Guvernul Cîțu se pregătește să vândă bucăți din companiile de stat

Un proiect de lege elaborat de Ministerul Economiei prevede eliminarea interdicției, pentru o perioadă de 2 ani, de înstrăinare
a acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la instituţii de credit precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de capital social deţinută. Practic, se vor abroga trei articole din Legea 173/2020 privind nele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, cu modificările ulterioare.

Nota de fundamentare a proiectului arată că valorificarea acțiunilor nu trebuie să fie privită ca un scop în sine, ci ca un proces prin care transferul de proprietate trebuie să se regăseasca în recapitalizare, modernizare, investiții, cu efecte pozitive în ceea ce priveste eficiența economică. Totodată, abrogarea prevederilor va permite valorificarea acțiunilor în vederea evitării afectării grave a relațiilor sociale referitoare la libertatea economică a operatorilor la care statul are calitatea de acționar și de liberă circulație a capitalurilor.

Astfel, prin diversificarea acționariatului, se intenționează asigurarea revenirii la o situație de competiție pe piață, în care fiecare companie și societate națională, instituție de credit și orice altă societate la care statul are calitatea de acționar
urmărește să atingă anumite obiective prin înstrăinarea acțiunilor deținute de stat, se mai spune în nota de fundamentare.

Ministerul Economiei este condus de liberalul Virgil Popescu. Legea 173 a fost votată de legislatura trecută, când Parlamentul era dominat de PSD.

Cadrul normativ incident operațiunii de valorificare a participațiilor statului, respectiv Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, cu modificările și completările ulterioare, Legea nr. 137/2002, i-a conferit Guvernului, în condiţiile legii, atributul de dispoziţie, parte a dreptului de proprietate, asupra participaţiilor statului la companiile/societăţile la care deține calitatea de acționar. Astfel, se mai spune în nota de fundamentare, permanent se va avea în vedere administrarea cu diligență de către Executiv a bunurilor aflate în proprietatea privată a statului, luâdu-se în considerare și dispoziţiile art. 51 din Legea nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările și completările ulterioare, prin care Guvernul are competenţa de a stabili strategia de privatizare a societăţilor strategice, strategie care poate include şi procedura înstrăinării acțiunilor/diminuarea participației prin listare la bursă ca metodă de privatizare.

În acest context, prin abrogarea articolelor 1, 2 și 3 din Legea nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, cu modificările ulterioare, se vor evita atât, agravarea situației economice a unor operatori economici la care statul deține calitatea de acționar, potențiale situații de intrare în insolvență și afectarea statului prin diminuarea veniturilor, precum și consecințele în plan social, se mai spune în nota de fundamentare.

Documentul mai arată că în acest fel se poate asigura, prin atragerea de investitori privați fluidizarea activității economice, și se evită riscul falimentării sau scăderii drastice a unor capacități de producție a societăților, consecința cea mai gravă în acest caz fiind reprezentată atât de creșterea șomajului cât și de amânarea sau întârzierea implementării unor proiecte de investiții majore, cu impact social și economic de interes general. Toate aceste considerente impun abrogarea articolelor 1, 2 și 3 din Legea nr.173/2020, ceea ce constituie o cale pentru revenirea la o situație de normalitate în ceea ce privește valorificarea acțiunilor de către stat, prin intermediul instituțiilor publice implicate, sau de către operatorii economici cu capital de stat în cazul acțiunilor / participațiilor deținute în filialele proprii, se mai arată în documentul citat.

Măsurile propuse au impact direct la nivel macroeconomic permițând pe de o parte, derularea de activități specifice a unor operatori economici, în conditii de eficienta economica, iar pe de alta parte, cresterea veniturilor bugetare din valorificarea de actiuni. Astfel, estimam ca urmare a realizării transferului de acțiuni de la societăți va avea consecințe benefice asupra redresării activității în economie prin implementarea unor măsuri care să conducă la eficientizarea activității acestora sub aspectul utilizării resurselor și evitarea de blocaje financiare în economie.

Prin Legea nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, publicată în Monitorul Oficial cu numărul 736 din data de 13 august 2020, cu modificările aduse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2020, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 900 din 5 octombrie 2020, s-a reglementat interdicția, pentru o perioadă de 2 ani, de înstrăinare a acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la instituţii de credit, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de capital social deţinută. Totodată s-au suspendat, pentru o perioadă de 2 ani, orice proceduri privind înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la alte societăţi la care statul are calitatea de acţionar, aflate în curs de realizare, cu excepția operaţiunilor postprivatizare şi operaţiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra acțiunilor deţinute de stat s-a realizat. De asemenea, au fost suspendate în mod corespunzător dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăților, aprobată prin Legea nr. 44/1998, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările și completările ulterioare, în prezent neputându-se realiza operațiuni de înstrăinare a participațiilor statului.

În plan economic s-a remarcat că un comportament al statului în care sunt suspendate anumite operațiuni legate de capitalul de stat administrat, respectiv înstrăinarea unor acțiuni / active sau vânzarea de către operatorii economici cu capital majoritar /
integral de stat a unor participații pe care le dețin la filialele proprii, creează un statut discriminatoriu în raport de operatorii cu capital privat și în special concurenți, riscul major fiind acela al diminuarii resurselor financiare atrase, a imposibilității dezvoltării afacerilor sau implementării unor proiecte de investiţii majore, cu impact social şi economic de interes general, se mai spune în nota de fundamentare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Romani !
    Sunteti chiriasi pe acest teritoriu !!

    (Mesaj pentru cei foarte putini care mai pot raspunde la acest nume)

  2. Nea Catule, Tot ce s-a vandut in ultimii 30 de ani a fost spre paguba Romaniei. Abandonati ideea de a vinde, mai ales ca sunt rentabile. Macar dvs sa va fie mila de Romania, chiar daca in trecut, ca un mare patriot ce sunteti, ati comis atacuri asupra monedei nationale in folosul unor venetici.

  3. Pai voi credeati ca degeaba se agitau si se implicau, finanțau ambasadele occidentale protestele #cacao, anti PeeSeeDee, împreună cu multinaționalele ? Aaaa…spalatii pe creier credeau ca o fac in numele „valorilor europene” si democratice ? Pt o „justitze”independenta ? Pt o tara ca afara ? Daca mai sunt printre voi unii care inca mai cred asta va spun, sunteti prosti tare….

  4. Cum era vorba aia ? … „țig…ul, cind a ajuns imparat, prima oara a fu…t-o pe ma-sa” … asa si cu aceste canalii, cind au ajuns in fruntea tarii, prima oara au vindut tara !

  5. … Romaniaaaa … jefuitaa … pas cu pas si felie cu felie !

  6. E ca si cum, sa zicem, regina Angliei ar scoate la vinzare, pe OLX, citeva nestemate din coroana Angliei …

  7. Imprumuturile deja au atins ca suma valoarea Romaniei si i-au ramas doar activele, si dupa…potopul?

  8. Sa vindem , ca noua nu ne trebuie ! Pai , ce mai este de vandut ? Pai este termoelectrica, hidroelectrica , nuclearelectrica, pamantul arabil al tarii ( ce-a mai ramas nevandut ), padurile ( ce-au mai ramas din ele ), bogatiile solului si subsolului ( ce-au mai ramas din ele ) ! Bine, bine , si dupa asta ? Mai are balta peste ; sa ne vanda si pe noi , ca sclavi in tara noastra ! Da’, de ce ar cumpara unii, ce vor sa vanda guvernantii nostri, deoarece noua nu ne mai trebuie ( daca ne-ar trebui nu le-ar vinde )? Pai, simplu: de prosti ce sunt ; nu-s destepti ca noi ! Hi, hi, hi ! Nu mai exista nimic uman , nimic patriotic , nimic romanesc , in nemernicii care ne vand tara, ca sa-si umple buzunarele proprii ! Vindeti ticalosilor ,ca poporul roman va ramane tot amarat , sarac si dator vandut, la straini, intr-o tara bogata, care a fost, candva, a stramosilor lor , dar, acum, nu le mai apartine ! Aici ne-ati adus ! Dupa ce ati distrus si vandut , tot ce se putea distruge si vinde , vindeti si ce a mai ramas, ce au construit , cu sangele lor, parintii si bunici nostri , vindeti si pielea de pe noi ! N.B. Precis, ca o sa se dea vina pe UE ; UE , comanda , UE hotaraste ! Chiar asa, noi nu contam ?

  9. Foarte bine, sa vanda si procentele alea de 10-49% care ne-au mai ramas!
    Barem sa stim ca Romania nu va mai avea nimic. Am vrut capitalism, sa avem capitalism.

  10. De 3 decenii Romania este dirijata catre Neant . Armata si Serviciile au fost cumparate en gros si en detail de marii asasini economici ai capitalismului speculativ ce au pregatit si consiliat esaloane de politruci impostori, de « apatrizi », retele de gangsteri si mafioti cu imunitate parlamentara . Cu sprijin de la hegemonii globalisti, de la bancile transnationale la conducerea Romaniei au ajuns doar cele mai nocive creaturi locale . De 3 decenii populatia manipulata prin massmedia asista pe viu la propria alienare, la cel mai sinistru serial de demenţă administrativă antinationala. In numele integrarii europene, al integrarii in Nato, al guvernărilor « de stanga » ori “de dreapta” s-au distrus si instrainat toate activele importante ale natiunii mostenite de la generatiile truditoare inainte de 1990.

  11. Greață, greață și iar greață vis a vis de cei care se pretind „politicieni”, „profesioniști”, „responsabili”, „iubitori de neam și țară”… Nici măcar bunul Dumnezeu nu ne mai poate ajuta de raul și nenorocirile pe care noi ni le-am făcut cu mâna noastră.

  12. @cand a fost taiat Viteazul
    da….santem pentru ca santem sub ocupatie straina de cel putin 31 de ani!
    strainii alogenii parazitii ne conduc ei decid in numele nostru dar in interesul lor !
    asta e problema!
    din pacate ni constientizam aceata stare de fapt care e cat se poate de evidenta si cadem in capcana lor, a parazitilor care ne-au ocupat de a ne desconsidera singuri de a ne denigra, de a ne autoflagela, ca santem cei mai hoti…cei mai corupti…tocmai ceea ce le cade lor mai bine….
    pentru ca noua acum ne trebuie UNITATE, PATRIOTISM, SI DRAGOSTE DE NEAM, DE PAMANT STRAMOSESC SI DE LEGE STRAMOSEASCA : SFANTA BISERICA ORTODOXA, MAICA NEAMULUI NOSTRU CUM A NUMIT-O MARELE EMINESCU !!!
    nu ne trebuie altceva, nici ue, nici alogeni atotstiitori, nici statul lor de „drept” nici politica lor „corecta”…nimic din „valorile” occidentului imperialist, globalist antihristic si antinational, care ne-au distrus tara, care ne jefuiesc prin multinationalele corporatiile si bancile lor, care ne distrug cultura traditia, familia, omenia si sufletul….

  13. Fundamentarea –
    1.valorificarea acțiunilor nu trebuie să fie privită ca un scop în sine, ci ca un proces prin care transferul de proprietate trebuie să se regăseasca în recapitalizare, modernizare, investiții, cu efecte pozitive în ceea ce priveste eficiența economică.Nu este un „motiv de fundamentare” real, ci un fapt viitor si improbabil a carui urmarire in timp nu este garatata de Guvern prin nimic,deci impredicitibila ,deci incalca legea.
    2.se vor evita atât, agravarea situației economice a unor operatori economici la care statul deține calitatea de acționar, potențiale situații de intrare în insolvență și afectarea statului prin diminuarea veniturilor, precum și consecințele în plan social, se mai spune în nota de fundamentare.Evitarea agravarii sit.ec. este Obligatia legala a operatorilor economici,ei au sarcini de serviciu si sunt retribuiti pt. a evita agravarile,insolventa, sunt retribuiti in acest sens si scop cu sume uriase!Deci ei tb.sa ia orice masuri sa nu diminueze veniturile IN PLAN SOCIAL, deci sa-si faca obiectul muncii !
    PROIECTUL TREBUIE RESPINS CA NELEGAL SI NEJUSTIFICAT ,NEFUNDAMENTAT, de catre PArlament.

  14. De aia a fost impins neamtul ‘second hand’ in al doilea mandat. Pentru a avea guvernul sau si a vinde ce a mai ramas. El si borfasii securisti din pnl,usr, plus si udmr sunt vanzatorii tarii. Toti niste corciti straini de neamul romanesc adevarat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.