina au golit rezervele majorității statelor NATO. Mesajul de la Washington este că refacerea lor, cu investiții de minimum 2% din PIB, este posibilă doar semnând contracte cu Statele Unite, câtă vreme industria europeană nu este unită și nu mai beneficiază de energie ieftină.

În 2023, Politico.eu scria: ”Summit NATO după summit NATO, Washingtonul le-a transmis public aliaților europeni același mesaj – sporiți cheltuielile pentru apărare. Iar mesajul privat este: asigurați-vă că aceste sume suplimentare se duc pe arme americane”. Ce se întâmplă cu acești bani?

 

Multe analize ale războiului din Ucraina subliniază că aliații occidentali investesc în apărare de zece ori mai mult decât Rusia, motiv pentru care ar trebui să fie limpede că Moscova nu va putea rivaliza niciodată cu Occidentul. Însă situația de pe frontul ucrainean arată cu totul altfel: Rusia trage de circa șapte ori  mai mult obuze decât partea ucraineană, Rusia dispune de mult mai multă muniție, aspect esențial în războiul de uzură.

Iar un element fundamental este prețul. Rusia este prezentată constant ca o economie medir – la nivelul Spaniei – însă în termeni de paritate a puterii de cumpărare, Rusia a depășit recent Germania, după cum China a depășit Statele Unite. Așa se face că un proiectil de 152 de mm pentru tunurile armatei ruse se produce cu circa 600 de dolari unitatea, în timp ce un proiectil de 155 de mm pentru tunurile NATO trimise in Ucraina se produce cu 6.000 de euro unitatea. Recent, site-ul bulgarianmilitary.com arăta că, pe fondul cererii tot mai mari de muniție, prețul unui obuz de 155 mm a ajuns la 8000 de dolari unitatea. Amintita inițiativă a președintelui ceh Petr Pavel pentru a cumpăra muniție pentru Ucraina din state neeuropene a adunat circa 1,5 miliarde de euro; cu această suma vor putea fi achiziționate 800.000 de proiectile – la un preț de peste trei ori mai mare decât cel cu care sunt produse în Rusia.

Au fost multe scandaluri de corupție în ultimii zece ani despre industria rusă a apărării și programele de modernizare a armatei. Presa occidentală vorbește și despre deficiențele mari ale armamentului și muniției produse în Rusia. Însă toate acestea par să pălească pe lângă diferențele uriașe de preț de producție și ale capacității de mobilizare pentru efortul de război.

 

Analistul militar Brian Berletic a disecat Strategia Națională a Industriei de Apărare din SUA și a identificat o cauză acestor discrepanțe uriașe între costurile armamentului. Concluzia sa este ca complexul militaro-industrial rus, ca și cel din China, este orientat către un anumit obiectiv strategic. Spre deosebire, complexul militaro-industrial occidental, în special cel american, este orientat către profit. Urmărind profitul, contractorii privați americani și occidentali au eliminat stocurile de muniție și de materii prime, au transferat producția în țări cu forță de muncă mai ieftină, au dezafectat uzinele inactive, dar care ar fi trebuit să permită creșterea rapidă a producției în cazul unor amenințări la adresa securității naționale și au produs atât cât era necesar pentru exercițiile militare și conflicte minore în comparație cu confruntarea cu o mare putere militară.  Pe fondul pax americana de după 1990, complexul militaro-industrial occidental s-a restrâns atât de mult și s-a reorientat către tehnica militară de ultimă oră, foarte scumpă și produsă în cantități irelevante pentru un conflict, totul pentru a-și menține și chiar spori profiturile în condițiile restrângerii cheltuielilor pentru apărare de la peste 6% din PIB (în timpul Razboiului Rece), la 1-2%, cel mult 3% din PIB.

La fel ca și în cazul crizei pandemiei, când în Vest era penurie de măști de protecție și ventilatoare, acum complexul militaro-industrial american se vede în situația în care producția sa depinde de adversari strategici, precum China, locul în care a fost mutată producția. În 2023, CEO-ul Raytheon declara că această companie se bazează pe câteva mii de furnizori din China. O concluzie poate fi că, urmărind profitul si orientându-se strict către domeniul serviciilor, marile puteri occidentale și-au canibalizat capacitatea de a-și apăra poziția de lideri mondiali.

Profiturile astfel maximizate ale complexului militaro-industrial au alimentat o mulțime de rețele de putere în societățile vestice, în domeniul ONG și cel academic, în economie și la vârful politicii, motiv pentru care inițiative de reducere a privilegiilor acestui sector au fost imediat combătute si desființate. Acest model de dezvoltare și de extindere este similar cu cel din domeniul bancar, al companiilor big tech și al industriei farmaceutice și a biotehnologiei. Interesele sunt îngemănate și nu de puține ori generali care au fost în fruntea Pentagonului, a Departamentului de Stat sau a CIA s-au retras în mari companii financiare (David Petraeus) sau farmaceutice (Jim Mattis).

Într-un volum publicat în urma cu mai bine de un deceniu, jurnalistul Financial Times Eduard Luce reda concluziile unor generali americani în cadrul Universității Naționale de Apărare: ”SUA sunt prea dependente de armată și ar trebui să-și reducă implicarea la nivel global renunțând la războaie, în special în Afganistan, și închizând bazele din Germania, Coreea de Sud și Marea Britanie. Scopul trebuie să fie refacerea vitalității economice. Scopul numărul unu este refacerea prosperității americane. Recomandăm Pentagonului să-și reducă bugetul cu peste 20%, iar banii sa fie folosiți pentru priorități precum infrastructura, educația și ajutorul extern. Nu ne imaginăm că politica se va schimba peste noapte, spunem doar că vom avea probleme dacă nu o vom schimba. Nu este vorba despre ideologie, ci despre a înțelege situația în care ne aflăm ca țară”.

Ajutorul global pentru Ucraina a ajuns, la începtul acestui an, la 235 de miliarde de dolari. Cel mai important sprijin a venit din partea SUA, cu 75 de miliarde de dolari (46 de miliarde de doar pentru arme), urmate de Germania și Marea Britanie. UE ca întreg a contribuit cu circa 100 de miliarde de dolari. În Congresul SUA așteaptă încă legea pentru alocarea altor 60 de miliarde de dolari pentru arme. Statele europene au început să semneze acorduri bilaterale pentru trimiterea altor miliarde de dolari, în timp ce UE își mobilizează așa-zisa Facilitate Europeană pentru Pace în sprijinul Ucrainei. Acești bani sunt bani publici, iar o mare parte din ei nu ajung în Ucraina, ci în conturile complexului militaro-industrial occidental.

Avertismentul amintit mai sus al generalilor americani venea pe fondul crizei financiare din 2008 și era o potențială soluție pentru refacerea economică. Soluția aleasă de guverne a fost alta – atragerea pe piață a tuturor economiilor făcute de consumatori și accelerarea economiei prin investiții în industria apărării – ușor de justificat prin prisma securității naționale și a creării de locuri de muncă bine plătite. Din aceasta perspectivă, războaiele din Ucraina, Afganistan sau Irak nu trebuie să fie câștigate, ci trebuie să continue sau sa fie puse în așteptare. Pentru istoricul american Carroll Quigley, războiul este varianta mult mai puțin riscantă la nivel politic a distrugerii produselor pe cheltuiala statului, așa cum s-a întâmplat în timpul Marii Depresiuni din anii 1930. Un audit al Pentagonului efectuat înaintea invaziei ruse in Ucraina arătă că 60% din activele de 3.500 de miliarde de dolari nu sunt contabilizate, iar proporția a crescut în primul an al războiului din Ucraina. Contractorii dețin multe dintre aceste active.

Este soluția aleasa de marile economii care vor să depășească o criză fără reforme economice și sociale. Este o soluție pentru refacerea industriei în SUA și, pe termen scurt, pentru inclinarea balanței electorale în favoarea actualei administrații în statele americane cu opțiuni politice instabile. Este o soluție pentru veșnica criză a sistemului de pensii din Franța, pe care actualul peședinte Macron l-a reformat parțial, cu riscul unor proteste sociale majore. Este o soluție și pentru încercarea de stopare a dezindustrializării Germaniei fără a apela la reforme riscante la nivel politic și electoral. Este soluția care satisface atât dorința de profit a marilor companii implicate pe orizontală, cât și imperativul menținerii la putere a actualilor lideri prin mascarea incompetenței.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14

19 Comentarii

  1. Soluție Imorală: până la ultimul Urcac.
    Și tot degeaba, măR🤮g…

  2. Sint din ce in ce mai convins ca individul e atins de dementa precoce (dublata de crize de grandomanie din ce in ce mai grave !) … Fata de el cred ca Biden poate fi socotit sanatos la cap si normal ! Nu astept decit momentul in care cineva, eventual chiar un copil, ca in poveste, sa strige ca : „Imparatul e gol !”, sa-i demaste impostura si nebunia, dupa care, ca tot e gol, sa fie „gatit” intr-o camasa cu maneci foarte lungi, legate la spate, si dus in urgenta la cel mai apropiat balamuc !

  3. Articol foarte bun…1.Vasazica pretul de productie pentru un proiectil rusesc de 152 este de 600 dolari. Un proiectil echivalent occidental are pretul de productie de 6.000 dolari si va urca la 8.000 dolari. Adica Rusia produce acelasi proiectil cu un cost de producte de 10 ori mai mic…Asa se face ca PIB – ul UE, desi este de 10 ori mai mare ca al Rusiei, nu poate face diferenta….
    2. Vasazica NATO a ajutat Ucraina cu 235 miliarde dolari timp de 2 ani….Excedentul comercial al Rusiei in raport cu China a fost de 140 miliarde fdolsri pe anul 2023….Adica pe 2 ani ar gi de 280 miliarde dolari….Inseamna ca in 2 ani de razboi Rusia a adus in tara 280 miliarde dolari prin efort propriu numai din China… In 2 ani Ucraina a adus in tara 235 miliarde dolari prin efortul a 25 de tari NATO inclusiv SUA….Concluzia ar fi ca NATO in razboiul proxy cu Rusia va pierde razboiul..

    .

  4. Duduie Propaganda de razboi a Mediei din Romania cu narativa ca Rusia va fi ingenuncheta fiindca are un PIB de rahat, ceva gen Spania…Media romana ne asigura ca rad si curcile de PIB minuscul al Rusiei…Media romana nu vrea sa creada ca Rusia are PIB – PPC, pib raportat la puterea de cumparare, cel mai mare din Europa, adica Rusia este in realitate prima putere economica europeana, asa cum China este in realitate prima putere economica mondiala….PIB e un indicator ciudat…intr – o tara cu PIB mare poti vinde la piata un catel cu 40.000 de dolari…Bani cu care poti cumpara 2 pisici a cate 20.000 dolari bucata.

  5. Omenirea este supra productivă,produce bunuri de consum care nu mai trebuiesc nimănui si de aceea se orientează pentru aruncat banii pe armamament si pe joaca de- a razboiul in folosul celor tot mai bogati.Si in acest timp milioane de oameni sunt defavorizati si mor de foame,de molime sau ucisi in războaie ori in genociduri in masă.Cui îi pasă ?Căci celeor cărora ar trebui să le pese au burata plină și nu văd din cauza nesimtirii și lăcomiei!! Oare Dumnezeu vă mai rabda mult??

  6. Limpede ne e Evidența !
    Întregului Sistem paraSolar etc.
    Oameni buni, eu v-am tot spus da’ voi nu vreți să mă credeți:
    Li🌈icul DemonRat Belicos și sclaveții din UE au creZut că Rușii desculți, inarmați cu lopeți, sulițe și tancuri cu blindaje din cartoane de ouă o vor lua la fugă vâzând ARMELE MINUNE livrate Urcacilor. Echipați si antrenați la standarde NATO, conduși prin satelit de generalii de la West Point & Sandhurst.
    S-au înșelat grav și acum, după Avdeevka, VITEJII Urcaci o țin tot intr-o MUTARE DECISIVĂ, în frunte cu ELITA Azov.
    Tot mai aproape de Kiev, tot mai aproape, măRog…🤣
    ●{ StatMajoriZdu GărZilor Patriotice Tulcene }●

  7. Veniturile din gaz și petrol ale Rusiei au scăzut cu 24% în 2023, potrivit guvernului de la Moscova. Asta înseamnă vânzări nerealizate de 100 de miliarde de dolari.
    Rusia are și o mare problemă demografică, care se agravează din cauza emigrației și a pierderilor mari pe câmpul de lupta.

  8. Export arme kaput.
    Bani fără număr pentru armata și mercenari.
    Bani pentru reconstrucția orașelor invadate pe care tot el le-au transformat în moloz
    Bani pentru despăgubiri de razboi
    Viitor de aur ii așteaptă.

  9. @bursucul/Cu atatea belele pe cap, rusii au ocupat 25% din suprafata Urcacaniei in timp ce Occidentul supra dezvoltat a pierdut 230 miliarde de dolari pe tehnica de lupta oferita urcacanilor pe care rusii au facut pipi. Asa ca ce tare este Rusia cu ale ei pierderi in demografie si venituri petroliere daca a reusit sa-i invinga pe ucacani si sculele foarte fitoase natoiste. Slava Z.

  10. Nu mai puneți botul la sutele de miliarde care au mers , sau vor merge în Ucraina ! 😉
    În realitate aceste sume uriașe luate de la gura cetățenilor europeni merg cam 90 % pentru salvarea de la faliment a băncilor khazare, în Ucraina intră niște sume infime, care se întorc și ele în același procent la cei care fac actele respective !
    Ca să vedeți cât de cinici și nesimțiți sunt cei de la UE, față de nenorocirile pe care le aduce acest război provocat, asasina vaxcinistă propune înființarea unui alt compartiment care să sugă nu la ea , în ultima parte a prenumelui, ci la bugetul UE , creind un nou post birocratic de comisar, cică pentru apărare, când este de fapt un nou atac la buzunarele proștilor de europeni, care acceptă astfel de mașinațiuni birocratice. Vorba, inspirată a cuiva :
    Asta trece de la escrokeria BIGFARMA , la BIGARMA !! 😉 😎

  11. USA si UE-aua
    sunt intr-o mega criza pur-BANCARA
    asta se vede din cresterea GIGANTIC-ACUMULATA a DATORIILOR INTERNE a TARILOR MARI !
    DATORIE care vizibil a in timp pe orice GRAFIC istoric -> DOARE CRESTE , ACCELERAT CRESTE
    MARX , evreul kabbalist, spunea ca CAPITALISMUL e inherent CICLIC CRIZAT in EVOLUTIE
    -> Nu am mai avut demult crize …ultima fiind in 2008 (ne-rezolvata bancar atunci, deoarece 😛 cica: „unele banci sunt prea mari pentru a fi lasate sa falimenteze” 🙁 )

    DE CE FALIMENTAZA BANCILE … mici sau mari ?
    DIN pura-LACOMIE investitiv-profituala ! 🙂

    E mult de zis insa LUMEA e simpla si determinist usor de inteles de catre cinevaq cu un IQ>145 !
    E multa perversitate premeditata in LUME ! 😐 O spun fara rautatea !

    SHALOM!

  12. USA pierde DOLLAR-ul
    pentru ca desi ulii razboiului precum detestata NULAND (SHALOM!)

    va fi atrasa intr-un razboi taman acum cand are DATORIA ASTA IMENSA care pasa IN CRESCENDO LUNATICO
    pe credibilitatea DOLLAR-ului „garanatat” la valoare 😛 tezaurier „constanta” de un stat care il emite si „tipareste”
    practic FALIMENTAR … au 34 TRILIOANE de dolari lipsa, datorie interna care apasa pe valoarea garantata de USA banului pe carel exporta lumii pe marfuri odata surplusul de inflatie NORMAL CAPITALISTA …creind senzatia ca
    in USA nu fucntionaza CAPITALISMUL CLASIC pentru ca USA nu are CRIZE CAPITALISTE CICLICE
    fara a se vedea cate CRIZE CICLICE si-a exportat USA pana acummin afara granitelor prin DOLLAR-ul aparat MONDIAL
    cu sute de baze MILITARE ! 😀

    A INTARCAT BALAIA ! LUMEA e deJA SUPRASATURATA de DOLLARI emeisi in epoca recenta a UNIPOLARITATII USA-ei (din ’90 incoace) -> USA LACOMA a bagat in gura mai mult decat putea inghitii
    DOLLARII eii noi tipariti nu mai iesi mondial acum cand deja chinezii invadeaza COMERCIAL INVESTOTIV lumea cu TRILIOANELE de DOLLARI „tezaurizate” de la ameeicani 😛

    CRIZA ACTUALA e creiata SUBTERAN de USA cu scopul de-a distruge o parte din DOLLARII EXTERNI … pentru a marii fluxul de dollari nou tipariti americani pe o piata mondiala acum SUPRA-SATURATA in DOLLARI !

    Beliti ochii si vedeti INTELIGENT ce se intampla in LUME … in timpul dintre 😀 2-oua BARFE !

    SHALOM ! (mishteaux doar 1/1000 din ce e OBLIGAT sa stie ! )

    LUMEA MODERNA e explicabila din cauza „valorii” bancilor dupa FIAT MONEY-sm 😐 doar prin prisma TEORIEI MONETARE ! 🙁
    multi vad … doar GENIILE pricep lumea ! (ochelarii de cal ai unor sunt anume pedagogic-generational creati/dresati)

    IQ=?

  13. PROSTII !

    Industria de aparare ce doar o farsa temorara pentru a inca bani si pe langa ca e imorala mai e si contra-productiva si antisociala ! E ca si cum ai spune ca industria sandalelor e o industrie de baza a economiei mondiale ”
    Tractoatele agricole si de tractat marafa sunt pantofi si tacurile sunt sandale ! 😀

    1- daca investesti in industria de aparare trebuie ca prin OBSOLESCENTA s-o faci sa produca mereu si armele sa nu fie bune un timp atat de lung incat sa miscorezi productia lor si prin asta profitabilitatea acestor industrii
    2- industria de aparare nu e ceva esential precum industria pantofilor , necesari omenirii, iantrmarea o poti evita daca
    educi pedagogic populatia, generatiile in crestere sa fie iubitoare de pace
    3- ca sa ai profit trebuie sa ti seama si in „industria” asta de CERERE si OFERTA …daca nu provoci RAZBOAIE sau FRICA de ATACURI si DUSMANI nu ai cum avea propfit dupa ce PIATA ARMELOR e saturata intr-o vreme de pace
    4- e o „industrie PARAZITARA” care nu face decat sa distrubuie profitul MACROECONOMIC realizat de industriile esentiale unei vieti moderne usoare si imbelsugate a omenrii
    5- industria armelor NECESITA o perpetua intretinere a URII, SUSPICIUNII si DISPUTELOR …pentru ca asta-i e scopul esential
    APARAREA … daca … ai de ce si de cine sa te aperi …daca e PACE, vezi UE-aua, scade 2% pentru industria de arme a USA
    6- necesita inovatiii in instrumentele uciderii …si POLITICI MONDIALE care sa mareasca sau sa mentina CEREREA de ARME la o OFERTA constanta , nu poti face industrie de arme care sa produca INTERMITENT pe PROFIT cate 5 din 20 de ani
    7- DIVIDE ET IMPERA … intr-un SISTEM GLOBAL aidoma BRICS-ului …datorita pacii interne inherente sitemului devine OBSOLETA adica nu faci areme si te inarmezi cand poti farte bine IN PACE face comert si schimb de marfuri DUPA REGULI
    8 etc.

  14. Nu va faceti griji prieteni, totul merge ca pe rotite, sau mai bine zis scenariul este ca la Hollywood.Chiar credeti voi ca Macron se cearta cu Scholz sau cu Zelensky cand toti sug de la acelasi tata? Asta este praf in ochi pentru fraieri, la fel ca si datul cu tzaraita al armelor , totul face parte dintr-o agenda pusa cu mult timp inainte la punct si fiecere miscare isi are rolul ei.

  15. Europa are probleme la mansardă și în partea de jos, la fel că SUA.Armament, industrie de război, energie, personal calificat astea sunt vorbe de duh.Realitatea este cheltuiala pe social la un nivel apocaliptic, neîncrederea populației la nivel maxim, energie labilă, siderurgie nulă, armate minuscule cu șanse zero de recrutare printre tinerii demotivați complet.Ce mai pot face este să facă datorii cu care sa plătească datoriile SUA care a luat-o razna și care se fisurează pe zi ce trece, aprovizionată cu sârg cu trupe și droguri de China, care va spulberă guvernul și va sparge țara cu un ordin, cu toată mintea de pe urmă a eliților și teatrul lor prost.

  16. Incerci sa-l demasti pe MISHTEAUX ?
    Si mie-mi parea straniu cum a ghicit demisia NULANDierilor 😀 si atacul rusilor pe „consultantii NATO” francezi 😀 HAHAHA !
    LLOYF AUSTIN l-a crezut si-a disparuz in … „alta cladire” …broscarii au rss si s-au ales cu milittari omorati ! MDA !

    La fel BIDEN si … surparea de care CONGRESS a „bidenomic” pentra ca impreuna cu magareatea israelina in GAZA si retragera din AFGHANISTAN sa prinda electoaral „democratii” intr-un CLENCI din care sa castige (Q pariul pe TRUMP)
    eu v-am zis inca din august-Mar-a-Lago ca … in spatele lui TRUMP sunt TITANI (cu banii si cu mine , „cei vechi” 😐 )
    voi nu si nu ca-n cazul LOVILUTIEI la Xi 😀 !

    GENIILE nu pot fi supraveghiate MAI ALES daca-s STAPANII PAIANJENILOR DIN RETEA
    cum naiba 5E se putea ante-sti (vezi arhiva COTI) ca BORIS JOHNSON va sufla 😛 -n …”timona” 😛 lui
    PUTINA cu a lui GLOBAL vs LOCAL !

    MURA-N-GURA nu va dau ! 🙁 V-a doar zic IQ>145 + o rarissimo GENA …PROPHETICA ! 😐

    ❤️❤️❤️🤣🤣🤣
    [in 2-oua saptamani 🙁 BIDEN ! 🙁 ]

  17. Va mai amintiti de povestea lui Creanga, Danila Prepeleac, care a vandut o vaca si sa intors cu doua gaste, la valoare vacii.
    Macron nu a fost virulent in pozitiecu Rusia in 2022. Dupa ce francezii au luat o cizma in dos, de la tarile din Africa, si au trebuit sa-si retraga trupele di diplomatii, plus pierderea controlului asupra comertului din tarile respective, Macron a inceput sa latre. E adevarat ca rusii au dat nu numai o mana de ajutor, tarilor africane, dar le-a furnizat, instructori militari, arme, alimente, oe cand franezii, le aratau biciul. Cu siguranta, pierderea controlului, este uriasa, multe afaceri au luat-o la vale, dar cand esti prost si aplici modelul Basescu, cel cu „licuriciul”, exista riscul sa o iei la vale. Nemtii, cu prpaditul lor, au vazut cum au luat-o in barba francezii, si se gandesc sa nu le urmeze modelul. A semnat Airbus contracte in China, dar un China orice joint venture e 51-49, in favoarea chinezilor. Plus ca si-au scos propriul avion pe piata mondiala, iar know how-ul pentru versiunea large body vine gratuit de la Airbus.

  18. De Odesa nimic, de baza nato distrusa de ruși? De trupele NATO care operau radarul din Odesa impotriva navelor ruse ne spuneți și noua ce soarta au avut după bombardament?

  19. @Meleaca/Rusii le-au distrus cu un Iskander 2 Patrioate sisteme de lansare plus o unitate S-300. Iar urcacanii se plang acum ca-n bubuiala au murit si servantii amerloci care deserveau statiile respective. Slava Z.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.