Guvernul Grindeanu deschide robinetul măririlor salariale

Se propune ca, începând cu data de 1 februarie 2017, Drepturile salariale ale personalului plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administrației publice locale ar putea să fie majorate la 1 februarie cu 20% față de nivelul acordat/stabilit pentru luna ianuarie 2017, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență postat pe site-ul Ministerului de Finanțe.

De asemenea, începând cu data de 1 februarie 2017, pentru personalul care ocupă funcții de specialitate artistică din cadrul instituțiiilor publice despectacole sau concerte indiferent de subordonarea acestor drepturile salariale să se majoreze cu 50% față de nivelul acordat/stabilit pentru luna ianuarie 2017. Proiectul mai propune ca începând cu data de 1 iulie 2017, prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, valoarea punctului de pensie stabilit potrivit art. 12 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, să se majoreze cu 9% şi să fie de 1000 lei. În nota de fundamentare se spune că „se are în vedere faptul că în perioada 2011-2012 nu s-a aplicat majorarea valorii punctului de pensie iar în anul 2017, pe fondul creșterii economice și a gradului de ocupare a forței de muncă, se încearcă o îndreptare parțială a acestui fapt.

Se propune ca începând cu 1 februarie 2017, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr.196/2009, cu modificările și completările ulterioare, să fie de 520 lei. Se propune completarea art. 205 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, în sensul acordării gratuității transportului intern feroviar studenților înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a. Prin modificarea alin.(2) al art. 20 din OUG 103/2013 se propune finanțarea integrală de la bugetul de stat a drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizaţiilor lunare ale însoțitorilor persoanelor cu handicap grav.

Această reglementare va conduce la eliminarea situaţiilor de incapacitate de plată a acestor drepturi de către autorităţile administraţiei publice locale ce conduc la înregistrarea de plăţi restante şi arierate. De asemenea, din punct de vedere social, se asigură respectarea drepturilor şi a demnităţii persoanelor cu handicap, egalizarea şanselor pentru persoanele cu handicap, îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu handicap, realizată în funcţie de nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, luând în considerare integrarea şi incluziunea socială a persoanelor cu handicap.

Ca urmare a măsurilor propuse prin proiectul de ordonanță de urgență
se estimează creșterea puterii de cumparare, cu un impact pozitiv asupra consumului și implicit asupra veniturilor de cca. 1,8 miliarde lei, rezultând astfel un impact net din aplicarea acestor măsuri de 3,3 miliarde lei.

Finanțarea măsurilor propuse prin proiectul de ordonanță de urgență se asigură din sumele alocate prin legile bugetare anuale. Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul Grindeanu vrea să crească o serie de venituri ale bugetarilor, printre care şi majorarea cu 20% a salariilor din administraţie, va avea un impact bugetar de 5,1 miliarde de lei în 2017, potrivit proiectului de OUG publicat de Ministerul de Finanţe.

Proiectul poate fi consultat aici:

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4533 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.