Guvernul, acuzat că distruge transparența de pe bursă

Obligația de raportare financiară trimestrială pentru companiile listate pe piața principală a Bursei de Valori București (BVB) ar putea fi ridicată ca urmare a unui proiect de modificare a Legii 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare propus de Ministerul Finanțelor din România.

Astfel, la articolul 61, alin.1 din Legea 24/2017, s-ar modifica partea care prevede ca emitenții să întocmească, să pună la dispoziție publicului și să transmită Autorității de Supraveghere Financiară și operatorului de piață rapoarte trimestriale, semestriale și anuale, fiind înlocuit cu „emitenţii întocmesc, pun la dispoziţia publicului şi transmit rapoarte semestriale şi anuale către ASF şi operatorului de piaţă”.

Analiștii avertizează însă că o astfel de mișcare ar scădea gradul de transparență al companiilor și ar duce la o înrăutățire a guvernanței corporative, care, în principiu, s-ar reflecta negativ în prețul acțiunilor și s-ar crește volatilitatea acestuia.

”Mai țineți minte când ne ziceau că listarea la bursă aduce transparență? Ei bine ce să vezi? Pentru că au listat Hidroelectrica și băieții conectați politic de acolo nu vor transparență nici în ruptul capului, vor acum să schimbe regulile pentru toată lumea.

Vor să elimine raportările trimestriale de la companiile listate la bursă. Băieții au avut de ales.

Fie se transparentizează ei după standardele bursei, fie opacizează toată bursa. Au ales varianta doi.

Domnul Boloș, ministrul finanțelor, a ales din nou să țină partea specialilor, de data asta nu pensionarii speciali, ci băieților din energie”, a declarat deputatul Claudiu Năsui.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

7 Comentarii

  1. n-ar fi rau sa distruga bursa de tot! chiar recomandabil sa distrugi mizeria speculativa care nu are o functiune necesara in lume.

  2. De ce să vadă „prostimea” profiturile mari realizate de investitori în beneficiul propriu, în cazul în care nu pot fi „mascate” în bilanțuri sau profiturile „foarte mici” din bilanțuri ale celor care le transferă în străinătate ?!

  3. Bine ca nu distruge si glasnostul,numai transparenta

  4. Păi din umilele mele observaâii, bursa romînească există exclusiv in folosul cîtorva..Adică la bursă se cîștigă și se pierde, ca la păcănele,. Insă la bursă sunt unii, care pot manevra și pot ieși mereu in cîștig,. Ghici cine sunt ei ?

  5. „Ghici cine sunt ei ?”

    Cine stie, cunoaste ! Aia care crezi tu, nu risca, aia merg la sigur, in firme acoperite, la adaosuri comerciale de 300%, ca la carciuni.

  6. cu ce speculeaza „baietii destepti” la bursa afecteaza si celelalte burse din lume si amplifica paguba institutiilor romanesti(prilej de bucurie a strainilor care castiga de pe fraieri).
    acum ca „hau-hau” (raportul) e mai putin ar trebui ca pagubele sa fie mai mici,datoriile raman dar nu vo mai creste cu atata intensitate : profitand de „transparenta” mogulii speculanti.
    asa o sa invatam sa nu mai pupam doreii(dorsalii) europenilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.