Guvernul pregăteşte pe hârtie listarea Hidroelectrica şi Nuclearelectrica

Ministerul Economiei a făcut public un proiect de hotărâre de guvern privind listarea pe bursă a celor mai importante companii ale sale din sectorul energetic, Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, prin intermediul unor oferte publice iniţiale prin intermediul cărora investitorii vor putea subscrie titluri reprezentând câte 10% din capitalul acestor societăţi.

Oferta de listare a Hidroelectrica ar putea fi comparabilă cu cea derulată recent de stat la Petrom, care a fost evaluată la peste 484 mil. euro, dar care s-a încheiat fără succes.

Decizia vine în contextul în care Guvernul şi-a asumat faţă de FMI listarea unor pachete de 10% din cele două companii pe bursă şi de 15% din alte societăţi, precum Transgaz, Transelectrica şi Romgaz.

Dacă la precedentele oferte statul a vândut acţiuni pe bursă pentru a face loc altor acţionari, în cazul celor două societăţi vrea să schimbe strategia, respectiv intenţionează să majoreze capitalul acestor companii renunţând la dreptul de subscriere pentru a permite investitorilor să intre în acţionariatul Nuclearelectrica şi Hidroelectrica. Deci acţiunile vândute pe bursă vor fi noi şi nu din portofoliul statului.

În cazul Nuclearelectrica, proiectul prevede ca un pachet de 10%, care ar fi trebuit să fie subscris de către stat, să fie oferit investitorilor de pe bursă, în timp ce Fondul Proprietatea, care deţine 9,7% din acţiuni, va putea să-şi păstreze participaţia dacă subscrie acţiuni reprezentând 1,077% din capital la preţul de ofertă de pe bursă.

Totodată, statul va renunţa în detrimentul investitorilor de pe bursă la dreptul de subscriere pentru un pachet de 10% din Hidroelectrica în operaţiunea de majorare de capital pe care o are în vedere. Fondul Proprietatea, care deţine 20% din acţiunile Hidroelectrica, va avea dreptul de a-şi menţine participaţia în companie dacă subscrie un procent de 2,49% din acţiunile companiei. Conform anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din România editat de Ziarul Financiar, Hidroelectrica era evaluată anul trecut la 3,36 mld. euro şi Nu­clear­electrica la 1,75 mld. euro.

Pe baza acestor valori ar rezulta că prin majorarea de capital Hidroelectrica ar putea să strângă 419 mil. euro din care investitorii vor putea subscrie ac­ţiuni în valoare de circa 336 mil. euro, iar restul de 83 mil. euro ar trebui să vină din conturile Fondului Proprietatea, care deţine 20% din acţiuni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.