
Măsurile fiscale adoptate prin ordonanța trenuleț
Recent, Guvernul a introdus o serie de măsuri fiscale prin ordonanța trenuleț, estimate să aducă la buget circa 6,3 miliarde de lei. Acestea includ:
- Creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, cu un impact de 1,4 miliarde de lei.
- Eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară, generând venituri suplimentare de 4,3 miliarde de lei.
- Reducerea pragului pentru microîntreprinderi la 250.000 de euro începând cu 2025 și la 100.000 de euro din 2026, cu un impact de 0,6 miliarde de lei.
Taxa pe construcții speciale (fosta „taxă pe stâlp”) a fost redusă la 1%, dar parametrii finali vor fi stabiliți în urma discuțiilor cu mediul de afaceri. Această modificare lasă incertitudini legate de impactul bugetar total, estimările variind de la 1 miliard de lei (Ministerul Finanțelor) până la 4 miliarde de lei (Banca Mondială).
Reforme fiscale discutate, dar neadoptate
Ministerul Finanțelor a discutat cu Banca Mondială și Comisia Europeană mai multe măsuri de reformă fiscală, care în prezent rămân în faza de scenarii:
- Majorarea impozitului pe venit de la 10% la 12%.
- Creșterea impozitului pe profit de la 16% la 19%.
- Ridicarea cotei generale de TVA de la 19% la 21%, cu menținerea cotelor reduse pentru alimente și medicamente la 9%.
- Trecerea la impozitarea proprietăților în funcție de valoarea de piață, prevăzută deja în legislație pentru aplicare într-o etapă ulterioară.
Majorarea cotei generale de TVA, de exemplu, ar putea aduce peste 6 miliarde de lei în plus, dar premierul Marcel Ciolacu a respins repetat această opțiune.
Planul fiscal pe 7 ani: o ajustare dificilă a deficitului
Potrivit planului fiscal negociat cu Comisia Europeană, Guvernul trebuie să reducă deficitul bugetar în termeni ESA de la un nivel estimat de peste 8,2% din PIB în 2025 la 7%, într-o perioadă în care ajustarea mai amplă este inevitabilă. Aceasta implică:
- Obținerea de venituri suplimentare din reforme fiscale încadrate la un impact de 26,2 miliarde de lei (1,1% din PIB).
- Debirocratizarea și simplificarea fiscală, pentru a reduce optimizarea fiscală și a crește conformarea voluntară.
- Ajustarea facilităților fiscale și implementarea unor măsuri cu efect imediat asupra veniturilor bugetare.
România are deja cea mai lungă perioadă de ajustare permisă, de 7 ani, iar opțiunea renegocierii țintei de deficit cu Comisia Europeană este incertă. După 2024, un an electoral marcat de concesii pentru evitarea instabilității politice, piețele financiare și Comisia ar putea să adopte o poziție mai fermă.
Ce urmează?
Alegerea unui mix de măsuri fiscale în 2025 va necesita echilibrarea presiunilor economice și politice. Guvernul ar putea să reducă cheltuielile publice suplimentar față de cele prevăzute deja prin ordonanța trenuleț, dar această abordare ar fi dificil de implementat în lipsa unor reforme structurale ample.
Indiferent de direcția adoptată, o reformă fiscală profundă pare inevitabilă pentru alinierea României la standardele fiscale europene și pentru stabilizarea finanțelor publice pe termen lung.
Tot ce se poate..ciolanu are băieți deștepți in guvernul lui.. să cerșească ..unii din ei au acest talent din copilărie….
1. Cresterea coletarii de la 30% la 70%.
2. Impozit pe cifra de afaceri, de la srl la multinationala.
3. Lihidarea asa-ziselor investitii si achizitii publice de 3-4 oi fata de pretul pietei. Licitatiile sa aiba criteriul raportului pret-calitate.
4. Reducerea comunelor de la 2861 la cele 800 care se pot autofinanta.
5. Incetarea imediata a cheltuielilor militare inutile si a finantarii MD si UA.
Lista e mult mai lunga, fireste.
Testaru. Best known
impozitarea proprietatilor la valoarea de piata… ma intreb cate ziare si prostituate o sa mearga sa ia interviuri unei batrane/batran care sta intr-o vila care sta sa cada, dar monument istoric langa Cismigiu, care o sa primeasca o impunere de impozit la o valoare de 1 milion de euro, „valoare de piata”, si ea are o pensie de 2000 de ron. Cati ziaristi revoltati o sa bata la usa Guvernului, Ministerului Muncii si „Protectiei Sociale” sa intrebe de ce s-a ajuns in situatia asta? in care sa fie oamenii fortati sa-si vanda proprietatea din familie de 2-3-5 generatii, ca sa plateasca salariile din primarie. Fenomenul asta se intampla si afara, in „Vestul Civilizat”. Ma intreb cati o sa mearga sa-i traga de maneca pe senatorii, derutatii care o sa voteze legile astea? Dar de, e adevarat sa somnul ratiunii rromanilor naste monstrii… in parlament, primarii, institutiile „statului”
Impozitati multinationalele (care cara profitul ) si bancile hulpave si o rezolvati repede(daca aveti curaj) !
Prima masura cu efect imediat este incetarea ajutorului militar si umanitar dat Ukraniei. La munca cu majorii ukranieni ce traiesc in Romania. Dupa trei ani, trebuiau sa stioe limba romana si sa-si caute un serviciu. dar ei ne urasc si refuza, partial, sa invete romaneste. Sa mearga acasa..
Toate viloaiele construite in ultimii 10-15 ani cu tot cu terenuri, e cel puțin echivalentul datoriei publice prin împrumuturi la care se adaugă furaciunile prin lege la alegeri, de au devastat tara, holerele din politica românească.
„Declarația lui Calin Georgescu:…”Va pot asigura că din primele mele zile de mandat prezidențial …”
L-au „destructurat” de pe data 06/12/24 pe fanfaron. WTF is CG ?
Vraja marii! Trebuie introdus impozit pe suprafața desfășurată a viloaicelor nu după amprenta. Viloaica de la tara(de lângă orașele mari) trebuie impozitată la fel ca în oraș. Jeep-anele trebuie impozitate după prețul de vânzare ca nou nu după cel declarat. Trebuie redus numărul de parlamentari și a birourilor parlamentare din tara. Mașini doar pentru cei care merg in misiune nu pentru cei care se plimba acasă/ amanta la distracție. Contractele de închiriere ale parlamentarilor și sclavilor acestora decontate numai dacă sunt declarate la ANAF. Impozit pe prnsiuni cate lucrează la negru. Fonduri APIA la fermieri după valoarea produselor vândute pe piata cu acte în regulă nu pausal.
Declarația lui Calin Georgescu:…”Va pot asigura că din primele mele zile de mandat prezidențial,aceasta HAITA politica ce sfâșie democrația și drepturile Poporului Roman-va fi DESTRUCTURATA!.”
Urmează 7 ani de … ‘bunăstare’!
Cu alte cuvinte NIMIC DESPRE PUTEREA POLITRUCA SUPRADIMENSIONATA, nici despre MAMUTUL BUGETOFAG, DOAR TAXE SIBIRURI SUPRADIMENSIONATE IN SPINAREA NOASTRA, INTERZICEREA MUNCII LIBERE PRIN „DIGITALIZARE”, ADICA mamutul bugetofag sa nu mai fie deranjat de platitorul de taxe SI NICII SA NU MAI AI CUI SA TE PLANGI! Structurile NEALESE DE NOI, se protejeaza de noi! Indatorarea FALSA A ROMANIEI PENTRU A FI SERVITA PE TAVA UMBRITILOR, PE MODEL UCRAINA si nu numai! NATIONALIZAREA DE CATRE STATUL TRADATOR A PROPRIETATII CETATEANULUI, PRIN INDATORARE SI MAJORARI ABUZIVE SI ABERANTE, NEJUSTIFICATE, DE TAXE! TAXE DIN ORICE! PENTRU ORICE! TAXE SI AMENZI! Urmeaza tararea Romaniei in razboi! Se grabesc pentru instaurarea dictaturii (cu arestari si control „digitalizat” in masa) pentru a bloca investirea presedintelui Trump! Prin urmare DICTATURA IN ROMANIA. RAPID!
Eliminați cumulul de pensie cu salariul la stat ( doar cei cu vârste de 63-femei și 65-bărbați să cumuleze nu toți specialii plecați din sistem la 45-50 ani și apoi reangajați la stat). Vor să lucreze atunci n-au decât să se ducă la privat. Opinia publică este foarte revoltată că acești speciali au două venituri la stat iar marea majoritate lucrează pe salariul minim, vai mama lor…