Grup de intervenţie împotriva mafiei imobiliare

Poliţia Timiş a creat o structură specială de intervenţie împotriva ţiganilor care comit violenţe şi ameninţări la adresa cetăţenilor care nu vor să le vândă apartamentele din vilele în care aceştia locuiesc. Sunt vizaţi cei cunoscuţi sub numele de „ţiganii de mătase”, care deţin sume foarte mare de bani, aduse din Occident, şi care nu se dau în lături de la nimic pentru a pune mâna pe cele mai arătoase imobile din centrul vechi al Timişoarei.

Constituirea grupului de intervenţie a avut loc la cererea prefectului de Timiş, Mircea Băcală, care a constatat, în audienţe, că zeci de familii din Timişoara sunt terorizate de ţiganii care le vânează imobilele sau apartamentele. „Grupul este alcătuit din ofiţeri care lucrează în problematica investigaţiilor criminale, în cercetarea penală, precum şi poliţişti de proximitate, sub coordonarea unui ofiţer de la Serviciul de Investigaţii Criminale. Principalele atribuţii ale grupului sunt de a gestiona şi soluţiona petiţiile, reclamaţiile sau sesizările de natură penală ale cetăţenilor împotriva ţiganilor care-i şicanează, îi ameninţă sau care recurg la violenţă cu intenţia de a-i determina pe aceştia să părăsească sau să le vândă proprietăţile pe care le deţin în diferite imobile din oraş. În acest moment avem în monitorizare câteva zeci de situaţii conflictuale de acest gen şi vom interveni operativ la orice solicitare”, spune comisarul-şef Gheorghe Popescu, şeful IPJ Timiş.

Un prefect şi o avocată, victime colaterale

Ca să pună mâna pe cele mai reprezentative imobile din centrul vechi al oraşului de pe Bega, membri ai clanurilor ţigăneşti Cârpaci şi Stancu supralicitează preţul unui apartament dintr-un astfel de imobil şi îl cumpără. Odată ajunşi locatari, aceştia încep să-i preseze pe noii vecini să le vândă şi apartamentele lor, pentru a avea în proprietate întreaga clădire. Refuzul de a vinde atrage după sine blocarea de către ţigani a accesului la dependinţele comune, tăierea apei ori provocarea de pene de curent prin furtul siguranţelor.

Alte practici folosite de ţigani sunt scandalurile, ameninţările, murdărirea clanţelor de la uşi cu excremente şi chiar violenţa, manifestări care sunt de notorietate în Timişoara. Chiar un fost prefect de Timiş, Ovidiu Drăgănescu, era să o încaseze de la o familie de ţigani, după ce s-a aflat într-un imobil pe care aceştia puseseră ochii. Ei credeau că prefectul e un posibil cumpărător şi au trecut la ameninţări, ca să-l îndepărteze. Carmen Obîrşanu, o avocată din oraş, a luat o bătaie soră cu moartea de la nişte ţigani, în timp ce ieşea din casa unei familii, pe care „oamenii cu bani” voiau neapărat să o cumpere.

În ambele cazuri ţiganii care comiseseră cele două fapte penale au scăpat basma curată. N-au plătit nici măcar o amendă contravenţională pentru că au domiciliul în Germania şi sunt greu de găsit după ce pleacă din ţară. În ultimele luni, o parte din imobilele pe care ţiganii au pus mâna prin metode specifice au fost scoase la vânzare. În altele, unde mai sunt proprietari care trebuie determinaţi să vândă, războiul continuă.

Recomanda
Sergiu Miat 309 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.