Grigore Culian, un ziarist român la New York şi ziarul lui care face istoria

Grigore Culian, un nume respectat la New York, un om fără de care nu are loc nici un eveniment al românilor ce trăiesc în marea metropolă a lumii. Este fondatorul ziarului “New York Magazin” de la New York şi editorul acestui săptămânal cu audienţă neclintită de ani de zile, în diaspora românească de la New York. Ziarul său contrazice criza ce a desfiinţat atâtea cotidiene şi săptămânale de notorietate în presa scrisă. Săptămânalul pe care-l conduce şi pe care îl redactează, adesea integral, de unul singur, ca un admirabil om-orchestră din media newyorkeză, este citit şi răscitit de abonaţi, difuzat în toate mediile-cheie şi este pretutindeni creditat de toţi cititorii lui pentru calitatea informaţiilor, a colaboratorilor şi identitatea morală cu sine a tuturor paginilor tipărite, de-a lungul timpului.

Dacă alte ziare şi-au schimbat, asemeni cameleonului, patronii, opţiunile politice, orizontul opiniilor, neinteresate de propria coloană vertebrală şi făcând toate concesiile oportunismului şi consumismului, “New York Magazin” nu a abdicat de la principiile indispensabile care definesc valorile media, chiar şi în lumea noastră în care totul este de vânzare.

Cornel Nistorescu, Grigore Culian şi… Nichita Stănescu

Să nu faci pactul cu diavolul, să nu-ţi vinzi sufletul nimănui, nici unui grup de presiune, să nu-ţi faci iluzii că poţi câştiga tinereţea fără bătrâneţe şi viaţa fără de moarte la care râvnesc oamenii, dar şi ziarele pe care le citesc, folosind elixiruri la modă, soluţii miraculoase sau parteneriate compromiţătoare, fie acestea scandalul, şantajul, vulgaritatea, agresivitatea şi calomnia. Calitatea informaţiilor şi independenţa săptămânalului condus de Grigore Culian au conferit acestui ziar o poziţie excepţională în presa românească din diaspora americană. Nu întâmplător, arhiva păstrează ca pe un moment de preţ în dialogurile ziarului cu personalităţile politice americane, întâlnirea avută de ziaristul Grigore Culian cu doamna Hilary Clinton sau aceea cu ambasadorul SUA în România, Excelenţa Sa domnul Rosapepe. Ideea de a publica o carte masivă care să cuprindă ceea ce au tipărit, de-a lungul anilor 1997-2012, paginile săptămânalului “New York Magazin” ni se pare extrem de interesantă acum că avem în faţă volumul realizat de Liliana Burlacu şi Doru George Burlacu, “New York Magazin-istoria adnotată a unei publicaţii româneşti (1997-2012)”, apărut la editura clujeană “Eikon”, într-o ediţie îngrijită de Prof. univ.dr. Aurel Sasu. În cele peste 930 de pagini ale acestui volum, descoperim o istorie recentă a celor mai importante evenimente şi paradigme politice, sociale, economice, culturale care au definit România tranziţiei, în contextul istoriei europene şi nord-americane. Cuprinsul acestui volum care va deveni, în curând, cu siguranţă, un instrument de lucru indispensabil în toate facultăţile de jurnalism, comunicare şi istorie recentă din România. Masivul op este împărţit pe mai multe secţiuni ce reproduc problematica abordată de săptămânalul newyorkez. Prima secţiune reproduce editorialele ziarului, grupate, în funcţie de subiectul arzător ce mobilizează condeiul ziariştilor în “politice”, “cultural-artistice”, “întâmplări comunitare” şi “scrisori deschise”. Sunt semnate de Grigore Culian, dar şi de ziarişti şi scriitori colaboratori ai ziarului newyorkez, precum Gabriel Pleşea, care va evoca în cadrul evenimentului ce se va desfăşura la Institutul Cultural Român din New York momente semnificative din istoria recentă a României şi a lumii, asumate de articolele cele incendiare, luările de poziţie care au însemnat o cotitură în media şi orizontul geopolitic.

Fotografii de arhivă cu preşedinţii României şi… Nichita Stănescu

Grigore Culian, Ion Caramitru, Valeria Seciu, în centrul unui grup de oameni de cultură

Dacă analizezi, ca istoric al presei, activitatea unei publicaţii, nu înseamnă că împărtăşeşti, întotdeauna, toate luările de poziţie, toate scrisorile deschise şi polemicile care au inflamat atâtea evenimente din istoria României, de-a lungul tranziţiei. Dar este indiscutabil că săptămânalul condus de Grigore Culian a fost prezent în chiar miezul fierbinte al tuturor evenimentelor politice, economice, sociale, morale, culturale din România. Cei mai importanţi ziarişti români au colaborat în paginile ziarului, cei mai importanţi lideri de opinie, cei mai energici susţinători ai democraţiei, luptei împotriva corupţiei şi perpetuării complexelor postcomuniste. Redacţia ziarului a fost vizitată de preşedinţii României sau editorul ziarului “New York Magazin” a fost invitat la Cotroceni sau în locaţiile alese pentru întâlnirile oficiale sau informale de la New York. Nu e de mirare că ICR New York a decis să prezinte un slideshow cu arhiva fotografică cu care se mândreşte “New York Magazin”. Grigore Culian, care a realizat multe interviuri în exclusivitate pentru “New York Magazin”, apare în fotografiile făcute la redacţie alături de preşedinţii României, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, fotografii din care nu lipseşte, adeseori, portretul lui Nichita Stănescu, străjuitor, pe unul din pereţii încăperii unde se scrie, se redactează, se paginează “New York Magazin”. Nu lipsesc nici prim/miniştrii României şi alţi membri ai guvernelor şi partidelor la putere sau în opoziţie.

Seara dedicată relaţiei dintre media şi cultură va avea loc în sala “Auditorium” pe 28 august 2013, începând cu ora 19.00. Textele publicate în uriaşul volum, expoziţia de fotografii şi acel slideshow, omniprezent la serile culturale de la ICR New York, de câteva luni încoace, sunt menite să sublinieze legătura între text şi imagine, valoarea de document şi de certitudine pe care o reprezintă textul scris şi tipărit, conform dictonului scripta manent, dublat de imaginea fotografică, mai ale în vremurile acestea, în care vizualul a devenit noua putere ce controlează lumea, de la sateliţi, computere, televiziune şi cinematografie, până la ultimele populaţii şi generaţii de…celulare.

Într-o discuţie cu preşedintele Ion Iliescu

Între miile de poze, care pot trezi invidia oricărui ziarist de vocaţie şi de cursă lungă, precum este şi Grigore Culian, sunt şi cele alături de MS Regele Mihai şi ASR, Principesa moştenitoare, Margareta. Arhiva numără sute de fotografii ale ziaristului alături de mari artişti şi oameni de cultură români care au venit la New York, poze cu VIP-uri americane intervievate, cu sportivi de performanţă, campioni mondiali, mari virtuoşi ai muzicii clasice şi de jazz, pictori şi graficieni renumiţi, actori şi regizori, ziarişti români şi americani… Multe din aceste chipuri trezesc memoria unor bătălii politice sau spirituale, precum aceea purtată de regretatul Constantin Ticu Dumitrescu pentru deschiderea dosarelor celor ce au fost urmăriţi de Securitate. Pe alt palier, acela al integrării României în NATO, al intrării României în Comunitatea Europeană, volumul cuprinde zeci şi zeci de articole, indexate profesionist în secţiunile “Istorie Românească”, “Istorie americană”, “Politica românească”, “Politica americană”.

“Vârsta unei pasiuni”

Discutând cu preşedintele Traian Băsescu

Semnificativ este textul introductiv al acestei cărţi de învăţătură despre cum trebuie să fie ziarist în diaspora românească, la New York. Grigore Culian semnează acest text intitulat “Vârsta unei pasiuni”: “Un ultim semn pe care ar trebui să-l menţionez aici a fost gestul Părintelui Arhimandrit Mitrofor Vasili Vasilachi, unul dintre marii lideri spirituali ai comunităţilor româneşti din America, OMUL care mi-a dăruit o sută de dolari şi o icoană sfinţită pe 4 aprilie 1997, ziua în care a apărut primul număr al ziarului «New York Magazin». Sfaturile regretatului părinte Vasile Vasilachi, dispărut dintre noi pe 6 ianuarie 2003, în Sfânta Zi de Bobotează, m-au călăuzit şi m-au învăţat că meseria de ziarist nu înseamnă numai privilegii şi că ea trebuie pusă în folosul semenilor tăi”. Aşa se explică şi combustia ce încarcă paginile acestei cărţi, sentimentul că retrăim realităţi cu o miză excepţională, subminate de mulţi actori care folosesc puterea în interes personal, pentru proiecte minore, străine de interesul general.

Cu Tony Bennett

Afişul, şi el introdus în practica promoţională a evenimentelor ICR New York, din aprilie 2013, îi anunţă pe cei ce vor prezenta nu doar volumul, ci şi relaţia ce dă formatul acestui bilanţ cultural: Prof. univ. dr Aurel Sasu, coordonatorul ştiinţific al volumului, scriitorul Gabriel Pleşea, colaboratorul fidel al ziarului, Grigore Culian, fondatorul şi editorul “New York Magazine”, ziaristul Louie Lazar, colaborator la “New York Times”, Andreea Culian, manager la “Institute of World Resources”, scriitoarea Doina Uricariu, director al Institututului Cultural Român de la New York.

Institutul Cultural Român de la New York a decis să lanseze acest volum în cadrul unei seri culturale ce va avea loc în Sala “Auditorium”, care a devenit arhiplină de la venirea noului director, scriitoarea Doina Uricariu.

Cu E.S. James Rosapepe, fostul ambasador SUA la Bucureşti

Evenimentul organizat şi găzduit de ICR New York şi-a propus să repună în discuţie şi să aducă în prim-plan rolul presei în promovarea culturii, perechea indisolubilă care ar trebui să existe între Cultură şi Media. Periodicele, cotidienele, asemeni televiziunilor care nu acordă culturii un rol important în sumar sau în grila de programe şi nu au o vizibilitate ce depăşeşte prezenţa reclamei, sunt şi vor rămâne cenuşii, din punct de vedere spiritual. Îşi vor pierde cititorii şi telespectatorii mai devreme sau mai târziu. Grigore Culian ştie acest lucru, dovada fiind prezenţa generoasă, ca spaţiu şi substanţă, oferită culturii în fiecare număr al sptămânalului “New York Magazin”. Ziarul a acordat şi acordă pagini întregi reflectării fenomenului cultural românesc din România, din Basarabia, din diaspora românească, stabilită în America şi Canada şi din toate zonele lumii unde trăiesc comunităţi româneşti. Capitolele dedicate “Diasporei române”, secţiunile ample care privesc “Viaţa cultural-artistică”, “Centrul Cultural” sau “Institutul Cultural Român”, cronicile de spectacole, concerte, expoziţii, importanţa acordată literaturii, scriitorilor, publicisticii, istoriei şi personalităţilor istorice, Bisericii, unităţii de credinţă, organizării bisericeşti, personalităţilor din toate domeniile, fără să lipsească domeniile de mare interes, precum medicina şi sportul, asigură periodicului “New York Magazin” un statut de prim-plan în toată presa americană editată în limba română.

Solidarităţi culturale şi liantul valorilor

Gheorghe Zamfir şi Grigore Culian în 2003

Evenimentul organizat cu prilejul acestei lansări de carte şi sărbătoririi unui adevărat fenomen de continuitate şi credibilitate publicistică e demn de urmat. În contextul în care se ştie cât de importante au fost în istoria culturii, literaturii şi artelor din România, solidarităţile spirituale, academice şi politice, dezvoltate de presă, de publicistica marilor creatori, a unor politicieni vizionari. Aşa cum presa şi publicistica de avangardă au coagulat marile valori ale Avangardei româneşti, aşa cum “Literatorul”, “Timpul”, revistele “Astra”, “Transilvania”, “Convorbiri literare”, “Însemnări ieşene” au construit, în peisajul culturii naţionale, structuri de rezistenţă în şi pentru cultură, “New York Magazin” demonstrează, cu prilejul acestei apariţii editoriale şi simpozionului ce îi va fi dedicat, la ICR New York, un impact major şi o perspectivă salutară, vizionară chiar. Cultura creează solidarităţi şi configurează individualităţi. Imigranţii lipsiţi de liantul culturii naţionale trăiesc mai greu exilul şi pierd treptat contactul major cu spiritualitatea rădăcinilor. Deşi cititorii săptămânalului “New York Magazin” aparţin unei diversităţi profesionale şi culturale, ziarul creează între ei un liant impresionant. Sunt multe aspecte care vor fi analizate de vorbitori, celor de origine română adăugându-li-se şi un ziarist colaborator la “New York Times”, Louie Lazar.

Un film al unui concert cu Johnny Răducanu şi “Tribute to 9/11”

Împreună cu tenismanul Mats Wilander în 2006

Punctul culminant al serii va fi reprezentat de filmul unuia dintre concertele pe care le-a susţinut regretatul Johnny Răducanu, căruia ziarul “New York Magazin” i-a fost, împreună cu editorul lui Grigore Culian, un prieten fidel, un admirator necondiţionat. Grigore Culian s-a ocupat de organizarea unor concerte newyorkeze ale marelui interpret şi creator de jazz din România. Filmul va fi difuzat în premieră la ICR New York.

O expoziţie intitulată “Tribute to 9/11” va marca, în aceeaşi seară, solidaritatea ce se creează prin Cultură, Literatură, Arte şi Media cu victimele atentatului terorist asupra Americii din 11 septembrie. “New York Magazin” a reflectat acest atentat şi a participat la expoziţiile dedicate memoriei victimelor. În cele din urmă, seara dedicată alianţei dintre Presă şi Cultură la ICR New York, conexiunilor şi intersecţiilor produse între Media şi Cultură, este o Celebrare a memoriei prin textele jurnalismului de calitate şi o lecţie de arhivare a memoriei. Este impresionant numărul evenimentelor la care se referă articolele, cronicile, interviurile, editorialele, consemnările din “New York Magazin”. Numărul semnăturilor prestigioase, din care nu lipseşte cea a lui Paul Goma. Numărul ziariştilor de marcă din România care au colaborat şi colaborează cu “New York Magazin”. Cartea de peste 930 de pagini se citeşte ca un roman cu sute de personaje şi întâmplări spectaculoase. Asta demonstrează una din calităţile cele mai importante ale ziarului care-şi captează şi captivează cititorii. Seara de la Institutul Cultural Român din New York îşi va lăsa invitaţii, români şi americani, să povestească. Despre un ziar îndrăgit, despre fondatorul şi editorul lui, Grigore Culian, despre colaboratorii şi susţinătorii publicaţiei, despre personalităţile care i-au călcat pragul, de la preşedinţii României, prim-miniştrii şi miniştrii de Externe de după 1990 până la personalităţile din cultură, literatură şi arte. Când presa este de calitate ea adună mereu şi mereu cele o mie şi una de poveşti ale realităţii de care omul contemporan are atâta nevoie. Dat fiind că tot mai mult Realitatea bate Imaginaţia şi fiecare ştire de pe orice pagină a unui ziar profesionist poate deveni un roman. E suficient să fii martorul real al acestei realităţi, să cauţi adevărul în toate, să confrunţi mărturiile şi să-ţi propui să fii în slujba semenilor tăi.

Volumul care a generat acest eveniment cultural va deschide o nouă serie din cele pe care şi le-a propus scriitoarea Doina Uricariu. De promovare a dialogului între Media şi Cultură, de reliefare a Şcolilor de creaţie artistică şi instituţională, aşa cum rezultă acestea din interferenţa, în timp, între presă, reviste literare, media, inclusiv aceea on line. Cu exemple alese din spaţiul american şi cel românesc, cu trecerile obligatorii de la media la multi media.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.