Guantanamo, cea mai scumpă închisoare din lume

Centrul de Detenţie de la Guantanamo, Cuba, administrat de Statele Unite ale Americii, a fost desemnat ca fiind cea mai scumpă închisoare din lume. Pentru cei 171 de deţinuţi, contribuabilii americani plătesc anual 137 de milioane de euro, adică 800.000 sunt cheltuiţi pentru un singur prizonier, mai mult decât cursurile pe patru ani la cel mai scump colegiu din SUA.

Cheltuielile medii pe persoană, într-o închisoare obişnuită de pe teritoriul american, ajung la 25.000 de euro pe an.

Fiecare prizonier de la Guantanamo primeşte zilnic mâncare în valoare de 38,5 dolari, adică aproape de cinci ori mai mult decât cheltuieşte un american de rând pe produse alimentare, potrivit Daily Mail.

Baza Guantanamo a fost deschisă în 2002, la câteva luni de la atacurile teroriste din 11 septembrie, iar pentru a fi transformată în cea mai sigură închisoare, Statele Unite au investit 500 de milioane de dolari, fără costurile de construire, estimate la 220 de milioane de dolari. Şi pentru că locul este unul izolat, aşa cum spunea comandantul închisoarii, în interiorul bazei au fost construite un teren de volei (249.000 de dolari), un teren de karting (296.000 de dolari) şi 27 de terenuri de sport (3,5 milioane de dolari), care sunt goale, de cele mai multe ori.

De asemenea, un paznic de la Guantánamo primeşte un salariu cuprins între 2.900 şi 7.800 de dolari pe lună, în funcţie de gradul lor.

În ceea ce priveşte numărul deţinuţilor, acesta a scăzut tot mai mult, ajungând să numere 171 de persoane în prezent, faţă de 680 în 2003.

Centrul funcţionează sub ideea de „prevenire”. Deţinuţii de acolo nu sunt neaparat condamnaţi, dar ei pot fi ţinuţi în custodie pe termen nedefinit, atâta timp cât Statele Unite îi consideră un pericol.

Această dezvăluire a fost făcută în documentele postate de Wikileaks în mai 2011, care fac referire la informaţii secrete despre 779 de deţinuţi închişi la Guantanamo.

Preşedintele american Barack Obama a spus, în perioada electorală, că închiderea acestei închisori se află pe lista lui de priorităţi. În ianuarie 2009, Casa Albă a anunţat că într-un an închisoarea va fi desfiinţată, dar nu s-a adoptat nicio măsură în acest sens.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.